ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Παπακωνσταντίνου: Μου στήσανε παγίδα - Είμαι αθώος

Παπακωνσταντίνου: Μου στήσανε παγίδα - Είμαι αθώος

Ευθείες βολές στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, απολογούμενος για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

ΕΥΘΕΙΕΣ ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Αρνούμενος κατηγορηματικά ότι εκείνος αφαίρεσε από τη λίστα των μεγαλοκαταθετών της Ελβετίας τα ονόματα των τριών συγγενών του ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι η «ιστορία είναι στημένη» και πως το κόμμα που υπηρέτησε «με πέταξε στα σκυλιά».

Καθ' όλη τη διάρκεια της απολογίας του πρώην υπουργού η αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ήταν κατάμεστη από κόσμο, ενώ λίγο πριν την έναρξη της απολογίας του ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Νικ. Πάσσος, του είπε: «Δικαιούστε να μην απαντήσετε, να πείτε απλώς αθώος, και οποιαδήποτε άρνηση σας δε συνιστά επιβαρυντικό στοιχείο για σας...».

Εκείνος όρθιος και ψύχραιμος ξεκίνησε να δίνει τις δικές του εξηγήσεις προσπαθώντας να πείσει τους συνολικά 13 δικαστές και την εισαγγελέα της έδρας ότι είναι αθώος.

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ

Γ. Παπακωνσταντινου: Θα απολογηθώ όρθιος. Είμαι απολύτως αθώος και αρνούμαι κατηγορηματικά την κατηγορία. Την Άνοιξη του 10 με επισκέφθηκε ο πρέσβης κ.Μπίκας , η χώρα ήταν σε δύσκολη κατάσταση, δεχόμαστε επιθέσεις από κερδοσκόπους και έχουμε υπογράψει το 1ο μνημόνιο με ένα δάνειο 110 εκατομμυρίων. Η ΕΥΠ προσπαθεί να συνδράμει με όποιο τρόπο. Π.χ φήμη υπήρξε από Λονδίνο ότι θα κλείσουν οι τράπεζες και ο κ. Μπίκας με συνδράμει με πληροφορίες. Ο ομόλογός του λοιπόν τον ενημέρωσε απο τη Γαλλία για πληροφορίες σχετικά με Έλληνες φορολογούμενους. Του είπε ο ομόλογος πως ΥΠ. ΟΙΚ Γαλλίας τα κατέχει τα στοιχεία και τα δυο υπουργεία των δυο χώρων, να επικοινωνήσουν. Με είχε ενημερώσει τότε μάλιστα ο κ. Γεργακόπουλος, γ.γ εσόδων, πως κυκλοφορεί μια λίστα και κάποιος θέλει χρήματα για να τη δώσει. Σε Γιούρογκορουπ του καλοκαιριού πιάνω την Κριστίν Λαγκάρντ και της μεταφέρω τη συζήτηση με τον κ .Μπίκα.
Εκείνη επιφυλάσσεται με τον Ιούλιο στο επόμενο Γιούρογκρουπ απαντά θετικά αλλά αυτά στοιχεία είναι κλεμμένα και δεν πρέπει να πείτε ότι τα πήρατε από μας και δε θα γίνει επίσημη χρήση. Μου έδωσε το όνομα Γάλλου αξιωματούχου να επικοινωνήσουμε. Καλώ τον κ.Πλασκοβίτη , γενικό γραμματέα του υπουργείου και μερικούς μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβρη εξελίχθηκε. Στις 16 Σεπτέμβρη σε διμερείς συναντήσεις στο Παρίσι ο κ. Χαλαστάνης, πρέσβης στη Γαλλία, ενημερώνεται από εμένα να παραλάβει γρήγορα και εμπιστευτικά τη λίστα και μου τη στείλει.

ΠΩΣ ΗΡΘΕ

Στις 29 Σεπτεμβρίου με ενημερώνει η κα Χατζή η διευθύντρια του γραφείου μου με ενημερώνει ότι ηρθε ένας φάκελος.Εκείνο το βράδυ παρακάλεσα τη σύζυγό μου να έρθει για να φάμε στο κέντρο. Έχω πολύ δουλειά και επιστρέφω στο γραφείο. Ήταν ένα cd χωρίς διακριτικά, όχι δηλαδή Γαλλική Δημοκρατία κλπ) με μια συνοδευτική επιστολή από αξιωματούχο του Γαλλικού ΥΠ.ΟΙΚ. Έλεγε θα βρείτε συνημμένο ένα CD που μας ζητήσατε. Ούτε Ελβετία, ούτε λίστα κλπ τίποτα από αυτά. Το βάζω στον υπολογιστή χωρίς να ξέρω τι έχω παραλάβει. Ανοίγω στην τύχη και βλέπω λίστα με ονόματα και ποσά. Στην τύχη επαναλαμβάνω. Διαπιστώνω πως δεν ξέρω τι να κάνω. Το βάζω στο συρτάρι μου και φεύγω για Βρυξέλλες. Μετά έφυγα για ΗΠΑ .

