ΆΡΩΜΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.

ΕΛΛΑΔΑ

Έκρηξη στη Σταδίου: Περιμένοντας την προκήρυξη της «Επαναστατικής Ταξικής Αυτοάμυνας»

Έκρηξη στη Σταδίου: Περιμένοντας την προκήρυξη της «Επαναστατικής Ταξικής Αυτοάμυνας»

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα ευρήματα από το σημείο αλλά και το βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες

Ό,τι κατάφερε να σωθεί και περισυλλέχθηκε τα ξημερώματα από τη Σταδίου βρίσκεται ήδη στα εγκληματολογικά εργαστήρια με τους ειδικούς να μην μπορούν ακόμα να δώσουν μια απάντηση για το τι συνδεσμολογία ήταν και ποιες εκρηκτικές ύλες είχαν χρησιμοποιήσει.

Περιμένουν αυτές τις απαντήσεις καθώς θα τους δώσουν κι ένα πρώτο σημαντικό στοιχείο για το αν μιλάμε για γνώστες ή όχι.

Ωστόσο οι κινήσεις του "μεταφορέα" της βόμβας στη Σταδίου, απέναντι από το Υπ. Εργασίας, δείχνουν ότι γνωρίζουν πολύ καλά που θα έπρεπε να τοποθετήσουν τη βόμβα ώστε να προκαλέσουν υλικές ζημιές και θεωρείται δεδομένο ότι μέρες πριν είχαν χαρτογράφησει το σημείο.

Δεν την άφησαν τη βόμβα σε κάποιο στενό, την άφησαν απέναντι από το Υπουργείο. Τους ήταν αδιάφορα τα βλέμματα του κόσμου και των καμερών ασφάλειας.
Τοποθέτησαν τη βόμβα στις 00.48,δηλαδή ώρα αιχμής με πολίτες να περνούν από το σημείο με κατεύθυνση τις επιχειρήσεις εστίασης στα γύρω στενά, κινήθηκαν μπροστά από μαγαζιά και κτήρια που έχουν κάμερες ασφάλειας και φυσικά αδιαφόρησαν για τους αστυνομικούς που περιπολούσαν στην περιοχή.

Η αντιτρομοκρατική αναμένει την προκήρυξη της οργάνωσης.

Δείτε το βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης:

Μεγάλη ανησυχία στις Αρχές και επιστροφή στο παρελθόν

Το χτύπημα αυτό μας επαναφέρει σε εποχές προ πενταετίας τουλάχιστον, καθώς τα τελευταία χρόνια υπήρχε σχετική «ηρεμία» στους κόλπους της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, χωρίς να έχει σημειωθεί κάποια ιδιαίτερη τρομοκρατική επίθεση.

Είχε προηγηθεί, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2023, η τοποθέτηση βόμβας στην έδρα των ΜΑΤ, από την πρωτοεμφανιζόμενη «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη», η οποία μάλιστα προειδοποιούσε με νέα χτυπήματα.

Σειρά πήρε η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» με την επιτυχημένη, αυτή τη φορά, τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού που εξερράγη στη 01:29, επί της οδού Σταδίου, έξω από το υπουργείο Εργασίας, προκαλώντας υλικές ζημιές. Σύμφωνα δε με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται πίσω από τις δύο οργανώσεις να βρίσκονται τα ίδια πρόσωπα αλλά και «παλιοί παίκτες» που κινούνται σε αυτόν τον χώρο.

Ευτυχώς, είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» 40 λεπτά πριν από την έκρηξη, χρόνος αρκετός για τους αστυνομικούς ώστε να αποκλείσουν το σημείο και να μην θρηνήσουμε θύματα.

Η λεωφόρος Σταδίου παραμένει κλειστή το πρωινό του Σαββάτου, καθώς οι Αρχές πραγματοποιούν εξονυχιστικές έρευνες.

Δείτε εικόνες από τις ζημιές:

Κάμερες ασφαλείας πάντως έχουν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών:

Η εκτίμηση του ειδικού αστυνομικού αναλυτή, Σταύρου Μπαλάσκα:

Δείτε εικόνες του Newsbomb.gr ελάχιστα λεπτά μετά την έκρηξη:

Η έκρηξη της βόμβας στην καρδιά της Αθήνας

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί ότι οι δράστες που τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό αδιαφόρησαν για τις κάμερες ασφαλείας και για τους αστυνομικούς που περιπολούσαν στο σημείο.

Από την έκρηξη στην οδό Σταδίου έχουν σπάσει τζάμια μέχρι και τον 7ο όροφο του υπουργείου Εργασίας.

Αμέσως στο σημείο έσπευσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία ενημερώθηκε από τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων για την κατάσταση.

Η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου μετέβη στο σημείο όπου εξερράγη η βόμβα στη Σταδίου

Η ΕΛΑΣ εκτιμά πως στόχος ήταν το υπουργείο Εργασίας και ότι οι δράστες δεν ήθελαν νεκρούς, κρίνουν όμως την έκρηξη ως ένα πολύ σοβαρό χτύπημα.

Το χρονικό της έκρηξης - Τι προηγήθηκε

Σημειώνεται πως συναγερμός σήμανε λίγο πριν από τη μία μετά τα μεσάνυχτα, όταν άγνωστος τηλεφώνησε σε εφημερίδα και προειδοποίησε για έκρηξη σε τράπεζα επί της οδού Σταδίου, απέναντι από το υπουργείο Εργασίας δίνοντας χρονικό περιθώριο 40 λεπτών. Στις 00:48 το Κέντρο της Άμεσης Δράσης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από την Εφημερίδα των Συντακτών ότι είχαν δεχθεί τηλεφώνημα σχετικά με τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο Υπουργείο Εργασίας, ο οποίος επρόκειτο να εκραγεί σε 40 λεπτά.

Ο χώρος αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν άμεσα στο σημείο, πραγματοποιώντας εκτροπή της κυκλοφορίας. Εντοπίστηκε μία ύποπτη τσάντα στα κάγκελα της τράπεζας, επί της οδού Κοράη.

Αποκλείστηκαν η οδός Σταδίου και οι γύρω δρόμοι, ενώ στην περιοχή έσπευσε ομάδα ΤΕΕΜ, ωστόσο περίπου στη 1.30 σημειώθηκε έκρηξη.

H ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Σήμερα (03-02-2024) και ώρα 00:48 το Κέντρο της Άμεσης Δράσης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από την Εφημερίδα των Συντακτών ότι είχαν δεχθεί τηλεφώνημα σχετικά με τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο Υπουργείο Εργασίας, ο οποίος επρόκειτο να εκραγεί σε 40 λεπτά.

Ο χώρος αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν άμεσα στο σημείο, πραγματοποιώντας εκτροπή της κυκλοφορίας.

Ο μηχανισμός εξερράγη την 01.29 ώρα προκαλώντας υλικές ζημιές.

Προανάκριση διενεργείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β)»

Το τηλεφώνημα έγινε στην Εφημερίδα των Συντακτών, και ο άγνωστος προειδοποίησε για εκρηκτικό μηχανισμό μεγάλης ισχύος στην οδό Σταδίου σε τράπεζα, λίγο πριν τη μία μετά τα μεσάνυχτα. Την ευθύνη, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αναλαμβάνει η Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα.

Πώς περιγράφει αυτόπτης μάρτυρας της στιγμής της έκρηξης

Έκρηξη στη Σταδίου - Αυτόπτης μάρτυρας

Τι λένε άλλοι αυτόπτες μάρτυρες:

Σχετικές ειδήσεις