ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς και Βενιζέλος κατά της Ακροδεξιάς

Σαμαράς και Βενιζέλος κατά της Ακροδεξιάς

Μπροστά στο ενδεχόμενο υποψήφιοι της «Χρυσής Αυγής» μετεκλογικά να καθίσουν στα έδρανα του Κοινοβουλίου, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εξαπολύουν κατά μέτωπο επίθεση.

Τόσο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΠΑΣΟΚ «αφιερώνουν» συχνά κατά τις προεκλογικές τους ομιλίες ένα μέρος για την Ακροδεξιά.

Το βέβαιο είναι ότι η δημοσκοπική «ανάδυση» της «Χρυσής Αυγής» στις καταγραφές των ερευνών της κοινής γνώμης προκάλεσε αναταραχή στα μεγάλα κόμματα, στην Αριστερά, αλλά και στα μικρότερα.

Πώς αντιδρούν; Αποτυπώνεται σε ευθείες αναφορές των προέδρων των δύο μεγάλων κομμάτων.

ΝΔ: Ναζί οι εκπρόσωποι της «Χρυσής Αυγής»

Συστηματικές και επαναλαμβανόμενες είναι οι επιθέσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά στη «Χρυσή Αυγή». Ο αρχηγός της ΝΔ, έχει εντάξει τις τελευταίες ημέρες στο πλάνο των ομιλιών του αναφορές, που χωρίς να κατονομάζουν τη «Χρυσή Αυγή», την «φωτογραφίζουν» ξεκάθαρα.

«Μη μπλέκετε όσους αγαπάνε την πατρίδα με όσους πουλάνε κούφιο πατριωτισμό για να ”ψαρέψουν στα θολά νερά”. Οι νεοναζί κρύβουν και τώρα τα πρόσωπά τους. Κατεβαίνουν στις εκλογές, αλλά κρύβουν τους υποψηφίους τους», είπε μιλώντας στη Λάρισα.

«Ο πατριωτισμός είναι αγάπη για την πατρίδα. Και ο πατριωτισμός ενώνει!

Οι κραυγές των φιλοναζί είναι μίσος προς όλους. Κι αυτό σκοτώνει! Και τον πατριωτισμό και την πατρίδα», επεσήμανε μιλώντας στο Ηράκλειο, όπου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Κρητικούς.

«Πριν 71 χρόνια πετσοκόψατε τους Ναζί όταν εισέβαλαν στη νησί. Τώρα θα διώξετε και τους οπαδούς των ναζί, που θέλουν να πατήσουν και στην Κρήτη. Γιατί οι Κρητικοί ξέρετε ότι η πατρίδα και η δημοκρατία πάνε μαζί. Δεν χωρίζονται! Κι όποιος χωρίζει αυτά τα δύο. Είναι εχθρός και των δύο! Είναι εχθρός της πατρίδας. Όπως είναι και εχθρός της δημοκρατίας», σημείωσε με έμφαση.

Για άλλη μια φορά απέφυγε να κατονομάσει την οργάνωση προκειμένου, προφανώς, να μη καταστήσει τη «Χρυσή Αυγή» ούτε ισότιμο παίκτη, ούτε και συνομιλητή της ΝΔ.

Η Συγγρού έχει αναπτύξει μια πολεμική εναντίον των «Χρυσαυγιτών» διακρίνοντας το ενδεχόμενο εισόδου του κόμματος στην επόμενη Βουλή και υποστηρίζοντας πως η συγκεκριμένη ιδεολογία ευθύνεται για ένα από τα μελανά κομμάτια της ιστορίας του τόπου.

Θεωρούν ότι είναι στο χέρι των ψηφοφόρων να μην ξυπνήσουν μνήμες από τις μαύρες σελίδες της ιστορίας.

«Στην κατοχή κουκουλοφόροι και ναζί ήταν ένα πράγμα. Πολεμήσαμε τους Ναζί ως Έλληνες, όσο κανένας άλλος λαός και υποφέραμε από τους ναζί ως Έλληνες όσο κανένας άλλος λαός. Επομένως, εγώ δεν δέχομαι ότι μπορεί να υπάρχουν ανάμεσά μας ναζί», τονίζει ξεκάθαρα, σε κάθε ευκαιρία, ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Αναπτύσσοντας τη ρητορική του και επιχειρώντας να φρενάρει τη στροφή των απογοητευμένων από το πολιτικό σύστημα ψηφοφόρων προς τη «Χρυσή Αυγή», ο πρόεδρος της ΝΔ μνημονεύει συχνά πως πρόκειται για ομάδα δεν πιστεύει σε τίποτε και η οποία ασκεί μόνο βία.