Είχα τα εξής στοιχεία: Έχω στα χέρια μου κάποια στοιχεία τα οποία - κατά Λαγκάρντ- είναι παράνομα. Ξέρω άρα πως πρέπει να κρατηθούν απόρρητα. Δεν θέλω να διαταράξω τη σχέση μας με τη μοναδική χώρα που μας βοηθάει γύρω από το τραπέζι του Γιούρογκορουπ. Δε θέλω να διαταράξω τη σχέση εμπιστοσύνης.
Δεύτερον, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι εκείνη την περίοδο η φοροδιαφυγή. Γνωρίζω όμως πως για την Ελβετία το θέμα αυτό είναι θέμα εθνικής υπόστασης όταν συζητάμε για συμφωνία ανταλλαγής στοιχείων. Επίσης γνωρίζω πως το ΣΔΟΕ έχει παθογένειες και κρούσματα διαφθοράς.
Φοβάμαι λοιπόν πως αν δώσω όλη τη λίστα στο ΣΔΟΕ τότε μπορεί σε δυο μέρες να δω πηχυαίους τίτλους "Η Ελλάς έχει λίστα φοροφυγάδων", κλπ.

-Αποφασίζω λοιπόν να δώσω ένα δείγμα στο επικεφαλής στο ΣΔΟΕ. Πριν όμως πρέπει να δω τι ακριβώς έχω. Ζητώ λοιπόν από κ. Αγγελοπουλο να υπολογίσει το ποσό και να μου βγάλει τα 20 ονόματα με τις μεγάλες κρατήσεις. Επανέρχεται λοιπόν μετά από λίγες μέρες και αφήνει στο γραφείο ένα CD και μια λίστα με 20 ονόματα. Μου λέει, περίπου 2 δις είναι και παραπάνω από τα μισά είναι μηδενικά.

Η ΛΙΣΤΑ ΚΑΠΕΛΕΡΗ

Τέλος Νοεμβρίου καλώ τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ , Ι .Καπελέρη και του λέω έχω μια λίστα με κάθε εμπιστευτικότητα, μην διαρρεύσει τίποτα και του λέω δες αν υπάρχουν. Π.χ υπήρχε μια κυρία με 500 εκατομμύρια. Υπάρχει αυτή;
Μια βδομάδα μετά μου έρχεται και μου λέει από πρώτη άποψη δε θα δικαιολογούν. Ωραία του λέω, συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις με κάθε μυστικότητα, μη διαρρεύσει τίποτα. Θεωρώ αυτονόητο ότι ο αρμόδιος θα συνεχίσει να κάνει τους ελέγχους.

ΟΙ ΕΛΒΕΤΟΙ

Ιανουάριο του 2011 είχαμε συνεννοηθεί με τον τότε πρωθυπουργού να συναντηθούμε στο Νταβός με Ελβετούς ώστε να συνάψουμε συμφωνία για τις καταθέσεις εξωτερικό. Συγκαλώ μια σύσκεψη με Πλασκοβίτη, Καπελέρης( ο οποίος είχε κάνει και διαρροές στις εφημερίδες) , η κα Χατζή και ο κ.Μπάνος. Όλοι γνωρίζουν την ύπαρξη της λίστας. Στη σύσκεψη έχω στόχο να δούμε τι κάνουμε για στοιχεία και δεύτερον τι θα κάνουμε με Ελβετία. Για το δεύτερο ενημερώνω τον κ.Πλασκοβίτη, ότι για τους Ελβετούς θα τρέξει τη συμφωνία. Ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου μου λέει πως τα στοιχεία μόνο ως έναυσμα ελέγχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Μου προτείνεται να συσταθεί κλιμάκιο ειδικό, αλλά υπάρχει το πρόβλημα ότι η σύσταση θα έπρεπε να δημοσιευθεί στη διαύγεια. Επιφυλάχτηκα θεωρώντας ότι ο κ. Καπελέρης συνεχίζει να κάνει έλεγχο. Αν ήθελα να μη γίνει τίποτα τότε θα έκανα το απλό. Θα το πήγαινα στο ΣΔΟΕ, θα δημοσιευόταν άμεσα και τέρμα. Άλλωστε η περίφημη λίστα Λιτχνεστάιν, χρειάστηκε να ερευνηθεί 14 μήνες και επρόκειτο για 17 μόλις ονόματα. Για 2.000 πως θα το έκανε; Άλλωστε η λίστα που είχε ήταν πάνω από το μισό των συνολικών ποσών που υπήρχαν.

