ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Βόμβα στη Σταδίου: Μελετημένη η επίθεση στην «καρδιά» της Αθήνας - Τα νέα στοιχεία των Αρχών

Βόμβα στη Σταδίου: Μελετημένη η επίθεση στην «καρδιά» της Αθήνας - Τα νέα στοιχεία των Αρχών
Newsbomb.gr

Πού στρέφονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής μετά την βομβιστική επίθεση στην «καρδιά» της Αθήνας

Συναγερμός σήμανε στην Ελληνική Αστυνομία για τη βόμβα που εξεράγη τα ξημερώματα του Σαββάτου 3/2 έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου στην «καρδιά» της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που φέρνει στο φως το MEGA νέα στοιχεία φέρνουν οι έρευνες των Αρχών σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται για μια βομβιστική επίθεση με σημαντική προεργασία και εμπειρία των δραστών, οι οποίοι φρόντισαν το ωστικό κύμα να εκτονωθεί και να προκαλέσει ζημιές στο υπουργείο αλλά όχι στα γύρω κτίρια. Μάλιστα φαίνεται να υπήρχαν κι άλλα μελετημένα βήματα για την επίθεση.

Σταδίου: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από την έκρηξη

Στη δημοσιότητα έρχεται ένα βίντεο -ντοκουμέντο κάμερα ασφαλείας σε περίπτερο που βρισκόταν κοντά στο σημείο της έκρηξης που συγκλόνισε το κέντρο της Αθήνας τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Στο βίντεο ακούγεται ο εκκωφαντικός θόρυβος την στιγμή που εκρήγνυται ο μηχανισμός, ο οποίος ήταν τόσο ισχυρός που προκάλεσε ζημιές σε πολλά κτίρια ενώ το ωστικό κύμα έφτασε μέχρι τον 6ο όροφο του υπουργείο, σπάζοντας τα τζάμια.

Να σημειωθεί πως η βόμβα είχε βρεθεί κρεμασμένη σε κάγκελα απέναντι από το Υπουργείο Εργασίας.

Δείτε το συγκλονιστικό video:

Ειδικός αναλυτής τρομοκρατίας Άκης Καρατράντος στο Newsbomb: Τρία σημεία – κλειδιά μετά το χτύπημα

Απαντήσεις επιχείρησε να λάβει το Newsbomb.gr από έναν ειδικό αναλυτή επί θεμάτων ασφάλειας και τρομοκρατίας.

Ο Άκης Καρατράντος, Δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και νέων απειλών, και κύριος Ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ σημειώνει αρχικά στο Newsbomb.gr: «Η βόμβα που εξερράγη κοντά στο Υπουργείο Εργασίας είναι αναμενόμενο να προκαλέσει ανησυχία στην κοινή γνώμη μιας χώρας όπως η Ελλάδα που έχει πληρώσει για πολλά χρόνια ένα υψηλό κόστος από τις επιθέσεις των εγχώριων τρομοκρατικών οργανώσεων. Θα πρέπει να δούμε αυτή την επίθεση συνδυαστικά και με την αποτυχημένη απόπειρα έκρηξης βόμβας στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ τον Δεκέμβριο του 2023, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει η οργάνωση Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη. Από το σημείο της λογικής ανησυχίας, μιας και η τελευταία μεγάλης έντασης βομβιστική επίθεση, ευτυχώς όμως χωρίς θύματα, ήταν το Δεκέμβριο του 2018 στο κτίριο του ομίλου ΣΚΑΙ, την ανάληψη της ευθύνης είχε αναλάβει η οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ), μέχρι να φτάσουμε να μιλάμε για επιστροφή της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, παραπέμποντας στην εποχή οργανώσεων όπως η “17 Νοέμβρη”, υπάρχει μια σημαντική απόσταση που δεν πρέπει να την παρακάμπτουμε».

Τρομοκρατία: Τρία σημεία-κλειδιά

Σύμφωνα με τον κ. Καρατράντο τρία σημεία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την κατάσταση.

