ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά είναι τα νέα υπερυπουργεία - Φουντώνει η ονοματολογία

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά είναι τα νέα υπερυπουργεία - Φουντώνει η ονοματολογία

Τέσσερα νέα υπουργεία θα συστήσει η νέα κυβέρνηση, στα οποία θα ενσωματωθούν οι αρμοδιότητες άλλων υπουργείων τα οποία καταργούνται. Παράλληλα θα μετονομαστούν δύο άλλα υπουργεία.

Συγκεκριμένα, συστήνεται υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και 4) Μακεδονίας Θράκης.

Ακόμη, συστήνεται υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Επίσης, δημιουργείται υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Παράλληλα, συστήνεται υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Εξάλλου, το υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τέλος, όλες οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται,μεταφέρονται στα νέα υπουργεία.

Την ίδια ώρα φουντώνουν οι φήμες που θέλουν τον κυβερνητικό εταίρο κ. Πάνο Καμμένο να έχει συμφωνήσει να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Φουντώνει η ονοματολογία

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με παράλληλη πορεία από την Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, θα αναλάβει διευθυντής του γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ο Σπύρος Σιαγάς, επίσης δικηγόρος θα είναι o γραμματέας του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Το νέο όνομα έκπληξη στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μάλλον ο Αριστείδης Μπαλτάς, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας των Επιστημών του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ, θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Παιδείας.

Πιθανότατα στο υπουργείο Εργασίας, μάλλον όμως ως αναπληρώτρια, θα τοποθετηθεί η Ράνια Αντωνοπούλου, καθηγήτρια στο Bard College, διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη, και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας.

Τέλος όσον αφορά τα νέα ονόματα ο ιατρός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας.
Ομως, από τη στιγμή που στο υπουργείο ενταχθεί και η Κοινωνική Ασφάλιση, σε αυτό επικεφαλής υπουργός θα είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τον Αν. Ξάνθο αναπληρωτή με χαρτοφυλάκιο την Υγεία.

Κατά τα άλλα στο λιτό κυβερνητικό σχήμα που θα περιλαμβάνει μέχρι 12 υπουργεία, σίγουρος θα πρέπει να θεωρείται ο μέχρι σήμερα εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης που αναλαμβάνει το υπερυπουργείο Δημόσιας Διοίκησης (όπου θα ενταχθεί και το Δημόσιας Τάξης) και η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, έχοντας ως υπεύθυνο για την καταπολέμηση της διαφθοράς τον δικαστικό κ. Νικολούδη

Στα κομβικά υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει κλειδώσει η ανάληψη χαρτοφυλακίων από τους κ.κ. Βαρουφάκη, Σταθάκη, Τσακαλώτο, με τον πρώτο να κατακτά τον τίτλο του υπουργού Οικονομίας, ενώ το συντονιστικό ρόλο των συγκεκριμένων υπουργείων αλλά πιθανότατα και όλου του κυβερνητικού σχήματος θα έχει ο Γιάννης Δραγασάκης, που θα έχει λάβει και τη θέση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγονται τα ονόματα του κ. Ν. Κοτζιά και της Νάντιας Βαλαβάνη, ενώ το υπουργείο Εργασίας θα το αναλάβει πιθανότατα ο Δ. Στρατούλης ενώ ο Παν. Λαφαζάνης θα τοποθετηθεί τελικα στο υπουργείο Ενέργειας και Μεταφορών - Υποδομών.

Το υπουργείο Επικρατείας θα αναλάβει, εκτός απροόπτου, ο άμεσος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, κ. Νίκος Παππάς, ενώ ο δημοσιογράφος, Νίκος Ξυδάκης, διατηρεί το προβάδισμα ώστε να είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σε ό,τι αφορά στα άλλα πρόσωπα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που θα λάβουν χαρτοφυλάκια υφυπουργών, προκρίνονται μέχρι στιγμής ο Τέρενς Κουίκ για το υφυπουργείο Εξωτερικών και οι κυρίες Κουντουρά και Ξουλίδου.

H διαδικασία και η ορκωμοσία

Αν κλείσουν οι διαβουλεύσεις νωρίς το πρωί, για την οριστικοποίηση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει στην ανακοίνωση του σχήματος μέχρι το μεσημέρι, νωρίς, της Τρίτης (27/1), ώστε εν συνεχεία να ακολουθήσει η ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του κ. Παπούλια, από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Σχετικές ειδήσεις