ΤΟ ΣΔΟΕ

Εκείνη την περίοδο η εισπραξιμότητα των προστίμων του ΣΔΟΕ ήταν 0,5-1%. Θέλω να αλλάξω πράγματα και τον τοποθετώ γ.γ. φορολογίας για να τρέξει τις εφορίες. Ένας συνάδελφός μου στην κυβέρνηση μου προτείνει τον κ.Διώτη τον οποίο δεν ήξερα και σε συνδυασμό με τον οικονομικό εισαγγελέα μπορεί να κάνουν δουλειά. Τον Μάιο αναλαμβάνει ο Διώτης και του λέω για τα στοιχεία και μεταξύ 9-17 Ιουνίου, του στέλνω ένα στικάκι με στοιχεία.

ΤΟ ΣΤΙΚΑΚΙ ΚΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΈΛΟΣ

Όταν ο κ. Αγγελόπουλος μου παραδίδει το CD, ζητώ από τη γραμματεία μου να κάνει ένα αντίγραφο σε στικάκι και της αφήνω το CD . Παίρνω το στικάκι στο γραφείο μου και δίνω στη γραμματεία μου το cd και ένα ενδιαφέρον έγγραφο της τρόικας που απειλούσε να μας κόψει τη ρευστότητα, στη γραμματεία μου τις άφησα. Αντιλαμβάνομαι πως δεν μπορώ να πείσω στο εσωτερικό τους βουλευτές να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο. Έπρεπε να αλλάξει ο φορέας της πολιτικής. Στις 17 Ιουνίου έρχεται ο κ. Βενιζέλος, σε μια τυπική παράδοση - παραλαβή. Με τον κ. Βενιζέλο δεν συζητήσαμε πιο ουσιαστικά πράγματα, όπως π.χ το που βρίσκεται η χώρα σε διεθνές επίπεδο. Το στικάκι το είχα παραδώσει στον υπηρεσιακό αρμόδιο. Μετά από αυτό κ. Βενιζέλος και όλοι οι υπουργοί Οικονομικών κατάλαβαν τη δυσκολία, πως άλλο πράγμα είναι η πολιτική τοποθέτηση και άλλο η διαπραγμάτευση όπου πρέπει να πείσεις. Με τον κ. Διώτη επικοινωνία δεν είχαμε, ούτε ήρθε σε μια συνάντηση που έκανα σπίτι μου στις 6 Ιουλίου. Τον ρωτώ στο mail που του έστειλα: Πήρες το στικάκι;

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΟΥΤΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Να πω ότι ουδέποτε έλαβα τηλεφώνημα από τον Βενιζέλο για το τι είναι αυτό το στικάκι. Θα περίμενα να γίνει. Ο νέος ΥΠ.ΟΙΚ δεν ήθελε να είναι κανείς στα χωράφια του. Ο κ. Βενιζέλος μου ζήτησε να μη είμαι υποψήφιος στις εκλογές. Δεν εκλέγομαι και τέλος Σεπτέμβρη αρχίζω να παίρνω τηλέφωνα από δημοσιογράφους. Εγώ δεν μιλώ καθώς είμαι σταθερός στην αρχική θέση μου περί εμπιστευτικότητας. Την 1η Οκτωβρίου βγαίνω στην τηλεόραση, κάνω παρέμβαση και λέω «ρωτήστε τον επόμενο». Μου τηλεφωνεί ο κ. Διώτης και μου λέει «είναι αυτό το στικάκι που μου έδωσες;». Του λέω «χαίρομαι που το θυμάσαι». Μου τηλεφωνεί ο κ. Βενιζέλος για πρώτη και τελευταία φορά, και με έχει ανοιχτή ακρόαση για να έχει μάρτυρες. Το θέμα είναι μείζον για τη χώρα. Υπερβολή αλλά και πολιτικό όπλο για άλλους.

ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΗ Η ΛΙΣΤΑ;

Ξαφνικά αρχίζει να διακινείται η πληροφορία πως κάποιος πείραξε τη λίστα. Γίνεται η επιτροπή της Βουλής. Δυο άτομα είναι στο στόχαστρο: Ο κ.Βενιζέλος και εγώ:
Η διαφορά μας είναι πως εγώ είμαι στο σπίτι μου ενώ ο κ.Βενιζέλος στηρίζει ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μια τρικομματική κυβέρνηση. 27-28 Δεκεμβρίου μου τηλεφωνούν και μου λένε πως λείπουν τα ονόματα των συγγενών μου. Είναι δύσκολο να σας περιγράψω τη ψυχολογική μου κατάσταση. Με τους συγγενείς μου δεν είχα ποτέ τέτοια σχέση. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα είναι ποιος μου το έστησε αυτό; Καταλαβαίνω πως έχω γίνει ο υπ΄αριθμόν 1 καταζητούμενος στη χώρα. Είναι οι χειρότερες μέρες της ζωής μου.

ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΟΥ ΜΕ ΠΕΤΑΞΕ ΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ

Μέσα στις γιορτές τρέχουν να συστήσουν προανακριτική. Αντί να περιμένουν στις 8 Ιανουαρίου το έγραφο Πεπονη που έλεγε πως το στικάκι δεν ήταν του Παπακωςνατντινου αλλά είχε φτιαχτεί από άλλον (σ.σ Διώτη). Βολεύει να πάει για ολόκληρη ιστορία πάνω μου και δικάζομαι κάθε μέρα, δυο χρόνια και έχω καταδικαστεί π΄την πρώτη μέρα. Το κόμμα μου και ο ίδιος πρόεδρος που σε άλλες περιπτώσεις σκαστής διαφθοράς έτρεχε και υπερασπιζόταν , με πέταξε στα σκυλιά. Με διέγραψε σε ένα βράδυ. Οι συνεργάτες μου εξευτελίζονται και τους ρωτούν τι κόμμα ψηφίζουν, οι συγγενείς μου διασύρονται, και πρέπει με περίσκεψη να πει ο πρώην ΥΠ.ΟΙΚ, άλλο να νομοθετείς και άλλο να δίνεις όπλα σε μια υπηρεσία να κάνει κατάχρηση εξουσίας. Είναι στημένη ιστορία, δεν έχω απαλείψει, διαγράψει τίποτα. Εξ αρχής με ήθελαν ένοχο. Δε θα διανοούμην ποτέ μα ποτέ να κάνω κάτι τέτοιο, και δεν έκανα τίποτα τέτοιο. Λειτούργησα στο πλαίσιο, της συμφωνίας με τη Γαλλία. Το παρήγορο για μένα είναι ότι έφυγε από τη Βουλή και έφτασε σε σας.

Μετά την απολογία του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, η ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο συνεχίσθηκε με ερωτήσεις του πρόεδρου Νικόλαου Πάσσου προς τον κατηγορούμενο.

«Δεν θυμάμαι σε ποιον έδωσα προς φύλαξη το cd της λίστας Λαγκάρντ», υποστήριξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου του δικαστηρίου. Άφησε να εννοηθεί δε ότι το αρχείο της λίστας μπορεί να «πειράχθηκε» από κάποιον «εχθρό» που είχε δημιουργήσει με τις αποφάσεις που έλαβε ως υπουργός Οικονομικών. «Υπάρχουν κενά λογικής σε αυτή την ιστορία» είπε ο πρώην υπουργός.

Ο διάλογος μεταξύ του προέδρου του Δικαστηρίου και του κ. Παπακωνσταντίνου:

