Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ο ΟΗΕ λογοκρίνει...τον Κόκκινο Στρατό σε έκθεση στη Γενεύη

Ο ΟΗΕ λογοκρίνει...τον Κόκκινο Στρατό σε έκθεση στη Γενεύη

Η έκθεση «Μην ξεχνάτε... τον κόσμο έχει σώσει ο σοβιετικός στρατιώτης!», η οποία είναι αφιερωμένη στην 70η επέτειο της Μεγάλης Νίκης στο Παλάτι των Εθνών της Γενεύης, λογοκρίθηκε κατόπιν αιτήματος της πολιτιστικής επιτροπής του ΟΗΕ...

Οπως δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Αλεξέι Μποροντάβκιν, από την έκθεση αφαιρέθηκαν περίπτερα, αφιερωμένα στην απελευθέρωση της Ανατολικής Ευρώπης από τον Κόκκινο Στρατό, με το σκεπτικό πως δεν "έβρισκαν σύμφωνους τους εκπροσώπους της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας".
Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορεία Izvestia, απομακρύνθηκαν επίσης και τα περίπτερα που αφιερωμένα στην απελευθέρωση της Τσεχοσλοβακίας και της Γιουγκοσλαβίας.

Για το πρωτοφανές επεισόδιο λογοκρισίας από τον ΟΗΕ, ο Μποροντάβκιν έστειλε επιστολή στον Υπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

«Κατά την τρέχουσα περίπλοκη διεθνή κατάσταση, το να φέρει κανείς στις πλατιές μάζες της παγκόσμιας κοινότητας την αλήθεια για τον πόλεμο, αντιμετωπίζει, δυστυχώς, σημαντικές δυσκολίες. Η ίδια η ιστορική μνήμη γίνεται συχνά όμηρος πολιτικών παιχνιδίων. Έτσι, δεν μπορέσαμε να λάβει την αναγκαία συναίνεση των εταίρων μας από την Ανατολική Ευρώπη για να παρουσιάσουμε την έκθεση με τα ντοκουμέντα για την απελευθέρωση αυτών των χωρών από τον Κόκκινο Στρατό» αναφέρει στην επιστολή του ο Μποροντάβκιν.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ, «αφαιρέθηκαν και τα τμήματα της έκθεσης που αντανακλούν την άνοδο των Ναζί στην εξουσία, καθώς και τις θηριωδίες του Τρίτου Ράιχ, που σχετίζονται με τη μαζική εξόντωση των ανθρώπων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Η έκθεση «Μην ξεχνάτε... τον κόσμο έχει σώσει ο σοβιετικός στρατιώτης!» διοργανώθηκε από την ρωσική στρατιωτική-ιστορική κοινωνία. Έχει ήδη παρουσιαστεί στο Νέο Μανέζ της Μόσχας, στο Σμολένσκ και σήμερα βρίσκεται στο Βολγκογκράντ. Στη Ρωσία, την έκθεση επισκέφθηκαν περίπου 100.000 άνθρωποι. Τα εγκαίνια της έκθεσης στη Γενεύη έγιναν σήμερα, 21 Μαΐου.
ΠΗΓΗ Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Σχετικές ειδήσεις