ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Χανιά: Στον ανακριτή οδηγείται ο αστυνομικός που εκβίαζε πολίτες

Χανιά: Στον ανακριτή οδηγείται ο αστυνομικός που εκβίαζε πολίτες

Στον ανακριτή οδηγείται σήμερα ο 53χρονος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας από την Κρήτη ο οποίος συνελήφθη τη Δευτέρα με καταγγελίες από τρεις πολίτες για απόπειρα εκβιασμού και χρηματισμού.

Ο άνδρας αυτός, διοικητής σε υπηρεσία της Αστυνομίας, συνελήφθη από τις Εσωτερικές Υποθέσεις, ενώ η δικογραφία η οποία έχει σχηματιστεί σε βάρος του είναι βαρύτατη και αφορά κακουργηματικές κατηγορίες και συγκεκριμένα αυτές της παράβασης καθήκοντος και του χρηματισμού.

Υπάρχουν μέσα τουλάχιστον τρεις καταγγελίες από πολίτες, εκ’ των οποίων οι δύο αναφέρουν ότι εμφανίσθηκε σε πλειοδοτικούς διαγωνισμούς της δημοτικής αρχής προκειμένου ο ίδιος να εκδηλώσει ενδιαφέρον για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία ενοικίαζαν και απαιτούσε από τους πολίτες να του δώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να μην συμμετέχει ο ίδιος στον διαγωνισμό και να τον κατοχυρώσουν οι πολίτες.

Χαρακτηριστική είναι μία περίπτωση γυναίκας από την οποία απαίτησε 30.000€ ώστε να μην ενδιαφερθεί για ένα κυλικείο. Χάρη στις δράσεις της συγκεκριμένης γυναίκας ο άνδρας αυτός συνελήφθη καθώς βρέθηκαν στην κατοχή του προσημειωμένα χαρτονομίσματα ύψους 7.900€.

Υπάρχει ακόμη μία καταγγελία από έναν πολίτη, από έναν δικηγόρο, ο οποίος φέρεται να του έδωσε το ποσό των 120.000€ προκειμένου να τον προστατεύσει από τις επιπλοκές που είχε από μία εμπλοκής του σε ποινική υπόθεση. Του παρείχε επί της ουσίας προστασία. Μάλιστα ο άνδρας φέρεται να πούλησε ακόμη το αυτοκίνητο και το σπίτι του ώστε να δώσει τα χρήματα στον συγκεκριμένο αστυνομικό.

Μαζί του έχει συλληφθεί και ο 29χρονος γιός του, ο οποίος υπηρετεί ως ειδικός φρουρός στην περιοχή της Αττικής.

Και οι δύο σήμερα οδηγούνται στον ανακριτή, ενώ παράλληλα σε βάρος τους εκτός από την ΕΔΕ έχει τεθεί και το μέτρο της διοικητικής διαθεσιμότητας.

Πώς αποκαλύφθηκε η δράση του

Η αποκάλυψη ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου όταν άγνωστος τηλεφώνησε στο Εσωτερικών υποθέσεων και κατήγγειλε ότι ο αστυνομικός προχωρά σε εκβιασμό καταστηματαρχών στα Χανιά. Δεν ήταν όμως η πρώτη καταγγελία καθώς μήνες πριν και συγκεκριμένα τον Μάιο είχε φτάσει στην υπηρεσία ένα email όπου ο αποστολέας υποστήριζε πως ο αστυνομικός προχωρούσε σε εκβιάσεις ατόμων που ενοικιάζουν καντίνες επίσης ανέφερε ότι έχει ήδη λάβει μεγάλο χρηματικό ποσό από ζευγάρι που λειτουργεί καντίνα στην περιοχή των Χανίων και πως προχωρά σε εκβιασμούς κι άλλων καταστημαρχών, ενώ έκανε επίσης αναφορά πως εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του διαγράφει τροχονομικές παραβάσεις λαμβάνοντας χρηματικά ποσά.

Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός και ο γιος του

Προτού η δικαιοσύνη αποφανθεί για την τύχη του αξιωματικού, που κατηγορείται για εκβιασμούς πολιτών και άλλα αδικήματα, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ αποφάσισε τη διεξαγωγή ένορκης διοικητικής εξέτασης, αλλά και την επιβολή καθεστώτος διαθεσιμότητας τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον 29χρονο γιο του, καθώς οι δύο εμπλέκονται στην υπόθεση εκβιασμού και δωροληψίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Σχετικά με σύλληψη Αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας για εκβίαση, δωροληψία υπαλλήλου που αντίκειται στα καθήκοντά του και παράβαση καθήκοντος καθώς και σύλληψη Ειδικού Φρουρού, για συνέργεια σε εκβίαση, ανακοινώνεται ότι, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος τους, ενώ παράλληλα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα».

