ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Σκάνδαλο Τ.Τ. : Έτσι έπαιρναν τα θαλασσοδάνεια με μια υπογραφή!

Σκάνδαλο Τ.Τ. : Έτσι έπαιρναν τα θαλασσοδάνεια με μια υπογραφή!

Στοιχεία – φωτιά, σχετικά με θαλασσοδάνεια χωρίς εγγυήσεις, περιλαμβάνει ο φάκελος που έχει στα χέρια της η Δικαιοσύνη για το «σκάνδαλο» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και για το οποίο ζητείται η παραπομπή σε δίκη 40 ατόμων.

KATAΠΕΛΤΗΣ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ OFFSHORE ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΕ… ΦΙΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Την ώρα που η ελληνική αγορά και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες στενάζουν υπό το βάρος των χρεών, των λουκέτων και της ανύπαρκτης ρευστότητας εν μέσω μνημονίων, κάποιοι κατάφερναν να εξασφαλίζουν δάνεια σε χρόνο ρεκόρ με εγγυήσεις… ψίχουλα.

Η εισαγγελέας Μαρία Σουκαρά – Κατσικάδη, που έχει αναλάβει την υπόθεση, είναι στην κυριολεξία καταπέλτης για τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τα οποία διακινήθηκαν προς επιχειρηματίες με μία και μόνο υπογραφή.

Από τη δικογραφία φαίνεται ξεκάθαρα πως κάποιοι επιχειρηματίες είχαν «ειδική» μεταχείριση από τις διοικήσεις του Ταμιευτηρίου και κατάφερναν να συνάψουν νέα δάνεια, ενώ ήδη χρωστούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Εξωφρενική είναι και η ευνοϊκή μεταχείριση που είχαν με ειδικές ρυθμίσεις των χρεών τους τα οποία δεν αποπλήρωναν ποτέ.

Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα των δεκάδων υποθέσεων είναι η εξαγορά μετοχών εταιρειών των οποίων η αξία είχε υπερτιμηθεί.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Δικαιοσύνη, ο τότε πρόεδρος του Τ.Τ., Άγγελος Φιλιππίδης, έφτασε στο σημείο να αγοράζει εταιρείες έναντι τεράστιου αντιτίμου, υπολογίζοντας όχι τις καθαρές τους αξίες, αλλά υπερτιμημένες, μέσω της προεξόφλησης μελλοντικών ταμειακών ροών!

Με άλλα λόγια, αποτιμούσαν μέσω ορκωτών λογιστών στα 20 εκατομμύρια μια εταιρεία με καθαρή αξία 2 εκατ. ευρώ, και το Τ.Τ. αγόραζε το 50% της εταιρίας με 18 εκατομμύρια!

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τόσο ο κ. Φιλιππίδης, όσο και ο επόμενος πρόεδρος κ. Κλέων Παπαδόπουλος χορηγούσαν δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων σε επιχειρηματίες με μόνη εγγύηση την προσωπική φερεγγυότητα του ίδιου του επιχειρηματία.

Δύο ομολογιακά δάνεια, συνολικά 17 εκατ. ευρώ χορήγησε το Τ.Τ. στην εταιρεία C&C International, συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα. Η ίδια εταιρεία συμμετείχε, μέσω της θυγατρικής της C&C Green Α.Ε., από κοινού με το Τ.Τ., στην εταιρεία Post Bank Green Institute (PBGI).

Σύμφωνα με τα ευρήματα των αρμόδιων επιθεωρητών - ελεγκτών της ΤτΕ «τα δύο παραπάνω Ομολογιακά Δάνεια, που υπεγράφησαν τελικά μεταξύ του Τ.Τ. και της εταιρείας C&C International S.A. την 23η-3-2009 και τη 12η-8-2009 αντίστοιχα, χορηγήθηκαν υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν του συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού, καθόσον περιλάμβαναν την εξαρχής εκταμίευση του συνόλου των μακροπρόθεσμων δανείων, δινόταν πολυετής περίοδος χάριτος ως προς το κεφάλαιο έναντι ανεπαρκών εξασφαλίσεων, παρά το γεγονός ότι χορηγούνταν σε μια νεοσύστατη εταιρεία παροχής υπηρεσιών».

Όσον αφορά στο πρώτο δάνειο, για παράδειγμα, συμφωνήθηκε ότι προς εξασφάλιση του ΤΤ η C&C International «θα ενεχυριάσει το λογαριασμό καταθέσεων που τηρεί στο Τ.Τ., στον οποίο θα εμπίπτουν τα έσοδα από τα συνέδρια που έχει αναλάβει. Ο λογαριασμός θα ενεχυριάζεται μέχρι του ποσού των οφειλόμενων τόκων ή και κεφαλαίου της εκάστοτε περιόδου και το υπόλοιπο θα αποδίδεται στην εταιρεία». Με άλλα 3 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκε από το Τ.Τ. η PBGI, η κοινή εταιρεία με την οικογένεια Γριβέα.

