ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο το αίτημα Ρωμανού

Απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο το αίτημα Ρωμανού

Απορρίφθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το αίτημα του Νίκου Ρωμανού για αναίρεση του βουλεύματος, με το οποίο του απαγορεύτηκαν οι εκπαιδευτικές άδειες, προκειμένου να παρακολουθεί δια ζώσης τα μαθήματά του στο ΤΕΙ Πειραιά, όπου εισήχθη κατά τις τελευταίες πανελλήνιες εξετάσεις.

Η αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου, Βασιλική Θεοδώρου που εξέτασε την υπόθεση έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά ειναι εμπεριστατωμένο και ως εκ τούτου το έθεσε στο αρχείο.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο συνήγορος του 21χρονου, Φραγκίσκος Ραγκούσης, δήλωσε ότι πλέον όλες οι ελπίδες εναποτίθενται στη Βουλή: «Ένας ακόμα δεσμός του Νίκου Ρωμανου με τη ζωή έσπασε. Μόνη ελπίδα είναι η τροπολογία στη ρύθμιση απόψε (09/12) στη Βουλή. Είναι η τελευταία ελπίδα και για τον Νικο Ρωμανό για να μην αρχίσει απεργία δίψας . Λύση είναι και το βραχιολάκι. Πιστεύω ότι και τη τελευταία ώρα η πολιτεία θα δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της. Αν αρχίσει απεργία δίψας σε ένα-δυο 24ωρα οι βλάβες θα είναι μόνιμες. Δεν το θέλει κανένας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια που θα μπορούσαμε ακολουθώντας μια άλλη οδό να ικανοποιήσουμε το αίτημα του.»

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, ο Νίκος Ρωμανός δεν δικαιούται στην παρούσα χρονική στιγμή τις εκπαιδευτικές άδειες που προβλέπει ο Σωφρονιστικός Κώδικας, δεδομένου ότι εκτός από την καταδίκη του σε κάθειρξη 15 ετών για τη ληστεία με καλάσνικοφ στο Βελβεντό, εκκρεμούν σε βάρος του και τρία εντάλματα προσωρινής κράτησης για τρομοκρατία.

Φραγκίσκος Ραγκούσης: Αν του δοθεί βραχιολάκι, θα σταματήσει την απεργία πείνας

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τρίτη 09/12 ο συνήγορος του 21χρονου, Φραγκίσκος Ραγκούσης, δήλωσε ότι εαν ο Νίκος Ρωμανός έχει τη ευκαιρία με το βραχιολάκι να πάρει αναπνοή έξω από το κελί και όχι να τον “χτίσουμε” σταματάει αμέσως την απεργία πείνας».

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως διευκρίνισε, αν δηλαδή ψηφιστεί η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης όπως προωθείται για εξ αποστάσεως μάθηση, θα προχωρήσει και σε απεργία δίψας.

«Όχι γενικότητες, όχι αοριστίες, όχι καλένδες» σημείωσε ο κ. Ραγκούσης, διευκρινίζοντας ότι η κατάσταση υγείας του 21χρονου είναι πολύ σοβαρή.

Εξ αποστάσεως παρακολούθηση προβλέπει η ρύθμιση

Η ρύθμιση, η οποία κατατίθεται προς ψήφιση, σήμερα Τρίτη 09/12/2014, προβλέπει την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων όχι μόνο για την περίπτωση του Νίκου Ρωμανού, αλλά και για τους κρατούμενους για τους οποίους τα αρμόδια συμβούλια δεν τους χορηγούν εκπαιδευτικές άδειες επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.

Όπως έχει γίνει γνωστό, προωθείται η διασφάλιση των υποδομών ώστε ο φοιτητής να έχει τη δυνατότητα να διαβάσει στη φυλακή και να δίνει εξετάσεις σε ειδικό χώρο στη φυλακή με επιτήρηση καθηγητή, ακριβώς την ίδια ώρα που θα δίνουν εξετάσεις και οι συμφοιτητές του.

Σχετικές ειδήσεις