ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αφιέρωμα της αυστριακής δημόσιας τηλεόρασης στον Τσίπρα

Αφιέρωμα της αυστριακής δημόσιας τηλεόρασης στον Τσίπρα

«Μπορούμε και πρέπει να νικήσουμε, θα αγωνιστούμε και θα τα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των ανθρώπων, αναλαμβάνοντας την κυβερνητική ευθύνη». Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από την εβδομαδιαία εκπομπή της δημόσιας αυστριακής τηλεόρασης «Παγκόσμια Επιθεώρηση» (21/01), η οποία ήταν εξ' ολοκλήρου αφιερωμένη στον ίδιο, το κόμμα του και τις «ρεαλιστικές» προοπτικές να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας, με αφορμή τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές 2015.

Όπως τονίστηκε, εισαγωγικά, στο αφιέρωμα -στο οποίο παρεμβάλλονταν αποσπάσματα από συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τους συντελεστές της εκπομπής στα γραφεία του κόμματος, καθώς και από προεκλογικές εμφανίσεις του στη διάρκεια του τωρινού προεκλογικού αγώνα και εκείνου για τις διπλές εκλογές του 2012- το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σήμερα τόσο κοντά στην ανάληψη της εξουσίας οφείλεται στον αρχηγό του, ο οποίος διακρίνεται για τη δεινή ρητορική, την αυτοπεποίθηση και την ικανότητα για αλλαγή.

Στο αφιέρωμα, με τίτλο «Ποιός είναι ο Αλέξης Τσίπρας;» γίνεται περιγραφή της δεινής κατάστασης του πληθυσμού, ο οποίος δεν επωφελείται από την παρεχόμενη βοήθεια στη χώρα, που θέλει μία νέα κυβέρνηση, κάτι που δεν ταιριάζει στους σχεδιασμούς του κατεστημένου, το οποίο κυβερνά εδώ και 40 χρόνια. Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπόσχεται ένα τέλος της πολιτικής λιτότητας και μία νέα διαγραφή χρέους που φθάνει τα 320 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, υπάρχουν αναδρομές, τόσο στις διπλές εκλογές του 2012 και την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στην αναμέτρηση του Ιουνίου, όσο και στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου, στις οποίες αναδείχθηκε νικητής. Η εκπομπή ακολουθεί τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ σε επισκέψεις και συναντήσεις του με ηγεσίες κομμάτων στο εξωτερικό, όπως και σε προεκλογικές εμφανίσεις του για τις επικείμενες εκλογές.

Ακόμη, παρουσιάζονται συσκέψεις επιτελικών στελεχών για την κατάστρωση της προεκλογικής στρατηγικής του κόμματος, του «φιλόδοξου κυβερνητικού προγράμματός» του, αλλά και για την αναζήτηση απαντήσεων σε μία σειρά ερωτημάτων που αναμένεται να τεθούν μετεκλογικά.

Στα σχετικά αποσπάσματα που περιλαμβάνονται στο αφιέρωμα, ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για την παιδική ηλικία του και την από πολύ νωρίς πολιτικοποίησή του -καθώς, όπως σημειώνει, όλη η οικογένειά του ήταν πολιτικοποιημένη- για την πολιτική δραστηριοποίησή του ως νέος και την αποφασιστικότητά του να αγωνιστεί, μεταξύ άλλων, για την εξάλειψη της αδικίας.

Περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί σήμερα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι μία ομάδα πολιτών έχει αποδεχθεί την εξαθλίωσή της, μην πιστεύοντας πως υπάρχει εναλλακτική επιλογή, μία άλλη νοιώθει απογοήτευση και είναι εκτός πολιτικής μάχης, ενώ μία τρίτη μερίδα αγωνίζεται και έχοντας μεγάλες προσδοκίες από τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένει τη στιγμή που με την ψήφο της θα δώσει την απάντηση στους υπεύθυνους της κρίσης.

Στο αφιέρωμα γίνεται αναφορά στα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων και τις εκτιμήσεις, τόσο ως προς τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και ενδεχόμενες κυβερνητικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στον ρόλο άλλων κομμάτων, με την επισήμανση πως το ΠΑΣΟΚ δεν παίζει, πλέον, κανένα ρόλο, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιθανόν να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή, το νέο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, μάλλον, θα αποτύχει να συγκεντρώσει το όριο του 3%, ενώ το Ποτάμι εμφανίζεται ως πιθανός κυβερνητικός εταίρος.

Στο τέλος της εκπομπής, συμπερασματικά, υπογραμμίζεται πως ο επόμενος πρωθυπουργός στην Ελλάδα πιθανότατα θα ονομάζεται Αλέξης Τσίπρας, «ο οποίος πριν από τις εκλογές υποσχέθηκε πολλά και σύντομα θα φανεί εάν θα απογοητεύσει τους συμπατριώτες του ή θα έχει πραγματικά λειτουργικές λύσεις που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση».

Σχετικές ειδήσεις