ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δείτε πώς μπορείτε να πάρετε χρήματα από το Δημόσιο!

Δείτε πώς μπορείτε να πάρετε χρήματα από το Δημόσιο!

Πράσινο φως στην κατάσχεση κινητής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, όπως είναι τα χρήματα που υπάρχουν στα ταμεία των Δ.Ο.Υ., υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν δημιουργείται κίνδυνος ανατροπής της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού άναψε η αυξημένη, 7μελής σύνθεσης, του ΣΤ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με την απόφαση αυτή, πολίτης μπορεί πλέον να κατασχέσει νόμιμα από το ταμείο της Δ.Ο.Υ. Ενσήμων Αθηνών το ποσό των 22.800 ευρώ το οποίο του είχε επιδικαστεί από δικαστήριο, λόγω τραυματισμού του από στρατιωτικό αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ΄ 819/2015 απόφαση του ΣτΕ «από το άρθρο 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος, το οποίο επιτάσσει τη συμμόρφωση προς τις δικαστικές αποφάσεις, σε περίπτωση εκδόσεως δικαστικής αποφάσεως η οποία, υποχρεώνει το Δημόσιο σε συμμόρφωση και εφ' όσον η υποχρέωση αυτή συνίσταται στην καταβολή χρηματικού ποσού, ο ιδιώτης διάδικος δύναται, για την ικανοποίηση της απαιτήσεως του, να χρησιμοποιήσει τα μέσα αναγκαστικής εκτελέσεως κατά του Δημοσίου και, ειδικότερα, να προβεί στην αναγκαστική κατάσχεση ταμειακών διαθεσίμων, χρημάτων δηλαδή του Δημοσίου, στην οικεία οικονομική υπηρεσία».

Κι αυτό διότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (νόμος 3068/2002) «στην περιουσία του Δημοσίου, στην οποία και μόνον επιτρέπεται να γίνει αναγκαστική κατάσχεση, περιλαμβάνονται και τα χρηματικά διαθέσιμα του Δημοσίου, ανεξάρτητα από την πηγή από την οποία προέρχονται».

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι δεν είναι ακατάσχετα το σύνολο των χρημάτων που βρίσκονται στα ταμεία των Δ.Ο.Υ., επειδή αποσκοπούν στην πληρωμή των εγγεγραμμένων στο ετήσιο προϋπολογισμό δαπανών.

Σχετικές ειδήσεις