ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί η Μέρκελ «τρέμει» ενδεχόμενη νίκη Τσίπρα

Γιατί η Μέρκελ «τρέμει» ενδεχόμενη νίκη Τσίπρα

Oι ευρωεκλογές στην Ελλάδα «δημοψήφισμα» για την πολιτική της Καγκελαρίου – Ο πονοκέφαλος της ανόδου της ευρωπαϊκής αριστεράς

H «σπουδή» της Άγκελα Μέρκελ να ρίξει όλο το πολιτικό της βάρος στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα παίζοντας τα «ρέστα» της για να στηρίξει την "γαλαζοπράσινη" συγκυβέρνηση, δεν έχει να κάνει μόνο με τον φόβο της γύρω από το τι θα σημάνει μία δεινή ήττα της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές.

Με άλλα λόγια, η αναφανδόν στήριξη της Γερμανίδας Καγγελαρίου στον Σαμαρά δεν αφορά μόνο στα δικά της γερμανικά συμφέροντα που περνάνε μέσα από την παραμονή της Ελλάδας στην ίδια μνημονιακή τροχιά. Το Βερολίνο εκτιμά ότι σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της κάλπης στην Ελλάδα θέσει θέμα κυβερνητικής σταθερότητας, τότε ο Ασκός του Αιόλου θα ανοίξει και σε μία τέτοια περίπτωση οι δανειστές μας φοβούνται ότι θα χάσουν κάθε έλεγχο. Όμως πίσω απ' όλα αυτά ελλοχεύει κι μία ακόμα σημαντικότερη παράμετρος που... λούζει με κρύο ιδρώτα την Μέρκελ.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος του Βερολίνου σύμφωνα με αρκετούς πολιτικούς αναλυτές είναι η ιδιότητα του υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν με την Αριστερά που φέρει ο Αλέξης Τσίπρας στις επικείμενες ευρωεκλογές. Το διακύβευμα για το Βερολίνο δεν έχει να κάνει δηλαδή μόνο σε σχέση με την εκλογικής απόστασης κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με το ποσοστό που θα λάβει συνολικότερα το ευρωπαϊκό κόμμα της Αριστεράς σε αντιδιαστολή με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που εκπροσωπείται από τη ΝΔ και τον υποψήφιο του ως πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ένας εκλογικός θρίαμβος για τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα μετατρέψει την Μέρκελ σε αποδέκτη σφοδρής κριτικής στο εσωτερικό της Γερμανίας, κριτική που θα φουντώσει ακόμη περισσότερο εάν το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καταγράψει ένα αξιοπρόσεχτο ποσοστό μέσω του υποψηφίου του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Μέρκελ και το Βερολίνο τα έχουν δώσει ήδη όλα- και ετοιμάζονται να δώσουν ακόμα περισσότερα- στην στήριξη του Σαμαρά στην Ελλάδα.

Το αν τα αποτελέσματα για αυτούς θα είναι τα προσδοκώμενα, θα το δείξει η κάλπη.

Μέχρι τότε είναι λογικό να ζουν με την αγωνία....

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το επικίνδυνο μοντέλο της Μέρκελ για την υγεία

Τσίπρας: Έδεσαν τη χώρα χειροπόδαρα στο άρμα της Μέρκελ

Μέρκελ: Ήλθε, είδε το «προτεκτοράτο» της και απήλθε