ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Νέα στοιχεία για το τρομοκρατικό δίκτυο: Τα «τυφλά» χτυπήματα και οι «ματωμένες» αμοιβές

Νέα στοιχεία για το τρομοκρατικό δίκτυο: Τα «τυφλά» χτυπήματα και οι «ματωμένες» αμοιβές
Eurokinissi

Οι τρομοκράτες είχαν σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια το χτύπημά τους και μάλιστα είχαν προετοιμάσει και ένα «σχέδιο Β» σε περίπτωση που δεν πετύχαινε. Θα πληρώνονταν 15.000 ευρώ για κάθε νεκρό.

Νέα στοιχεία για τη δράση του τρομοκρατικού δικτύου, που είχε στόχο ένα εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή, έρχονται στο «φως», μετά τη σύλληψη των δύο Πακιστανών μελών.

Στόχος των τρομοκρατών ήταν να προκαλέσουν πολύνεκρο χτύπημα στο συγκεκριμένο μαγαζί, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρχαν και άλλοι στόχοι. Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, οι δράστες είχαν οικονομικά κίνητρα για την επίθεση που ετοίμαζαν.

Εγκέφαλος του κυκλώματος ήταν ένας τρίτος αλλοδαπός, ο οποίος μένει στο Ιράν και έδινε οδηγίες στους δύο Πακιστανούς. Το άτομο αυτό είναι 30 ετών και έχει κατηγορηθεί με τέσσερις ανθρωποκτονίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, ο 30χρονος έβρισκε άτομα που δεν έχουν ποινικό μητρώο και που δεν έχουν εντοπιστεί από τις Αρχές και τους χρησιμοποιούσε ως πληρωμένους δολοφόνους.

Στοιχεία από τα κινητά τηλέφωνα έδειξαν ότι επρόκειτο για τυφλό χτύπημα, ενώ βρέθηκαν αναφορές για κάποιον πλούσιο Έλληνα ή κάποιο αυτοκίνητο. Όπως αναφέρεται, μία επίθεση μπορεί να αφορά και άνθρωπο που βρισκόταν στη Ζάκυνθο ή στη Λακωνία.

Όπως φαίνεται από τις συνομιλίες, υπάρχει μία αναφορά μόνο πως βρέθηκε άνθρωπος στην Αθήνα που πουλάει όπλα.

Το σχέδιο των τρομοκρατών: 15.000 ευρώ για κάθε νεκρό

Σύμφωνα με τις Αρχές, οι τρομοκράτες καθοδηγήθηκαν από τον καταζητούμενο που μένει στο Ιράν, ο οποίος τους στρατολόγησε. Όπως έδειξαν τα στοιχεία, το σχέδιό τους ήταν στην τελική ευθεία λίγο πριν τη σύλληψη των δραστών.

Σκόπευαν να μπουν στην σάλα του εστιατορίου όταν θα υπήρχαν πάνω από 50 άτομα και στη συνέχεια ή με χημικά αέρια ή με όπλα ή με εκρηκτικά ή ακόμα και πετώντας κάποιο εύφλεκτο υγρό που θα έβαζαν φωτιά και θα σκορπούσαν τον όλεθρο. Φαίνεται πως είχαν καταλήξει στο να «γαζώσουν» αθώους με καλάσνικοφ.

Στο ρεπορτάζ του MEGA αναφέρεται, επίσης, πως η ομηρία αθώων δεν ήταν εκτός σχεδίου. Φυσικά οι επιθέσεις αυτές θα γίνονταν με το αζημίωτο, αφού οι άνδρες θα πληρώνονταν για την επίθεση με το ποσό των 15.000 για κάθε θύμα. Για αυτό και ήθελαν στο χτύπημα να κάνουν το μεγαλύτερο δυνατό κακό.

«Ήθελαν τα "ματωμένα" λεφτά, δεν είχαν κανένα ηθικό φραγμό, τους είχαν εμποτίσει με θρησκευτικό φανατισμό», λένε οι Αρχές.

Πώς έφτασε η ΕΥΠ στα ίχνη των τρομοκρατών

Στην ΕΥΠ, πριν λίγο καιρό έφτασαν πληροφορίες για την επικείμενη επίθεση. Η αντιτρομοκρατική ενημερώθηκε αμέσως και οι δύο εν δυνάμει δράστες γρήγορα εντοπίστηκαν. Δούλευαν σε Ζάκυνθο και Σπάρτη σε χειρωνακτικές εργασίες, αγροτικές και οικοδομές, είχαν χαμηλό προφίλ και δεν έδιναν στόχο.

«Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος για την υπόθεση.

Παράλληλα, ο ίδιος ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα. «Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών», είπε.

Σημειώνεται, επιπλέον, ότι είχαν προκύψει στοιχεία για τους Πακιστανούς και από το εξωτερικό, συγκεκριμένα από Κύπρο και Τουρκία.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, περίπου στις 15 με 16 του μήνα, οι Αρχές προχώρησαν στην σύλληψη των δύο, οι οποίοι είχαν μπει παράνομα από την Ορεστιάδα, καθώς ήταν χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα. Ο ένας για την παράνομη είσοδο πριν έναν χρόνο είχε συλληφθεί.

Από έρευνα στα κινητά τους τηλέφωνα, βρέθηκαν:

– Επικοινωνίες με τον αρχηγό της επίθεσης.

– Κατόπτευση του εστιατορίου στου Ψυρρή.

– Τελικές οδηγίες για το χτύπημα.

– Προσπάθεια στρατολόγησης επιπλέον ατόμων.

Μέσα στα σχέδια των τρομοκρατών ωστόσο δεν ήταν μόνο το χτύπημα στο εστιατόριο αλλά και η υπονόμευση της χώρας σε ό,τι αφορά στο αίσθημα ασφάλειας και τις διεθνείς σχέσεις της.

Σχετικές ειδήσεις