ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Έτσι πηγαινοέρχονταν τα εκατομμύρια από τον Ερυθρό Σταυρό στο Ντυνάν επί εποχής Μαρτίνη...

Έτσι πηγαινοέρχονταν τα εκατομμύρια από τον Ερυθρό Σταυρό στο Ντυνάν επί εποχής Μαρτίνη...

Ο χαρακτήρας του νοσηλευτηρίου «Ερρίκος Ντυνάν» έχει αναχθεί σε κύριο ζήτημα στην Εξεταστική Επιτροπή διερεύνησης των σκανδάλων στην Υγεία, καθώς αποτελεί κρίσιμο κρίκο για την απόδοση τυχόν πολιτικών και διοικητικών ευθυνών, στα πρόσωπα που αναμείχθηκαν στην υπόθεση, καθώς το υπουργείο Υγείας ασκούσε εποπτικό ρόλο στο Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν (ΚΙΕΝ) και συμμετείχε με τρία μέλη στο ΔΣ.

Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΖΗΜΙΩΣΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ... ΧΑΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤA ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΗ;

Οι περισσότεροι μάρτυρες που έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής, άμεσα εμπλεκόμενοι στη διοίκηση του ιδρύματος, υποστηρίζουν ότι το «Ερρίκος Ντυνάν» ήταν μεν ένα sui generis νοσοκομείο, καθώς ο κοινωφελής χαρακτήρας συνυπήρχε με ιδιωτικοοικονομική λειτουργία. Ωστόσο, δίνουν προβάδισμα στη λειτουργία του ως ιδιωτική κλινική, καθώς έτσι επιχειρούν να «δικαιολογήσουν» τους χειρισμούς που κατέληξαν στον εκπλειστηριασμό του.

Επίσης, το γεγονός ότι το «Ερρίκος Ντυνάν» και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) ήταν συγκοινωνούντα δοχεία, επικεντρώνεται στο διοικητικό κομμάτι, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη χρηματοδότηση. Τυπικά, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δεν χρηματοδοτούσε το Ντυνάν κατά τη λειτουργία του, μετά δηλαδή από την ίδρυση και κατασκευή του νοσοκομείου με χρήματα από κληροδοτήματα και περιουσιακά στοιχεία του ΕΕΣ. Με βάση αυτό, συνάγεται ότι η κατάσταση στο «Ερρίκος Ντυνάν» δεν συνδέεται με την οικονομική κατάρρευση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Στην πράξη, όμως, αυτό δεν ίσχυε. Επίσης, ένα ακόμη «ισχυρό» επιχείρημα για αυτούς που υποστηρίζουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα του «Ερρίκος Ντυνάν» είναι ότι δεν λάμβανε άμεση χρηματοδότηση από το κράτος. Λάμβανε, όμως, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και μέσω παράτυπων μεταφορών χρημάτων και το Ντυνάν...

Τον Ιούλιο του 2014, υποβλήθηκε στον τότε πρόεδρο του ΕΕΣ καθώς και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, έκθεση ελέγχου οικονομικής διαχείρισης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έτους 2010, ο οποίος διενεργήθηκε από Ομάδα Ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η έκθεση αυτή, όπως και η αντίστοιχη για το έτος 2009, δεν υποβλήθηκαν για εισαγγελική διερεύνηση, παρά τα ευρήματα οικονομικών ατασθαλιών.

Στην εισαγωγή της έκθεσης τονίζεται ότι το έργο της Ομάδας Ελέγχου διεξήχθη υπό δύσκολες συνθήκες, καθώς οι αλλεπάλληλες παραιτήσεις προέδρων και μελών του ΔΣ εκείνη την περίοδο είχαν ως συνέπεια τη μη επαρκή τροφοδότηση με τα απαραίτητα στοιχεία. Επιπλέον, δεν δόθηκαν από την πλευρά του ΕΕΣ απαντήσεις στα ευρήματα μη νόμιμης οικονομικής διαχείρισης που προέκυψαν.