Τα απειλητικά τηλεφωνήματα

Άνδρες του Εσωτερικών Υποθέσεων μετέβησαν στην Κρήτη για να ερευνήσουν από κοντά την υπόθεση ενώ ήδη είχαν φτάσει στα χέρια τους στοιχεία μέσω των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε ο κατηγορούμενος αστυνομικός με τα θύματά του.

Χαρακτηριστική είναι η επικοινωνία που φέρεται να είχε ο 53χρονος με πρώην δικηγόρο:

Αστυνομικός: Δευτέρα πρωί 9:00 θα είμαι στο σπίτι σας με αυτό που μου γράψατε, να μην τα λέμε από το τηλέφωνο

Θύμα: Κύριε Νίκο μου αν είχα λεφτά θα είχα έρθει το πρωί, ξέρω τι πρέπει να κάνω

Αστυνομικός: Γ... πρόσεξε πάλι, μην το αλλάξεις, πρόσεξε, ξέρεις....

Θύμα: Κύριε Νίκο έχω καταστραφεί, για να φέρνω χρήματα έχω δανειστεί από όποιον μιλάει ελληνικά, κύριε Νίκο είχαμε συμφωνήσει 52.000 ευρώ και έχω φέρει κύριε Νίκο παραπάνω από τα διπλά. Δεν λέω μόνο για την Μ... σας λέω και για τα παραπάνω από τα 52 χιλιάρικα έχω φέρει σε εσάς δεν λέω τα τελευταία για την Μίρκα κύριε Νίκο. Ε, σκεφτείτε ότι ένας άνθρωπος πουλάει το σπίτι του και το αυτοκίνητο του, σκεφτείτε την απελπισία του...

Πώς ο αστυνομικός έπεσε στην… φάκα – Η επιχείρηση που στήθηκε με.. δόλωμα ιδιοκτήτες καντίνας

Το κλιμάκιο του εσωτερικών Υποθέσεων εντόπισε στα Χανιά την επιχειρηματία καντίνας η οποία μαζί με τον σύζυγό της είχαν υποκύψει στις πιέσεις και στις απειλές του αστυνομικού.

Τον Μάρτιο κατά τη διάρκεια δημοπρασίας φέρεται να τους είπε: «Από Δευτέρα ψάξε για δουλειά, θα σας την πάρω την καντίνα»

Σύμφωνα με την έρευνα ο αστυνομικός εμφανίστηκε στην εν λόγω δημοπρασία και απαίτησε το χρηματικό ποσό των 30.000 ευρώ ετησίως από το ζευγάρι προκειμένου να μην συμμετάσχει σε αυτή όπως και έγινε.

Η επιχειρηματίας και ο σύζυγός της μέχρι την προσέγγισή τους από αστυνομικούς του Εσωτερικού Υποθέσεων είχαν ήδη καταβάλει στον 53χρονο το χρηματικό ποσό των 16.000 ευρώ ενώ υπολειπόταν ένα ακόμη ποσό περίπου 7.500 ευρώ .Τα χρήματα αυτά που χρωστούσαν τους τα ....έδωσαν οι αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ κι έτσι έβαλαν μπρος το σχέδιο για την σύλληψή του.

Αφού πρώτα τα προσημείωσαν, τα παρέδωσαν στο ζευγάρι ώστε να ...εξοφλήσουν τον αστυνομικό, όπως και έγινε. Του τα άφησαν γραμματοκιβώτιο του σπιτιού του - όπως είχαν συμφωνήσει - και έφυγαν. Οι αστυνομικοί επιτηρούσαν διακριτικά την είσοδο της πολυκατοικίας όταν ξαφνικά είδαν τον γιό του αστυνομικού (ειδικός φρουρός στο επάγγελμα ο οποίος συνελήφθη και ο ίδιος ) να κατεβαίνει και να παίρνει τον φάκελο.

Άμεσα οι αστυνομικοί άρχισαν να χτυπούν τα κουδούνια για να ανέβουν πάνω όμως κανείς δεν τους άνοιγε και έτσι αναγκάστηκαν να σπάσουν την πόρτα για να εισβάλουν στον χώρο. Κατά την είσοδό τους στον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας εντοπίστηκε πεταμένος ο λευκός φάκελος ο όποιος περισυλλέγει και στη συνέχεια προσεγγίστηκε το σπίτι του αστυνομικού.