«Πρώτον, η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, αλλά και την Ισπανία και τη Γαλλία, είναι οι χώρες της Ευρώπης που έχουν παραδοσιακά ριζοσπαστικοποίηση ενός σημαντικού αριθμού ανθρώπων που ανήκουν στον ακροαριστερό και αναρχικό χώρο και εμπλέκονται σε βίαιες εξτρεμιστικές ενέργειες. Κάτι που τους φέρνει στον προθάλαμο της τρομοκρατίας, καθώς η ριζοσπαστικοποίηση λειτουργεί σαν έναν μονοπάτι που οδηγεί στη βία», σχολιάζει ο ειδικός αναλυτής.

Ως δεύτερο κομβικό στοιχείο, το οποίο πρέπει να λάβουμε υπόψιν είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός πως «τα τελευταία χρόνια, κυρίως δε κατά την πρώτη περίοδο της κρίσης της πανδημίας, καλλιεργήθηκε ένας νέος αντισυστημισμός που έχει στην καρδιά του την εχθροπάθεια έναντι της Αστυνομίας και καθιστά τους αστυνομικούς στόχους διαφόρων μορφών βίας. Από την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στα ΜΑΤ μέχρι τις επιθέσεις με μολότοφ, αλλά και την δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη με ναυτική φωτοβολίδα στο πλαίσιο επεισοδίων χούλιγκανς».

Όσον αφορά το τρίτο σημείο, ο Άκης Καρατράντος αναφέρεται στην «εξέλιξη της απειλής της ακροαριστερής και αναρχικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη».

«Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της EUROPOL, TESAT 2023, η αναρχική και ακροαριστερή τρομοκρατία ήταν η κύρια απειλή για την ασφάλεια των κρατών μελών το 2022. Είναι σημαντικό το γεγονός πως μετά από αρκετά χρόνια οι περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις (18) αφορούσαν ακροαριστερές και αναρχικές τρομοκρατικές οργανώσεις, εκ των οποίων οι 13 ολοκληρώθηκαν. Αναλυτικότερα, 8 στην Ιταλία, 3 στην Ελλάδα, 1 στο Βέλγιο και 1 στην Ισπανία. Στην τελευταία, ως αποτέλεσμα της βομβιστικής επίθεσης τραυματίστηκε ένας άνθρωπος. Τρεις επιθέσεις απέτυχαν στην Ιταλία, ενώ απετράπησαν μία στην Ελλάδα και μία στην Ιταλία. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2021 είχε σημειωθεί μόνο μία ακροαριστερή και αναρχική τρομοκρατική επίθεση στα κράτη- μέλη», επισημαίνει στην ανάλυσή του.

Το συμπέρασμα σχετικά με την τρομοκρατική απειλή στην Ελλάδα

Συμπερασματικά, ο Δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και νέων απειλών σημειώνει: «Βλέπουμε λοιπόν μια τάση που μένει να διαπιστώσουμε πως θα εξελιχθεί, για μια μορφή τρομοκρατίας που συνήθως υποτιμάται και αντιμετωπίζεται ως εξαιρετισμός μίας ή δύο ευρωπαϊκών χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να προσεγγίσουμε και την εξέλιξη της ακροαριστερής και αναρχικής τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Δεν εξαφανίστηκε, αλλά το 2019 με συλλήψεις της Αστυνομίας δέχθηκε σημαντικά πλήγματα. Ωστόσο, υπάρχει πάντα ένας αριθμός ανθρώπων που πιστεύει και εμπλέκεται στη βία και μπορεί να περάσει στο στάδιο της τρομοκρατίας. Μην ξεχνάμε άλλωστε την γοητεία που δυστυχώς αποπνέουν τρομοκράτες της πρώτης γενιάς σε ριζοσπαστικοποιημένους ανθρώπους. Ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι διαδηλώσεις υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα την περίοδο της πανδημίας», εξηγεί στο Newsbomb.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Καρατράντο «η απειλή της τρομοκρατίας και κυρίως της εγχώριας αποτελεί πάντα προτεραιότητα των αρχών ασφαλείας στην Ελλάδα, με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της χώρας να θεωρείται μια από τις πλέον έμπειρες και αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της εγχώριας τρομοκρατίας πανευρωπαϊκά».