ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ειδικό Δικαστήριο: Σήμερα η πρόταση της εισαγγελέως για Παππά - Καλογρίτσα

Ειδικό Δικαστήριο: Σήμερα η πρόταση της εισαγγελέως για Παππά - Καλογρίτσα

Προς ολοκλήρωση βαίνει η δίκη του Νίκου Παππά και του Χρήστου Καλογρίτσα στο Ειδικό Δικαστήριο που σήμερα θα «ακούσουν» την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Όλγας Σμυρλή επί της ενοχής τους ή μη για παράβαση καθήκοντος και συνεργεία στο ίδιο αδίκημα για τον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών του 2016.

Η ακροαματική διαδικασία στο μεγαλύτερο μέρος της κινήθηκε σε ήπιους τόνους αλλά η κατάθεση της έμπιστης γραμματέως του επιχειρηματία έβαλε «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η κυρία Ευθαλία Διαμαντή με την αναφορά της σε «τσάντες και φακέλους με χρήματα από τον Καλογρίτσα προς τον ΣΥΡΙΖΑ» προκάλεσε ντόμινο αντεγκλήσεων μεταξύ των δυο πλευρών, αλλά και κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκτός από την αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, αυτός ο ισχυρισμός οδήγησε την εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου Όλγα Σμυρλή σε πρόταση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ποινική διερεύνηση των όσων κατατέθηκαν ενόρκως στο Ειδικό Δικαστήριο, ζητώντας να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στην εισαγγελία για περαιτέρω διερεύνηση.

Η τελική βέβαια κρίση ανήκει στους δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου, οι οποίοι μετά την έκδοση της απόφασης τους για την υπόθεση θα ανακοινώσουν και το εάν τελικά θα ανοίξει προκαταρκτική έρευνα. Σε θετική περίπτωση πάντως, η εισαγγελική έρευνα που θα ελέγξει αρχικά τη βασιμότητα των ισχυρισμών της κ. Διαμαντή και μόνο εφόσον προκύψουν ενδείξεις ότι πράγματι όσα υποστήριξε έχουν βάση αλήθειας, η έρευνα θα προχωρήσει στη διερεύνηση διάπραξης άλλων αδικημάτων, όπως η παράβαση του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, η φοροδιαφυγή και δωροδοκία αλλά και σε έλεγχο προέλευσης των χρημάτων αυτών.

Η κ. Σμυρλή ζήτησε σε υψηλούς τόνους τη διαφύλαξη του κύρους του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο κατά την άποψη της οφείλει να ζητήσει τον έλεγχο όσων ειπώθηκαν στην ακροαματική διαδικασία. «Πρέπει να διαφυλαχθεί το κύρος του Ειδικού Δικαστηρίου. Δεν πρέπει να γίνει εδώ στίβος πολιτικών αντιπαραθέσεων…για να μη πω αρένα. Ότιδηποτε συνεισφέρεται στην υπόθεση για βαλίτσες και χρήματα, είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργήσουμε αναλόγως.

Γι’ αυτό εγώ θα ζητήσω τα πρακτικά να σταλούν στην εισαγγελία να ελεγχθούν» ανέφερε η εισαγγελέας, που λίγο αργότερα διευκρίνησε: «αυτό που ζήτησα είναι να πάνε αρμοδίως και υπευθύνως να τα καταθέσουν. Ποιος ο λόγος που επελέγη το Ειδικό Δικαστήριο να ειπωθούν αυτά τα πραγματα; Και μάλιστα μετά από τόσα χρόνια».

Δεν απολογήθηκε κανείς

Η ακροαματική διαδικασία στιγματίστηκε και από την άρνηση των κατηγορουμένων να απολογηθούν, όπως έχουν το δικαίωμα από το νόμο. Ο πρώην υπουργός επικράτειας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς είχε διατύπωση από την αρχή την άρνηση του να απολογηθεί μέσω των συνηγόρων του, ενώ ο ίδιος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για πολιτική δίκη, χαρακτηρίζοντας και στη στάση που ίδιος τήρησε «πολιτική».

Την πρόθεση του να μην απολογηθεί διατύπωσε μέσω των συνηγόρων του ο Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος ωστόσο έχει δώσει το παρών αρκετές φορές στη διαδικασία. «Από την πρώτη μέρα της έναρξης της διαδικασίας σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα είχα δηλώσει ότι θα «είμαι παρών στο Δικαστήριο Σας για να πω την αλήθεια. Η αλήθεια θα περάσει από το Δικαστήριό Σας» είχα πει. «Η αλήθεια και μόνο η αλήθεια». Από αυτή τη θέση είμαι αμετακίνητος. Και με αυτή τη θέση πορεύτηκα εγώ και οι συνήγοροι μου έως σήμερα ενώπιόν σας.

Είναι απόφαση ακριβής τιμής για μένα.Στη διάθεση του σεβαστού Σας Δικαστηρίουυπάρχουν οι μαρτυρίες, υπάρχουν τα έγγραφα, υπάρχουν όλα όσα έχω πει στην ανάκριση, υπάρχουν όλα όσα έχω πει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Πάνω απ’ όλα υπάρχουν τα ίδια τα πραγματικά περιστατικά,των οποίων την ύπαρξη κανένα επικοινωνιακό τερτίπι δεν είναι ικανό να αμφισβητήσει» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δήλωση του ο επιχειρηματίας, η οποία αναγνώστηκε στο δικαστήριο από τους συνηγόρους του Ανδρέα Λοβέρδο και Άγγελο Καραχάλιο.