Σε ειδικό τμήμα της έκθεσης, αναλύονται οι «Μεταφορές χρηματικών ποσών υπό μορφή "ενισχύσεων" προς και από το Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν». Η έκθεση αναφέρει:

«Παρατηρούνται αλλεπάλληλες μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών προς και από το Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν, οι οποίες φέρουν την αιτιολογία της "ενίσχυσης" και της "επιστροφής ενίσχυσης", μη νομότυπα». Χρηματικά εντάλματα και επιταγές πηγαινοέρχονται μεταξύ ΕΕΣ και Ντυνάν, με τη διαμεσολάβηση και των τραπεζών, μεταξύ των οποίων και της άμεσα εμπλεκόμενης στην υπόθεση, Marfin. Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνεται το έλλειμμα του ΕΕΣ με χρέος του Ερρίκος Ντυνάν προς το σωματείο.

Ενδεικτική είναι η ακόλουθη περίπτωση, η οποία αποτελεί ένα μόνο από τα «πήγαινε-έλα» τεράστιων ποσών: «Δεν αναφέρεται ο σκοπός της μεταφοράς χρημάτων 1.000.000 ευρώ από τον ΕΕΣ προς το Ερρίκος Ντυνάν (19/07/2010), συνολικά το ποσό που φέρει το παραστατικό ανέρχεται σε 1.101.100,00 ευρώ, με αιτιολογία "οικονομική ενίσχυση στο Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν με επιστροφή εντός 7 εργάσιμων ημερών καθώς και τα έξοδα έκδοσης επιταγής". Η ανωτέρω κίνηση δεν προβλέπεται από διάταξη νόμου ή από το καταστατικό του ΕΕΣ και δεν βρίσκει νομικό έρεισμα σε εμπεριστατωμένη και πιστοποιημένη από το διοικούν όργανο επείγουσα ανάγκη ή εξαιρετική περίσταση. (...) προκύπτει επιβάρυνση του φορέα και απώλεια τόκων, για το χρονικό διάστημα, για το οποίο τα χρήματα είχαν μεταφερθεί εκτός ΕΕΣ, αρνητικό κόστος ευκαιρίας στη διαχείριση των ρευστών διαθεσίμων και απουσία αιτιολόγησης της αναγκαιότητας της μεταφοράς».

Επομένως, οι παράτυπες οικονομικές συναλλαγές με το Ερρίκος Ντυνάν ζημίωναν τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος επιχορηγούνταν από το υπουργείο Υγείας και τακτικά και για συγκεκριμένους σκοπούς. Η δραστηριότητα αυτή λάμβανε χώρα επί διοίκησης Ανδρέα Μαρτίνη, ωστόσο και οι επόμενες διορισμένες, προσωρινές διοικήσεις μέχρι και την εκποίηση του «Ερρίκος Ντυνάν» δεν έστειλαν τα στοιχεία στον εισαγγελέα, πράγμα που έκανε, όμως, η νυν προσωρινή διοίκηση του Δρος Αντώνιου Αυγερινού. Με αυτά τα στοιχεία και πλήθος άλλων, άρχισε να ξετυλίγεται από τη δικαστική οδό, το «κουβάρι» των πολυεπίπεδων σκανδάλων επί των ημερών Μαρτίνη στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, καθώς και οι μεθοδεύσεις που οδήγησαν στο «ξεπούλημα» του «Ερρίκος Ντυνάν».

Γι' αυτό και προκαλεί το δημόσιο αίσθημα η προσπάθεια που κάνει ο Μαρτίνης να εμφανιστεί και ως... θύμα της όλης ιστορίας, τη στιγμή που όλα τα στοιχεία και τα πορίσματα των ελέγχων ξεκάθαρα πιστοποιούν πως επί της... μονοκρατορίας του στον Ερυθρό Σταυρό χάθηκαν πάρα πολλά εκατομμύρια, τα οποία ακόμα και σήμερα οι ελληνικές αρχές αναζητούν και αδυνατούν να εντοπίσουν.

Όπως επίσης, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα η οργανωμένη απόπειρα από ομάδα ανθρώπων που ανήκουν στο λεγόμενο «κλαμπ Μαρτίνη», να... ανακαταλάβει τη διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Το Newsbomb.gr που με τις αποκαλύψεις του ξεσκέπασε από την πρώτη στιγμή τα εγκλήματα της διοίκησης Μαρτίνη εις βάρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του ελληνικού δημοσίου, θα συνεχίσει να παρουσιάζει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, ώστε όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν ποιοι έκλεψαν και καταχράστηκαν την περιουσία του Σωματείου, με τη βεβαιότητα πως η ελληνική δικαιοσύνη, έστω και με καθυστέρηση, θα τιμωρήσει τους υπεύθυνους παραδειγματικά.

Σχετικές ειδήσεις