Δάνεια μέσων offshore

Σε άλλες εταιρείες που είχαν ήδη πρόβλημα υπερδανεισμού, το Τ.Τ. έβρισκε «παραθυράκια» μέσω θυγατρικών εταιρειών και offshore. Για τους εκλεκτούς φίλους οι πρόεδροι του Τ.Τ έβρισκαν λύση.

Η ευκολία με την οποία οι «εκλεκτοί» επιχειρηματίες λάμβαναν δυσθεώρητα δάνεια σοκάρει ακόμα και τους πιο έμπειρους τραπεζικούς.

Όποια εταιρεία ήταν υπερδανεισμένη, δεν είχε παρά να ιδρύσει μια εξωχώρια εταιρεία και σε χρόνο ρεκόρ να πάρει ένα αξιοπρεπές δάνειο για να... κάνει τη δουλειά της. Κατά τον τρόπο αυτό χορηγήθηκαν περί τα 104,7 εκατ. ευρώ από το Τ.Τ. σε εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Ευθυμίου (ιδιοκτήτες της κάποτε κραταιάς εταιρείας ακινήτων Ektasis Development), σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα.

Συγκεκριμένα χορηγήθηκαν 35,1 εκατ. ευρώ στη νεοσύστατη Aspen Ακινήτων, η οποία ανήκε κατά 100% στην κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία ORAMLAKE HOLDINGS LTD και η τελευταία με τη σειρά της ανήκε κατά 100% στην offshore εταιρεία με την επωνυμία ZURILAKE HOLDINGS LTD, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Άλλα 18,48 εκατ. έλαβε η επίσης νεοσύστατη Almond Ακινήτων, η οποία ανήκε κατά 100% στην κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία PORTECALL HOLDINGS LTD, που με τη σειρά της ανήκε κατά 100% στην offshore εταιρεία με την επωνυμία GENELAKE HOLDINGS LTD, με έδρα ομοίως τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Τεράστιες οι ζημίες που υπέστη το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Η εισαγγελέας επικαλείται πόρισμα της ΤτΕ, σύμφωνα με το οποίο τα δάνεια ζημίωσαν το Τ.Τ. και χορηγήθηκαν με περιορισμένες εξασφαλίσεις.

Επισημαίνεται πως η Ektasis Development, η οποία κατέρρευσε έπειτα από λίγους μήνες, «ήταν υπερδανεισμένη από το έτος 2007, έχοντας πλήθος έργων σε εξέλιξη, καθώς και σημαντικά και έντονα αυξανόμενα βάρη επί των ακινήτων της».

Κι όμως, η Ektasis Development – της οικογένειας Ευσταθίου - πήρε δάνειο 51 εκατ. ευρώ μέσω μιας offshore εταιρείας των British Virgin Islands.

Τέλος, σύμφωνα με την ογκωδέστατη δικογραφία, προκλήθηκαν τεράστιες ζημιές για το Τ.Τ. και από τα δάνεια που χορηγήθηκαν σε εταιρείες συμφερόντων του Σέρβου επιχειρηματία Radomir Zivanic, από δάνεια προς εταιρείες συμφερόντων του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, καθώς και από ομολογιακό δάνειο 1 εκατ. ευρώ, χωρίς εξασφαλίσεις, προς εταιρεία του επιχειρηματία Δημήτρη Μπακατσέλου.

Την ίδια ώρα, δεκάδες σελίδες του πορίσματος καταλαμβάνουν και τα δάνεια του Τ.Τ. σε εταιρείες συμφερόντων του Δημ. Κοντομηνά, συνολικού ύψους 103 εκατ. ευρώ, τα οποία χορηγήθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου 2008 και Ιανουαρίου 2012.

Ο επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Κοντομηνάς, ένας εκ των κατηγορουμένων, τονίζει ότι δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο και πως μπορεί εύκολα να το αποδείξει. Μάλιστα, παλιότερα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, του οποίου είναι ο μεγαλομέτοχος, υπήρξε εκτεταμένη ανάλυση των στοιχείων του πορίσματος, σε ό,τι τον αφορά, προκειμένου να στείλει σαφές μήνυμα ότι δεν φοβάται να αντιμετωπίσει την ελληνική δικαιοσύνη.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του είχε ως εξής:

«Σε αντίθεση με τα θηριώδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια γνωστών επιχειρηματιών, τα δάνεια του ομίλου DEMCO που έχουν συναφθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία. Τίποτα από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη, και στο τέλος θα λάμψει».

Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του ότι όσο εύκολα μπήκε το όνομά του σ’ αυτή τη λίστα, τόσο εύκολα θα βγει, όταν απολογηθεί και προσκομίσει τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αθωότητά του…

Σχετικές ειδήσεις