ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Ηράκλειο: 590.000 ευρώ τα κέρδη κυκλώματος που εξαπατούσε πολίτες

Ηράκλειο: 590.000 ευρώ τα κέρδη κυκλώματος που εξαπατούσε πολίτες

Κύκλωμα που εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες, συλλαμβάνοντας δύο άτομα, εξάρθρωσε η ελληνική αστυνομία στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

Οι δράστες, σε συνεργασία με άλλα πέντε άτομα, τα οποία αναζητούνται, από το 2005 έως το 2014, φέρονται να εξαπάτησαν 125 άτομα στην Κρήτη αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας, αποσπώντας τους χρηματικά ποσά, συνολικού ύψους 596.027,04 ευρώ.

Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου, μετά από πολύμηνη έρευνα, εξιχνίασε πλήθος υποθέσεων απάτης σε βάρος πολιτών σε διάφορες περιοχές της χώρας: Κρήτη, Αττική, Πειραιά, Ζάκυνθο και Μεσσηνία.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, τις απάτες πραγματοποιούσαν δύο άτομα, ηλικίας 37 και 44 ετών, καθώς και πέντε ακόμη άτομα, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, για τα οποία σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα.

Μετά την αστυνομική έρευνα, προέκυψε, ότι ο 37χρονος εμφανιζόταν στα θύματά του με διάφορες ιδιότητες, κυρίως αυτήν του ασφαλιστικού πράκτορα και του οικονομικού συμβούλου, συνεπικουρούμενος από τον 44χρονο και τους υπόλοιπους συνεργούς του, αποσπώντας χρήματα, προκειμένου να διευθετήσει, δήθεν, οικονομικά ζητήματα και να μεσολαβήσει για έκδοση δανείων, αγορά αυτοκινήτων και ασφάλισης οχημάτων.

Από το 2005 έως και τον Φεβρουάριο του 2014, ο 37χρονος εξαπάτησε εννέα κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του νομού Λασιθίου, αποσπώντας από αυτούς συνολικά το χρηματικό ποσό των 364.039,28 ευρώ, πείθοντας τους ότι μπορεί να μεσολαβήσει για την έκδοση δανείων μεγάλων χρηματικών ποσών, με απαραίτητη προϋπόθεση, είτε να συναφθεί ασφαλιστήριο συμβόλαιο ως εγγύηση σε εταιρεία, είτε να αγοραστεί κάποιο ακίνητο, το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιούταν ως υποθήκη. Σε κάποιες περιπτώσεις είχε ως συνεργό του τον 44χρονο, ο οποίος εμφανιζόταν σαν μεσίτης για την αγορά-πώληση ακινήτων.

Η δράση του όμως δεν περιορίστηκε εκεί, αφού απέσπασε χρήματα και συγκεκριμένα το ποσό των 112.368 ευρώ από επτά ακόμη άτομα, κατοίκους Χανίων και Ηρακλείου. Ισχυριζόταν, ότι τα χρήματα αυτά θα τα χρησιμοποιούσε ως προκαταβολή για την αγορά αυτοκινήτων, στην οποία θα μεσολαβούσε ο ίδιος, έχοντας ως συνεργό άγνωστο άτομο το οποίο παρουσίαζε ως δικηγόρο των Αθηνών.

Ο δράστης συνέχισε την απάτη, βάζοντας στο στόχο του άλλα δεκατέσσερα άτομα, κατοίκους των νομών Λασιθίου, Ρεθύμνου και Αιγάλεω Αττικής, από τους οποίους απέσπασε το χρηματικό ποσό των 61.424,20 ευρώ, προσποιούμενος το μεσίτη κατασχεμένων οικοπέδων, τον εργολάβο κατασκευής θερμοκηπίων, το διαμεσολαβητή χρηματιστηριακών- επενδυτικών προϊόντων, αλλά και το διαμεσολαβητή ευρωπαϊκών προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης.

Επιπλέον, εξαπάτησε και περίπου εκατό άτομα, αποσπώντας τους συνολικά το χρηματικό ποσό των 58.195,56 ευρώ, για να ασφαλίσουν –δήθεν- τα οχήματά τους, λαμβάνοντας το χρηματικό ποσό που αντιστοιχούσε στα ασφάλιστρα, χωρίς όμως να διαβιβάζει τη σχετική εντολή στις ασφαλιστικές εταιρείες τις οποίες υποτίθεται ότι εκπροσωπούσε.
Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των επτά κατηγορουμένων, έχει σταλεί από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.

Σχετικές ειδήσεις