Χτυπούσαν επανειλημμένα την πόρτα όμως κανείς δεν απαντούσε παρά το γεγονός ότι δήλωναν την ιδιότητά τους. Μετά από αρκετή ώρα η πόρτα άνοιξε και αφού οι αστυνομικοί «συστήθηκαν» στον συνάδελφό τους και του ζήτησαν να προχωρήσουν σε έρευνα εκείνος άρχισε να αντιδρά βίαια.

Άρχισε να φωνάζει και να βρίζει τους αστυνομικούς αλλά και όλους όσους ήταν παρόντες απειλώντας τους ότι θα μπλέξουν και ότι δεν ξέρουμε ποιον τα έχουν βάλει, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να σπρώξει βίαια τον έναν αξιωματικό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα έρθω στο σπίτι σου μ***** και θα σε γ***** και εσένα και την οικογένειά σου , δεν ξέρεις με ποιον τα έβαλες ,σου ετοιμάζω την κάσα...».

Επίσης απευθύνθηκε υποτιμητικά και στην δικαστικό λειτουργό λέγοντάς της: «Άμα εσύ είσαι δικαστικός ,εγώ είμαι....., επιδεικνύοντας τα γεννητικά του όργανα».

Μετά την έρευνα στο σπίτι του βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 9.000 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο τα οποία και κατασχέθηκαν, ενώ σε έρευνα που έγινε στο γραφείο του μέσα σε χρηματοκιβώτιο δεν βρέθηκε τίποτα απολύτως.

Θύμα του είχε δώσει 120.000 ευρώ

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν και τον πρώην δικηγόρο - θύμα του αστυνομικού ο οποίος του είχε δώσει 120.000 ευρώ υποκύπτοντας στους εκβιασμούς του.

Συγκεκριμένα την άνοιξη του 2021, το θύμα είχε κάποιο επαγγελματικό πρόβλημα και φοβούμενος για την σωματική του ακεραιότητα απευθύνθηκε στον αστυνομικό προκειμένου να τον βοηθήσει... προστατεύοντάς τον .

Ο 53χρονος ενώ αρχικά έδειξε ενδιαφέρον και τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα έχει πλέον κανένα πρόβλημα λίγο αργότερα εκμεταλλευόμενος τον ψυχολογικό αδύναμο χαρακτήρα του θύματος, άρχισε να του ζητά χρήματα εκβιαστικά, βρίζοντας και απειλώντας τον.

Το θύμα είχε πειστεί ότι εάν έχανε την υποστήριξη του αστυνομικού θα ερχόταν τόσο η επαγγελματική όσο και η προσωπική του καταστροφή, γι' αυτό κάθε φορά του έδινε το ποσό των 25.000 ευρώ!!!

Καθυστερούσε εργασίες σε σπίτι με πρόφαση αυθαιρεσίες για να το αγοράσει στη μισή τιμή

Οι αδιάφθοροι εντόπισαν ένα ακόμη θύμα του αστυνομικού. Πρόκειται για ασφαλιστική πράκτορα η οποία διέθετε ένα διαμέρισμα στην παλαιά πόλη των Χανίων το οποίο εκμεταλλευόταν οικονομικά ως πού εκδηλώθηκε σε αυτό πυρκαγιά με αποτέλεσμα να χρήζει επισκευής. Τότε ο αστυνομικός θέλοντας να εκμεταλλευτεί την εν λόγω συγκυρία και να αγοράσει το ακίνητο στη μισή τιμή της αξίας του, κατάφερε με κάθε δυνατό τρόπο να καθυστερήσει μέχρι και σήμερα την επισκευή του, με συνεχείς καταγγελίες περί δήθεν παράνομων οικοδομικών εργασιών και απειλές περί συλλήψεις των παρευρισκόμενων εργαζομένων.

Πήρε φακελάκι για να διαγράψει πρόστιμο 700 ευρώ:

Τέλος ο αστυνομικός - όπως έδειξε η έρευνα - έσβηνε και πρόστιμα. Μετά από έλεγχο προέκυψε ότι ως Διοικητής προέβη σε τουλάχιστον μία περίπτωση κακουργηματικής δωροληψίας για πράξη που αντίκειται στα καθήκοντά του. Ειδικότερα σύμφωνα με κατάθεση ιδιώτη τέλη Ιουλίου του 2023 και ενώ του είχε βεβαιωθεί πρόστιμο ύψους 700 ευρώ και αφαίρεση κυκλοφορίας ,επισκέφθηκε τον αστυνομικό στο γραφείο του, ο οποίος του ζήτησε ως... δωράκι ποσό 300 ευρώ για να του διαγράψει το πρόστιμο και να του επιστρέψει τα έγγραφα και τις πινακίδες όπως και έγινε.