Πρόεδρος: Πότε φτιάξατε το στικάκι;
Γ. Παπακωσταντίνου: Τον Νοέμβριο.
Πρόεδρος: Όταν ανοίξατε το cd είδατε το σύνολο των αρχείων;
Γ. Παπακωσταντίνου: Δεν θυμάμαι, ήταν πολλά αρχεία. Έχω πει με μεγάλη σαφήνεια πως τα στοιχεία που μου ήρθανε αυτά έδωσα στον κ. Διώτη.
Πρόεδρος: Λέτε ότι χάθηκε το cd. Δεν θυμάστε σε ποιον το δώσατε για φύλαξη;
Παπακωνσταντίνου: Όχι κύριε πρόεδρε. Όποιος σήκωνε το τηλέφωνο στο γραφείο μου σε αυτόν ανέθετα τα διάφορα θέματα.
Πρόεδρος: Γιατί δεν το δώσατε προς φύλαξη στη γραμματέα σας; Καταρχάς σε αυτόν που το δώσατε ήταν γυναίκα;
Παπακωνσταντίνου: Ναι
Πρόεδρος: Σε κάποια από τις επτά γραμματείς; Γιατί έχουν εξεταστεί και έχουν πει όλες όχι...
Παπακωνσταντίνου: Δεν θυμάμαι, πάντως είναι μια τυπική κίνηση ενός υπουργού να δώσει σε κάποια γραμματέα του, το cd να το αντιγράψει σε στικάκι.
Πρόεδρος: Δεν είχατε συρτάρια να κλειδώνουν; Δεν το πήρατε σπίτι;
Παπακωνσταντίνου: Όχι. Ούτε στο σπίτι το πήρα.
Πρόεδρος: Γιατί δεν το φύλαξε ο κ. Αγγελόπουλος;
Παπακωνσταντίνου: Δεν είχε σχέση με αυτά τα πράγματα ο κ. Αγγελόπουλος, δεν ήταν δουλειά του να φυλάει αυτά τα αντικείμενα.

Ο πρώην υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου, άφησε αιχμές για τη στάση που τήρησε ο Ι. Διώτης, λέγοντας πως επιχείρησε να «συμπτύξει» το χρόνο που είχε στην κατοχή του το στικάκι σε δυο ημέρες.

Πρόεδρος: Όσο ο κ. Διώτης είχε στην κατοχή του το αρχείο, υπάρχει περίπτωση να έγινε εκεί κάποια επέμβαση;
Γ. Παπακωνσταντίνου: Από τις πραγματογνωμοσύνες προκύπτει πως εκείνη την περίοδο υπάρχει μια χρήση που δεν αποδίδεται στον κ. Διώτη.
Πρόεδρος: Ποιος είχε λόγο να το κάνει;
Γ. Παπακωνσταντίνου: Έχω πάρει σοβαρές αποφάσεις ως υπουργός, που έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε πολύ κόσμο. Χάλασα μια σούπα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μια τέτοια διαγραφή μπορεί να έχει γίνει στο ΣΔΟΕ χωρίς την εξωτερική βοήθεια κάποιων.
Πρόεδρος: Εκφράζετε μια σοβαρή υποψία...
Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν το έχω κάνει εγώ. Θυμίζει ένα πολιτικό θρίλερ. Όλο αυτό τον καιρό είμαι πολύ προσεκτικός. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι στο ΣΔΟΕ υπάρχουν άτομα ικανά να κάνουν κάτι τέτοιο. Όλοι γνωρίζουν ότι έχω στείλει επίορκους υπαλλήλους στον εισαγγελέα. Όλοι γνωρίζουν ότι υπήρχαν πρόσωπα που απειλούσαν την κυβέρνηση της οποίας εγώ ήμουν μέλος.
Πρόεδρος: Η γνώση σας σε επίπεδο υπολογιστών ποια είναι;
Γ. Παπακωνσταντίνου: Είμαι ένας καλός χρήστης, δεν είμαι προγραμματιστής.
Όλες οι ημερομηνίες είναι φερόμενες στα ανοίγματα στο CD και στο στικάκι, όπως κατέθεσαν οι ειδικοί μάρτυρες. Μπορούσε κάποιος να μου την είχε στήσει.
Είχα περισσότερη εμπιστοσύνη στους γραμματείς μου παρά στο ΣΔΟΕ.

Εφόσον ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ερωτήσεων του πρόεδρου, Νικόλαου Πάσσου προς τον κατηγορούμενο ξεκίνησαν οι ερωτήσεις της εισαγγελέως της έδρας, Ξένης Δημητρίου.

