ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Κύκλωμα τρομοκρατίας: «Ήρθε μήνυμα ότι θα μας σκοτώσουν» - Μαρτυρίες από το εβραϊκό εστιατόριο

εβραϊκό εστιατόριο τρομοκρατία
Λουτρό αίματος είχαν σκοπό να προκαλέσουν οι τρομοκράτες στην καρδιά της Αθήνας.
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Ανησυχία επικράτησε στο εβραϊκό εστιατόριο της Αθήνας το οποίο ήταν στόχος του κυκλώματος τρομοκρατίας που εξαρθρώθηκε από τις ελληνικές Αρχές. Πώς δρούσαν οι δύο Πακιστανοί που συνελήφθησαν και ποιος είναι ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος.

Το πασίγνωστο εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας ήταν στόχος κυκλώματος τρομοκρατίας. Οι Αρχές κατάφεραν να συλλάβουν δύο από τα μέλη του, τα οποία φέρονται να έπαιρναν εντολές από τον «εγκέφαλο» ο οποίος φέρεται να βρίσκεται στο Ιράν. Όπως είναι λογικό, οι άνθρωποι που συνηθίζουν να επισκέπτονται τακτικά το συγκεκριμένο εστιατόριο, θορυβήθηκαν στο άκουσμα της είδησης, έδειξαν, όμως, ανακουφισμένοι από το γεγονός ότι οι ελληνικές Αρχές κατάφεραν να αποτρέψουν το μοιραίο.

Πελάτες του εστιατορίου μίλησαν στην κάμερα του Newsbomb.gr και τον φωτορεπόρτερ Χάρη Γκίκα, εξηγώντας το πως πληροφορήθηκαν τις εξελίξεις αλλά και πως αισθάνθηκαν όταν έμαθαν πως ήταν στόχος ενός πιθανού τρομοκρατικού χτυπήματος. «Είναι ιδιωτικά όσα συνέβησαν μέσα στο εστιατόριο, δεν θέλω να πω κάτι. Όλα είναι καλά. Αν κάποιος θέλει να μας κάνει κακό, αυτό δεν αφορά μόνο το μέρος εδώ αλλά όλο τον κόσμο. Εμπιστευόμαστε τις Αρχές, όλα είναι καλά», είπε ένας από τους πελάτες του εστιατορίου στο ερώτημα αν υπήρξαν αστυνομικοί τις προηγούμενες ημέρες στο σημείο.

«Δεν είχαμε απειλές τις προηγούμενες ημέρες», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Είναι ένα ελεύθερο μέρος εδώ. Αν θέλετε να έρθετε να φάτε, είναι ένα πολύ ωραίο μέρος, με πολύ καλό φαγητό. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

«Όταν το άκουσα για πρώτη φορά, ήμουν τρομαγμένος. Όμως, ευτυχώς, δεν έγινε τίποτα. Μας ήρθε ένα μήνυμα. Μας έλεγαν ότι θα μας σκοτώσουν. Ήταν τρομακτικό, δεν έχω λόγια να το περιγράψω», ανέφερε άλλος θαμώνας του εστιατορίου.

«Όλοι θα πρέπει να νιώθουν απειλή από τέτοια πράγματα, όχι μόνο η εβραϊκή κοινότητα. Συγκεντρώνεται πολύς κόσμος εδώ Παρασκευή και Σάββατο. Ένα τέτοιο χτύπημα θα ήταν σκέτη καταστροφή», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι στο εβραϊκό εστιατόριο που βρίσκεται στην περιοχή του Ψυρρή, συγκεντρώνει επιφανή μέλη της εβραϊκής κοινότητας. Ειδικότερα Παρασκευή και Σάββατο το μέρος είναι γεμάτο κόσμο και ένα πιθανό χτύπημα θα μπορούσε να προξενήσει τραγωδία.

Ετοίμαζαν επίθεση με αέρια, βαρύ οπλισμό και εκρηκτικά

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, το κύκλωμα ετοίμαζε επίθεση με αέρια, επίθεση με βαρύ οπλισμό για την αφαίρεση ζωών αθώων πολιτών και χρήση εκρηκτικών με στόχο να προκαλέσει σωρεία θυμάτων. Στόχος ήταν να πληγεί ένας χώρος με ισχυρό συμβολισμό τόσο για το Ισραήλ όσο και για την Αθήνα, δημιουργώντας ζητήματα ασφάλειας αλλά και προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι δύο συλληφθέντες, Πακιστανοί ηλικίας 29 και 27 ετών, παρακολουθήθηκαν από τις Αρχές από τον Φεβρουάριο τόσο σε χώρους στην Αθήνα όσο και στην επαρχία, σε Ζάκυνθο και Σπάρτη όπου δούλευαν ως εργάτες γης.

Στην Αθήνα διέμεναν σε διαμέρισμα στην περιοχή της Ομόνοιας, στο οποίο μπαινόβγαιναν αρκετά πρόσωπα. Αυτό έχει κάνει και τις Αρχές να υποψιάζονται πως οι δύο τους επιχειρούσαν τη στρατολόγηση περαιτέρω ανθρώπων στο εγχείρημά τους, έτσι ώστε αυτό να στεφθεί με επιτυχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, η σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε άμεσα καθώς ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν στην τελευταία φάση του σχεδίου τους και να πραγματοποιήσουν το χτύπημα.

Οι δύο συλληφθέντες, μετά την παρουσία τους στον Ανακριτή, πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα).

Ωστόσο, ασκήθηκε και ποινική δίωξη κατ’ αγνώστου για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα), καθώς οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Η Μοσάντ συνέβαλε στην εξάρθρωση του κυκλώματος

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τοποθετήθηκε για το θέμα και αποκάλυψε πως η Μοσάντ είχε πάρει μέρος στη διαδικασία της συλλογής πληροφοριών για το κύκλωμα, το οποίο εξαρθρώθηκε. «H υπόθεση που αποκαλύφθηκε σήμερα στην Ελλάδα είναι μια σοβαρή υπόθεση που ματαιώθηκε με επιτυχία από τα ελληνικά σώματα ασφαλείας. Αυτή είναι μια άλλη προσπάθεια του Ιράν να προωθήσει την τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.

«Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ βοήθησε στην προετοιμασία πληροφοριών της υποδομής, στις μεθόδους λειτουργίας και στη σύνδεση με το Ιράν. Στο πλαίσιο της έρευνας, αποκαλύφθηκε ότι η υποδομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα είναι μέρος ενός ευρέος ιρανικού δικτύου που λειτουργεί από το Ιράν σε πολλές χώρες», τονίζει επίσης.

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση τονίζει πως: «Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται λόγω του ρόλου της συνεχώς για να αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις από το Ιράν σε όλο τον κόσμο».

«Ευχαριστώ» του Κοέν σε κυβέρνηση και ΕΥΠ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελί Κοέν, με μήνυμά του στο Twitter ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΥΠ, για την αποτροπή του τρομοκρατικού χτυπήματος. «Ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η τρομοκρατία είναι ένας κοινός εχθρός και η καταπολέμησή της είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».

Με τη σειρά του, και ο Κοέν στράφηκε κατά του Ιράν στο μήνυμά του. «Η κυβέρνηση των Αγιατολάχ στην Τεχεράνη εξάγει τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο και μόνο μια σταθερή και κοινή στάση θα σταματήσει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του ιρανικού καθεστώτος», έγραψε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις