ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Μαθήματα αντιμετώπισης του χουλιγκανισμού από τον Βρετανό επικεφαλής αστυνόμευσης του ποδοσφαίρου

Μαθήματα αντιμετώπισης του χουλιγκανισμού από τον Βρετανό επικεφαλής αστυνόμευσης του ποδοσφαίρου

Ο Μαρκ Ρόμπερτς, στέλεχος της βρετανικής αστυνομίας και υπεύθυνος για την αστυνόμευση του ποδοσφαίρου, μεταφέρει τις πρακτικές που ακολουθούν στη χώρα του για την πάταξη του χουλιγκανισμού, ένα φαινόμενο που ταλανίζει τη χώρα μας.

Αποκλειστική συνέντευξη στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του OPEN παραχώρησε ο επικεφαλής για την αστυνόμευση ποδοσφαίρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, Μαρκ Ρόμπερτς.

Σε ερώτηση αναφορικά με τους λόγους όπου η πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου για τον χουλιγκανισμό θεωρείται παγκοσμίως ως η πιο αποτελεσματική πρακτική τόνισε τα εξής: «Νομίζω ότι αυτό που κάνουμε καλά είναι η συνεργασία ανάμεσα στην Αστυνομία, τις αθλητικές ομάδες και τα πρακτορεία, που μοιραζόμαστε το ίδιο βάρος. Πιστεύω ότι εάν ένα μέρος του συστήματος αυτού δεν λειτουργεί, τότε πραγματικά δυσκολεύεσαι έντονα να αντιμετωπίσεις το ζήτημα. Επίσης, έχουμε πολύ αποτελεσματική νομοθεσία, για την ακρίβεια νομοθεσία ειδικά για το ποδόσφαιρο».

Ποια είναι, όμως, η τιμωρία που αντιμετωπίζει ένας χούλιγκαν στη Βρετανία με κλιμάκωση από την πιο μικρή έως την πιο βαριά;

Ο ίδιος επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Αυτοί που προκαλούν προβλήματα στο ποδόσφαιρο μπορεί να τους απαγορευτεί η είσοδος σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Δεν θα τους ποινικοποιήσουμε απαραίτητα ή θα τους φυλακίσουμε. Πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουμε διαφορετικές μεθόδους, θα τους εκπαιδεύσουμε, για να αποτρέψουμε την κλιμάκωση τέτοιων συμπεριφορών. Αυτοί, όμως, που διαπράττουν πιο σοβαρά αδικήματα θα συλληφθούν με τη σχετική κατηγορία. Επίσης, μπορούμε να τους επιβάλλουμε τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης πρόσβασης σε αγώνα ποδοσφαίρου από 3 μέχρι 10 χρόνια. Από τη δεκαετία του ’90 ξεκινήσαμε να το εφαρμόζουμε αυτό ως μία αποτελεσματική πολιτική συλλογής πληροφοριών: κάθε αθλητική ομάδα έχει τον δικό της αποσπασμένο αστυνομικό που θα δουλέψει μαζί τους».

Ως προς το πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να παραδειγματιστεί από την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου ο κ. Ρόμπερτς σχολιάζει:

«Έχω μία επίγνωση του τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Μπορώ να μιλήσω από την εμπειρία μου και από αυτά που έχω δει ότι ήταν αποτελεσματικά σε άλλες χώρες. Πρώτα απ’ όλα πιστεύω ότι χρειάζεται μία εξειδικευμένη ομάδα, δηλαδή ένα εθνικό Σώμα που θα συντονίζεται με όλες τις δυνάμεις της χώρας, θα πρέπει να υπάρχει συλλογή πληροφοριών για να μπορείτε να κατανοείτε πλήρως ποιοι είναι οι ταραχοποιοί και όταν έχετε σοβαρά προβλήματα όπου άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και τραυματίζονται, τότε θα πρέπει μάλλον να εξετάσετε το ενδεχόμενο θέσπισης συγκεκριμένης νομοθεσίας για να δώσετε στην Αστυνομία τα εργαλεία αποτελεσματικής δράσης».

«Το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο. Θα ήταν πολύ δύσκολο για εμάς να έχουμε να ελέγξουμε ένα μεγάλο γεγονός χωρίς κάμερες, κυρίως στα γήπεδα. Αλλά νομίζω ότι στη χώρα μου επωφελούμαστε από το γεγονός ότι το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης είναι ευρέως διαδεδομένο σε δημόσιους χώρους. Συνεπώς, αυτό που φυσικά βλέπετε συχνά όταν το γήπεδο ελέγχεται καλά, ο κόσμος δεν εμπλέκεται με τον χουλιγκανισμό και προκαλεί προβλήματα μακριά από το γήπεδο», σημειώνει, επίσης, ως προς τις κάμερες και την χρήση τους στα γήπεδα.

