ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

«Οι φύλακες άγγελοι» των παιδιών στο Διαδίκτυο

«Οι φύλακες άγγελοι» των παιδιών στο Διαδίκτυο

Μία υπηρεσία με τεράστιες επιτυχίες στη χώρα μας-Οι άνδρες της Δίωξης «περιπολούν» καθημερινά στο Διαδίκτυο -Απέτρεψαν 1.060 αυτοκτονίες σε 8 χρόνια

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Μία αστυνομική υπηρεσία - υπόδειγμα με τεράστιες επιτυχίες στην καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, αλλά και στην προστασία των παιδιών. Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι ο ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης, ο οποίος μαζί με τους υπόλοιπους αστυνομικούς της υπηρεσίας «περιπολούν» καθημερινά στο Διαδίκτυο και εντοπίζουν παιδόφιλους, οι οποίοι προσπαθούν να «ψαρέψουν» τα ανήλικα θύματά τους και στη συνέχεια να τα αποπλανήσουν.

Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν κατηγορηθεί για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας περισσότερα από 900 άτομα! Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν πρόσωπα υπεράνω υποψίας, οικογενειάρχες με παιδιά, μορφωμένοι, οικονομικά ευκατάστατοι, εκπαιδευτικοί, ακόμη και ιερείς!

Οι άνδρες και γυναίκες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με το νέο ειδικό λογισμικό πρόγραμμα TLO που έχουν στην διάθεσή τους και το οποίο προμηθεύτηκαν από τις ΗΠΑ, εντοπίζουν και ταυτοποιούν σε πραγματικό χρόνο τα ηλεκτρονικά ίχνη των παιδόφιλων. Οι αστυνομικοί έχουν απλώσει ένα «δίχτυ» ασφαλείας για τα παιδιά στο Διαδίκτυο, με την εφαρμογή cyberkid, το οποίο λειτουργεί και στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, όπου υπάρχει μέσα και το παιχνίδι «ντύνω κούκλες». Ένα παιχνίδι στο οποίο πριν από λίγο καιρό είχαν στήσει παγίδες σε ανήλικους παιδόφιλοι, χρησιμοποιώντας ψεύτικα «προφίλ».

Στη χώρα μας μέχρι στιγμής δεν παράγεται υλικό παιδικής πορνογραφίας, το απίστευτο είναι όμως ότι ενώ οι παιδόφιλοι ξέρουν ότι θα συλληφθούν, συνεχίζουν ! Όπως λένε οι αστυνομικοί, δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς το «αρρωστημένο» τους πάθος! Η ηλικία των θυμάτων αρχίζει από δύο μηνών και των δραστών σε υποθέσεις παιδοφιλίας από 15 μέχρι 75 ετών.

Απέτρεψαν 1.060 αυτοκτονίες σε 8 χρόνια

Εκτός όμως από την παιδική πορνογραφία η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ασχολείται και με άλλα κυβερνοεγκλήματα, αλλά και με την προστασία των ανηλίκων από τους κινδύνους του Διαδικτύου όπως: διαδικτυακός εκφοβισμός - cyberbullying, sexting, εθισμός στο Διαδίκτυο, κλοπή - παραβίαση προσωπικών δεδομένων από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, απάτες - εκβιασμοί, βιομηχανική κατασκοπεία, εμπορία ανθρώπων, τρομοκρατία, διακίνηση ναρκωτικών, τυχερά παιχνίδια - τζόγος, cracking, hacking και πειρατεία λογισμικού. Η μεγάλη προσφορά της υπηρεσίας φαίνεται και από το γεγονός ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια απέτρεψε 1.060 αυτοκτονίες, ενώ 200 άνθρωποι οδηγήθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων, λόγω της σοβαρότητας των περιστατικών.

Βραβεία και διεθνείς συνεργασίες

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεργάζεται με τις δικαστικές Αρχές, αλλά και με αστυνομικές υπηρεσίες του εξωτερικού, όπως Interpol, Europol και Eurojust. Έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως μία από τις καλύτερες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και τρεις φορές από το FBI για την προσφορά της στην καταπολέμηση του cybercrime και της παιδικής πορνογραφίας. Κάθε εβδομάδα μάλιστα με τηλεδιασκέψεις και ημερίδες οι αστυνομικοί ενημερώνουν μαθητές από σχολεία ολόκληρης της χώρας για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Την Πέμπτη το βραβείο UNICEF 2014 απονεμήθηκε στον διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη για τη συμβολή του στην προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών στη χώρα μας.

Σχετικές ειδήσεις