«Από το ΣΔΟΕ διέρρεαν ένα σωρό πράγματα. Διέρρεαν οι εντολές ελέγχου σε φυσικά πρόσωπα. Από το γραφείο μου δεν διέρρεε τίποτα. Είχα πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη γραμματέα μου από ό,τι στο ΣΔΟΕ» ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως της έδρας ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Εισαγγελέας: Τότε έπρεπε να τους έχετε απολύσει όλους. Εσείς ήσασταν ο προϊστάμενός τους;
Πρόεδρος: Είναι ενδιαφέρον το ζήτημα αλλά δεν είναι εδώ υπό κατηγορία το ΣΔΟΕ.
Εισαγγελέας: Λέτε ότι δώσατε στον κ.Καπελέρη τη μισή λίστα; Δηλαδή δεν τον εμπιστεύεστε για όλη τη λίστα αλλά για τη μισή;
Γ. Παπακωνσταντίνου: Είπα στην απολογία μου ότι δεν του έχω δώσει 2.000 ονόματα γιατί θα διέρρεαν. Του έδωσα 20 και έτσι αν έβγαιναν αυτά τα 20 θα γνώριζα ποιον να κυνηγήσω.
Εισαγγελέας: Στείλατε μετά το αρχείο με τον οδηγό σας;
Γ. Παπακωνσταντίνου: Τον εμπιστεύομαι απόλυτα, του εμπιστεύομαι τη ζωή μου.
Εισαγγελέας: Είναι άλλο η ζωή σας άλλο τα στοιχεία;

Η εισαγγελικός λειτουργός της έδρας τόνισε ότι κ. Παπακωνσταντίνου έπρεπε να ζητήσει να ελεχθούν όλοι οι υπολογιστές που υπήρχαν στο γραφείο του και ειδικά αυτόν του συνεργάτη του Γιώργου Αγγελόπουλου.

Πάντως ο πρώην υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «δεν ήταν ο καλύτερος χειρισμός» που έκανε για το επίμαχο CD.

Μετά από σειρά απαντήσεων του πρώην υπουργού Οικονομικών που έγιναν κατόπιν σχετικών ερωτήσεων, το μέλος του δικαστηρίου Κωνσταντίνος Τσόλας, έκανε την παρατήρηση ότι χάθηκε το CD, αλλά χάθηκε και το διαβιβαστικό έγγραφο που το συνόδευε.

Δημήτρης Κράνης (μέλος του δικαστηρίου): Είναι δυσμενές ότι ο κ. Διώτης κατέστρεψε το στικάκι;
Παπακωνσταντίνου: Προφανώς θα ήθελα να υπάρχει CD και το στικάκι.
Γεώργιος Μπόμπολης (αναπληρωματικός εισαγγελέας του δικαστηρίου): Δώσατε τον φορητό υπολογιστή σας να ελεγχθεί ;
Παπακωνσταντίνου: Όχι.
Γεώργιος Μπόμπολης: Και αν ανοίγατε το CD στο σπίτι σας με το φορητό υπολογιστή;
Παπακωνσταντίνου: Δεν το έχω κάνει αυτό.
Γεώργιος Μπόμπολης: Κάνετε λόγο για σκευωρία σε βάρος σας τι εννοείται;
Παπακωνσταντίνου: Περίεργα περιστατικά από κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΣΔΟΕ με την βοήθεια άλλων προσώπων και με την συμμετοχή κάποιων κέντρων.

Κλείνοντας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να δουλέψει, αλλά ούτε και να κυκλοφορήσει και συνέχισε: «Δεν μπορώ να πάω ένα σινεμά με την γυναίκα μου. Κυκλοφορώ με φρουρά. Αυτή είναι η μοίρα του υπουργού Οικονομικών του μνημονίου. Εάν δεν υπήρχε η δίκη θα είχα φύγει στο εξωτερικό».

Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη 17 Μαρτίου με την αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας.

Υπενθυμίζεται, ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου και αφορούν στα κακουργήματα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας. Η ανωτάτη προβλεπόμενη ποινή για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου φτάνει μέχρι και τα ισόβια, εφόσον όμως δεν αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στο πρόσωπο του πρώην υπουργού. Σε περίπτωση κατά την οποία, όμως, οι δικαστές αναγνωρίσουν στον Γ. Παπακωνσταντίνου έστω και ένα ελαφρυντικό τότε τα ισόβια «σπάνε» και η ποινή που μπορεί να επιβληθεί είναι κάθειρξη από 10 έως και 20 χρόνια. Ως προς το δεύτερο αδίκημα, της απόπειρας απιστίας (είναι επίσης σε συνδυασμό με το νόμο για τους καταχραστές του δημοσίου), η προβλεπόμενη ποινή είναι κάθειρξη από 10 έως 20 χρόνια.

Εάν, όμως αναγνωριστούν στον κ. Παπακωνσταντίνου ελαφρυντικά, τότε η ποινή μπορεί να «πέσει» ακόμη και στα 2 χρόνια φυλάκιση μέχρι κάθειρξη 12 ετών.

Σχετικές ειδήσεις