Και προσθέτει: «Το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τη σύγκριση με τα social media. Οπότε όταν κάνουμε έρευνα θα ψάξουμε στο YouTube και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να συλλέξουμε στοιχεία, γιατί συχνά οι ίδιοι οι χούλιγκαν ποστάρουν βίντεο στο YouTube. Οπότε εμείς μαζεύουμε όλα τα στοιχεία και αυτό είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της δίωξης. Ένα άλλο πλεονέκτημα της νομοθεσίας μας είναι πως εάν κάποιοι συμπεριφερθούν άσχημα στο εξωτερικό, για παράδειγμα έρθουν στην Ελλάδα και παρεκτραπούν, εμείς μπορούμε να συλλέξουμε τα στοιχεία και να τους ασκήσουμε περιοριστικό όρο μόλις έρθουν πίσω στη Βρετανία. Οπότε αν έχουμε υλικό από την Ελληνική Αστυνομία, εάν έχουμε αποδεικτικό υλικό από τα social media ή αν οι αστυνομικοί μας δουλέψουν μαζί με τους Έλληνες συνάδελφους τους, μπορούμε να συλλέξουμε τα στοιχεία και να τους βάλουμε τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα της Αγγλίας και να παραδώσουν το διαβατήριό τους, όταν η ομάδα τους παίζει στο εξωτερικό».

Στο ερώτημα για το τι ρόλο έπαιξαν οι ομάδες στον περιορισμό του χουλιγκανισμού τόσο εντός όσο και εκτός των γηπέδων, ο Βρετανός απαντά:

«Από τη δική μου οπτική οι ποδοσφαιρικές ομάδες πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη. Ξέρετε είμαι σίγουρος ότι στην Ελλάδα, όπως και στην Αγγλία, η Αστυνομία έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει. Και έχουμε την άποψη ότι δεν είναι ο ρόλος της Αστυνομίας να εποπτεύει το γήπεδο, οπότε οι ποδοσφαιρικές ομάδες θα πρέπει να πληρώνουν την Αστυνομία για να δουλεύει στο στάδιο. Οι αστυνομικοί συνήθως δεν μπαίνουν μπροστά και κάνουν τους σεκιούριτι. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες είναι υπεύθυνες για την έρευνα του χώρου, οι ποδοσφαιρικές ομάδες είναι υπεύθυνες να εξασφαλίζουν την ασφάλεια.

Η Αστυνομία είναι εκεί για την υποστήριξη, εάν κάποιοι διαπράττουν αδικήματα ή συμπεριφέρονται με βίαιο τρόπο. Εάν έχετε ιδιοκτήτες ομάδων που υποκινούν τους χούλιγκαν, τότε συμπεριφέρονται με εγκληματικό τρόπο και θα πρέπει να συλληφθούν από την Αστυνομία και να διωχθούν. Διότι είναι απολύτως απαράδεκτο οι ιδιοκτήτες ομάδων να κάνουν πράγματα που ενθαρρύνουν τη βία. Είτε πρόκειται για τον πρόεδρο είτε για κάποιον άλλον που συμπεριφέρεται με εγκληματικό τρόπο τότε πρέπει να διωχθεί ως εγκληματίας.

Αυτή είναι μία δύναμη επάνω στην οποία οι ποδοσφαιρικές μας ομάδες δουλεύουν πολύ σκληρά για να αποτρέψουν τον χουλιγκανισμό. Δεν έχουμε παραδείγματα όπου ποδοσφαιρικές ομάδες υποστηρίζουν γκρουπ χούλιγκαν και αυτό μας φέρνει σε μία πιο ισχυρή θέση. Ξέρουμε ότι οι χούλιγκαν είναι πολύ πιστοί στις ομάδες τους. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικές γι’ αυτούς.

Συνεπώς, εάν οι ποδοσφαιρικές ομάδες στέλνουν το μήνυμα ότι καταδικάζουμε τις πράξεις σας, τότε αυτό θα κάνει τους χούλιγκαν να κάνουν πίσω. Εάν δεν δουλέψουν με την Αστυνομία, τότε δεν θα λύσουν ποτέ το πρόβλημα».

Δείτε τη συνέντευξη:

Σχετικές ειδήσεις