«Οι χιτλερικοί χαιρετισμοί είναι ντροπή! Σε μιαν Ελλάδα που κάηκε από τους Ναζί κι έζησε τη χειρότερη κατοχή πείνας, τρόμου και θανάτου, απ’ οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Ο Ελληνικός λαός πάλεψε τους Ναζί. Υπέφερε από τους Ναζί. Και τελικά νικήθηκαν οι Ναζί. Επί κατοχής κουκουλοφόροι και Ναζί ήταν ένα πράγμα. Να το θυμάστε: και τώρα ένα πράγμα είναι! Βλάπτουν τη δημοκρατία και ντροπιάζουν τη χώρα ακριβώς το ίδιο. Εγώ το υποσχέθηκα: θα τους βγάλω τις κουκούλες. Θα δούμε ποιοι κρύβονται από πίσω τους. Κι εσείς απομονώστε όλους τους οπαδούς της βίας, όλους τους νοσταλγούς της τυραννίας και της κατοχής», η χαρακτηριστική αποστροφή της ηγεσίας του κόμματος, που αναμένεται να κρατήσει ψηλά το θέμα έως την κάλπη.

ΠΑΣΟΚ: Να μην μετατρέψουμε το πολιτικό μας πρόβλημα σε δημοκρατικό

«Η “Χρυσή Αυγή” είναι ένα ακραίο φαινόμενο, πιστεύω πως είναι ένα παράδειγμα φασισμού και είμαστε ριζικά αντίθετοι σε αυτό. Είναι προσβολή προς την ιστορία μας και το Κοινοβούλιό μας».

Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε για πολλοστή φορά επίθεση στο κόμμα της «Χρυσής Αυγής», μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Ο κ. Βενιζέλος λίγο πιο πριν είχε αναφερθεί στα δημοσκοπικά δεδομένα, που δείχνουν την ακροδεξιά να κερδίζει πόντους προ της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής.

«H ελληνική κοινωνία θα αντέξει, δεν θα ενδώσει στα φαινόμενα εκφασισμού. Δεν θα επιτρέψουμε να μπουν στη Βουλή των Ελλήνων, με βάδισμα χήνας και χιτλερικούς χαιρετισμούς, οι οπαδοί του νεοναζισμού», είπε χαρακτηριστικά εκφράζοντας έτσι την πεποίθησή του ότι θα αποτραπεί η είσοδος στη Βουλή της «Χρυσής Αυγής» για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο κ. Βενιζέλος πολλές φορές στο παρελθόν έχει αναφερθεί στο θέμα και σε κάθε ευκαιρία επιδιώκει την αναχαίτιση του διαμορφούμενου ρεύματος της άκρας δεξιάς.

Έτσι δεν παρέλειψε στην τελευταία συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής να επαναλάβει τον κίνδυνο ένας «αγανακτισμένος» πολίτης να προστρέξει στο ακροδεξιό ελληνικό κόμμα.

Δήλωσε συγκεκριμένα: «Γιατί όταν ένας νέος άνεργος ή ένας απελπισμένος επαγγελματίας βλέπει ότι μπορεί να εκφραστεί μέσα από τη “Χρυσή Αυγή”, υπάρχει πρόβλημα. Αυτό θυμίζει μεσοπόλεμο. Θυμίζει Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Ας διδαχθούμε από την Ιστορία».

Από την Λάρισα, όπου βρέθηκε σε προεκλογική ομιλία, προέβη πάλι σε αντίστοιχη έκκληση προς τους ψηφοφόρους.

«Εν πάση περιπτώσει ας σεβαστούμε τη δημοκρατία, ας μην μετατρέψουμε το πολιτικό μας πρόβλημα σε δημοκρατικό. Μας φτάνει ο κίνδυνος εκφασισμού, μας φτάνει ο κίνδυνος να μπουν στη Βουλή οπαδοί του νεοναζισμού με χιτλερικούς χαιρετισμούς, λάτρεις της δικτατορίας της 21ης Απριλίου. Να μην έχουμε και από αλλού πρόβλημα δημοκρατίας», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει αυτές τις αναφορές. Σε κάθε ευκαιρία θα εκφράζει, όπως κάνει μέχρι σήμερα, τον φόβο του να συμμετέχει η ακροδεξιά στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.