ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Έφοδοι της Αντιτρομοκρατικής σε κρησφύγετα των τρομοκρατών σε Λιόσια, Ομόνοια και Ζάκυνθο

Έφοδοι της Αντιτρομοκρατικής σε κρησφύγετα των τρομοκρατών σε Λιόσια, Ομόνοια και Ζάκυνθο

Οι Αρχές στοχεύουν στα καταφύγια των Πακιστανών τρομοκρατών, που σκόπευαν να αιματοκυλήσουν το κέντρο της Αθήνας. Το πρωί έγινε έφοδος σε κτίσμα στα Λιόσια, ενώ είχε προηγηθεί έλεγχος σε διαμέρισμα στην Ομόνοια.

Αστυνομική έφοδος πραγματοποιήθηκε σε κτίσμα κοντά στον καταυλισμό των Ρομά στα Λιόσια, καθώς εκεί ήταν το δεύτερο κρησφύγετο των Πακιστανών τρομοκρατών που συνελήφθησαν.

Στο κτίσμα δεν εντοπίστηκε τίποτα το ύποπτο, πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο σημείο αποτελούσε ορμητήριο των Πακιστανών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί προσήγαγαν επίσης μεγάλο αριθμό Πακιστανών που εντόπισαν στο σημείο, και ελέγχεται αν σχετίζονται με την υπόθεση.

Οι Αρχές εκτιμούν, ότι οι συλληφθέντες επιδίωκαν να στρατολογήσουν ομοεθνείς τους που θα συμμετείχαν στην επίθεση στην εβραϊκή συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Σε έρευνες που έγιναν στις οικίες τους βρέθηκαν περισσότερα από δέκα κινητά τηλέφωνα, κάρτες μνήμης, στικάκια και δύο υπολογιστές. Αναλύοντας τα πειστήρια στα εγκληματολογικά εργαστήρια, οι ερευνητές εντόπισαν βίντεο και φωτογραφίες αλλά και μηνύματα μεταξύ των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης που σχεδίαζε και δολοφονίες αλλά και απαγωγές ισραηλινών πολιτών.

Πριν από ένα μήνα είχε γίνει έρευνα σε σπίτι στον Λαγανά Ζακύνθου

Στον Λαγανά της Ζακύνθου, έμενε ο ένας εκ των δύο τρομοκρατών. Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί παγωμένη τις εξελίξεις, καθώς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι ανάμεσά της ζούσε και εργαζόταν ένας εν δυνάμει τρομοκράτης.

Στο σπίτι αυτό είχε γίνει, πριν περίπου ένα μήνα, επιχείρηση σκούπα από την Αστυνομία για ναρκωτικά, καθώς όπως μαρτυρούν κάτοικοι της περιοχής, το σημείο είναι άντρο παράνομων αλλοδαπών, κυρίως Πακιστανών.

Μέλη ενός τρομοκρατικού δικτύου

Όπως προκύπτει, οι δύο Πακιστανοί που συνελήφθησαν αποτελούν μέρος ευρύτερου δικτύου, που σχεδίαζε παρόμοια χτυπήματα και στην Κύπρο. Δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου αναφέρουν συγκεκριμένα ότι στα μέσα του Οκτωβρίου του 2021 η κυπριακή αστυνομία συνέλαβε Πακιστανό, καθώς υπήρχε η υποψία ότι σχεδίαζε να εκτελέσει Ισραηλινούς επιχειρηματίες στην Κύπρο. Ο συλληφθείς φέρεται να συνεργαζόταν με 38χρονο Αζέρο, ο οποίος είχε επίσης συλληφθεί.

Ο 27χρονος, κάτοικος Πάφου, με καταγωγή από το Πακιστάν, συνελήφθη κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επιχείρησης στο διαμέρισμά του, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα. Κατηγορήθηκε ως συνεργός του Αζέρου, ο οποίος -έναν μήνα νωρίτερα- είχε συλληφθεί στη Λευκωσία και πάνω του βρέθηκε περίστροφο.

Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν πως το Ισραήλ ανέφερε ότι το Ιράν προσπάθησε να πραγματοποιήσει «τρομοκρατική επίθεση» με στόχο Ισραηλινούς επιχειρηματίες στην Κύπρο, ύστερα από αναφορές για απόπειρα δολοφονίας του Ισραηλινοκύπριου δισεκατομμυριούχου. Η ιρανική πρεσβεία στη Λευκωσία είχε δηλώσει στο Reuters ότι το Ισραήλ «κάνει πάντα αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται μετά από δύο γεγονότα που ήρθαν σε γνώση της ΕΥΠ: Αρχικά η σύλληψη Πακιστανών στην Κύπρο, το 2021, για επίθεση που σχεδίαζαν σε ισραηλινό στόχο. Έναν χρόνο αργότερα (2022), ύστερα από νέες συλλήψεις Πακιστανών, αυτή τη φορά στην Τουρκία, ενώ σχεδίαζαν επίθεση σε ισραηλινό στόχο στην Κωνσταντινούπολη.

Για τα δύο παραπάνω γεγονότα είχε ενημερωθεί η ΕΥΠ και έκτοτε, σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, τέθηκαν υπό παρακολούθηση μέλη της πακιστανικής κοινότητας που κρίθηκαν ύποπτα για ριζοσπαστική δράση. Πραγματοποιήθηκαν, μάλιστα, έρευνες σε όλη τη χώρα.

Αποφεύχθηκε πραγματικό μακελειό

Το εβραϊκό εστιατόριο-συναγωγή που θα χτυπούσαν οι Πακιστανοί με μέθοδο η οποία θα αποφασιζόταν, αποτελεί στέκι εκατοντάδων πολιτών.

Το εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή που ήταν στόχος των τρομοκρατών | newsbomb.gr

Ραβίνος, που βρέθηκε το πρωί στο συγκεκριμένο εβραϊκό εστιατόριο-συναγωγή στου Ψυρρή, προκειμένου να προσευχηθεί, τόνισε στην ΕΡΤ ότι σε καθημερινή βάση γύρω στα 70 με 80 άτομα επισκέπτονται το εστιατόριο, στον επάνω όροφο του οποίου λειτουργεί συναγωγή, κάτι που δείχνει το μέγεθος της τραγωδίας που ευτυχώς αποφεύχθηκε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι συγκλονισμένος με όσα αποκαλύφθηκαν, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνομωσύνη του στις ελληνικές Αρχές για τη σύλληψη των δύο Πακιστών.

«Άνθρωποι σε όλον το κόσμο έχουν πληροφορηθεί τι συνέβη εδώ. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές με τη συνδρομή των Ισραηλινών αυτοί οι δύο φριχτοί άνθρωποι που ήθελαν να καταστρέψουν ανθρώπινες ζωές. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι χθες που ήρθα εδώ να προσευχηθώ απειλούταν η ζωή μου» είπε.

Σχετικές ειδήσεις