ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Χαμός στο ΣτΕ μεταξύ των δικαστών - Διακόπηκε η διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες

Χαμός στο ΣτΕ μεταξύ των δικαστών - Διακόπηκε η διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες

Επεισοδιακή ήταν η σημερινή - πρώτη - κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)για τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία διήρκεσε μόλις μία ώρα περίπου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, διακόπηκε ύστερα από έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δικαστών και του πρόεδρου του δικαστηρίου, Νικολάου Σακελλαρίου.

Αφορμή στάθηκε η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Σακελλαρίου, ο οποίος μίλησε για τη σοβαρότητα της απόφασης που καλείται να λάβει το ΣτΕ αναφορικά με τη συνταγματικότητα ή μη της διαδικασίας δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών αλλά και του νόμου Παππά.

Ωστόσο, η εισήγηση αυτή εκλήφθηκε από τους υπόλοιπους ανώτατους δικαστικούς ως αυτονόητη για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Προκάλεσε δε σφοδρότατες αντιδράσεις κατά του προέδρου του ΣτΕ και τελικώς οδήγησε σε διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας αμέσως μετά τις 11:00 το πρωί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν πρόλαβε να εισέλθει ούτε στην εξέταση τυπικών θεμάτων, που κρίνονται ουσιαστικά, όπως, για παράδειγμα, αν είναι παραδεκτές οι προσφυγές και αν το δικαστήριο μπορεί να μπεί στα θέματα ουσίας που έχουν τεθεί βάσει των συγκεκριμένων προσφυγών.

Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο πότε θα συγκληθεί εκ νέου η διάσκεψη για τα κρίσιμα θέματα που έχουν τεθεί σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Σημειώνεται πως η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα ενδιαφερόμενα επιχειρηματικά σχήματα που πήραν άδεια αλλά και εκείνα που δεν πήραν.

Τα μείζονος σημασίας θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν την Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, όποτε κι αν συγκληθεί εκ νέου η διάσκεψη των μελών του, είναι αν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) κατά το Σύνταγμα ήταν το μόνο αρμόδιο για την αδειοδότηση και όχι ο υπουργός Επικρατείας, όπως και το θέμα που σχετίζεται με τον περιορισμένο σε τέσσερις αριθμό των αδειών που ορίστηκαν από την κυβέρνηση.

Και τα δύο αυτά θέματα που κυριαρχούν στις αιτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών που έχουν προσφύγει θεωρούνται κρίσιμα για τη βιωσιμότητα του νόμου της κυβέρνησης ενώ υπάρχουν και άλλα που θα εξεταστούν από τους ανώτατους δικαστικούς.

Ακόμη, στο τραπέζι των διασκέψεων εκτιμάται ότι θα πέσει και το σενάριο τυπικής απόρριψης των προσφυγών εν όψει του γεγονότος ότι στις 13 Ιανουαρίου του 2017 ένα νέο «πακέτο» προσφυγών των καναλιών- πάλι με αιτήματα αντισυνταγματικότητας- αναμένεται να συζητηθεί ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας

Η ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ

Εξάλλου, από το Γραφείο του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/09/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

Παράλληλα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, αναφέρονται τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με την από 30-9-2016 ανακοίνωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο μόνος λόγος για τον οποίο ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα διάσκεψη της Ολομέλειας του Δικαστηρίου επί των υποθέσεων για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας για τα θέματα αυτά.

Επομένως, όσα αντίθετα αναφέρονται στον τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Σακελλαρίου είχε προκαλέσει αίσθηση και παλαιότερα και συγκεκριμένα στις 4 Ιουλίου 2016, όταν υπό το βάρος δηλώσεων που είχαν κάνει κάποιοι από τους συνηγόρων των τηλεοπτικών καναλιών, τονίζοντας ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση ως προς τις αιτήσεις ακύρωσης κατά των κανονιστικών πράξεων του διαγωνισμού για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση «σε όσους», όπως είχε πει τότε, «προσπαθούν να επηρεάσουν την κρίση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου».

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου του ΣτΕ είχε ως εξής:

«Η εποχή στην οποία ζούμε σήμερα είναι η εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσεως και των μνημονίων. Είναι η εποχή της επικυριαρχίας του οικονομικού επί του θεσμικού, η οποία χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή υποχώρηση του κράτους δίκαιου και ιδίως του κοινωνικού κράτους. Υπό τας συνθήκας αυτάς αποτελεί πρωταρχικό καθήκον όλων μας, από οποιαδήποτε θέση και αν ευρισκόμεθα, να συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση, ενισχύοντας τους βασικούς θεσμούς του κράτους, που στηρίζουν και εκφράζουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα, τον πνευματικό μας και ηθικό μας πολιτισμό, οι οποίοι πολλές φορές απερισκέπτως ή κακοβούλως διασύρονται...

Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφαίνονται με πλήρη ανεξαρτησία και πνεύμα ουδετερότητας, δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, ούτε υποκύπτουν σε πιέσεις από όπου κι αν αυτές προέρχονται, ούτε βεβαίως πτοούνται από προσωπικές και ανοίκειες επιθέσεις αλλά επιτελούν το υπηρεσιακό τους καθήκον ανεπηρέαστοι και με τη δέουσα υπευθυνότητα, ματαιοπονούν επομένως όσοι προσπαθούν για το αντίθετο.

Εκείνο που θεωρούμε απολύτως επιβεβλημένο να επισημάνουμε είναι οποιασδήποτε φύσεως ενέργειες χειραγωγήσεως του δικαστηρίου ή υπαγορεύσεων σε αυτό της επιθυμητής αποφάσεως σε εκκρεμή μάλιστα δίκη, εκτός του ότι είναι απολύτως απαράδεκτο να συμβαίνει σε ένα κράτος δικαίου, πολύ δε περισσότερο όταν προέρχονται από διαδίκους με τη χρήση μάλιστα εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης τα οποία διαθέτουν, συνιστούν ευθεία επέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, η οποία πράττει και θα συνεχίσει να πράττει το καθήκον της και τις καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο».

Τι θα γίνει εάν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά

Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι έως ότου το ΣτΕ αποφανθεί επί της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά, η κυβέρνηση κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα», μιας και σε περίπτωση που εκπέσει ο διαγωνισμός στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, δεν αποκλείονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Θυμίζουμε ότι πλέον έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου του 2015, στις οποίες βγήκε νικητής ο Αλέξης Τσίπρας και πλέον ο πρωθυπουργός έχει και επίσημα τη δυνατότητα του πολιτικού αιφνιδιασμού.

Όπως ορίζει το Σύνταγμα, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί πλέον, να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για μείζον εθνικό θέμα.

Το σενάριο που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες είναι ότι, εάν το ΣτΕ ακυρώσει το νόμο Παππά, η κυβέρνηση έχοντας ανοιχτά όλα τα μέτωπα με την κοινωνία (οικονομία, προσφυγικό) θα βρεθεί προ αδιεξόδου και θα αναγκαστεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες, αφού θα έχει καταπέσει το βασικό «χαρτί» της, αυτό της καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής, και με τη σφραγίδα της Δικαιοσύνης.

Τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής

Να σημειωθεί, πάντως, ότι την Τετάρτη (28/09/2016) ο πρόεδρος του ΣτΕ απέρριψε, όπως αναμενόταν, όλες τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κατατεθεί από επιχειρηματικά σχήματα που μετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Antenna, Mega Channel, Αlpha, ΣΚΑΪ και Star όπως και των τηλεοπτικών εταιρειών:1) ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη και 2) Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (είναι ήδη εκτός της διαδικασίας, λόγω μη καταβολής της πρώτης δόσης).

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι νέοι καναλάρχες στρεφόντουσαν κατά των αποφάσεων του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης (10 Αυγούστου 2016) με τις οποίες επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες των τηλεοπτικών σταθμών στον επίμαχο διαγωνισμό αδειοδότησης. Με άλλα λόγια επικυρώθηκε η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό (πρώτη φάση) χορήγησης αδειών.

Στο πλαίσιο των ασφαλιστικών μέτρων είχαν κατατεθεί και 28 παρεμβάσεις με τις οποίες οι τηλεοπτικοί σταθμοί που ήδη λειτουργούν και οι τηλεοπτικές εταιρείες που έλαβαν ήδη άδεια, αλλά και επιλαχούσες εταιρείες στρεφόντουσαν η μια κατά της άλλης, προκειμένου κάποιοι να εξέλθουν από την όλη διαδικασία.

Οι 28 παρεμβάσεις έγιναν δεκτές από το ΣτΕ, χωρίς αυτό να επηρεάζει την απόρριψη των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα παρεμβάσεις είχαν καταθέσει:

1) Η εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ).
2) Η εταιρεία Dimera Investment Limited συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.
3) Η τηλεοπτική εταιρεία του Ιωάννη Καλογρίτσα.
4) Η τηλεοπτική εταιρεία Αlpha.
5) Ο τηλεοπτικός σταθμός Antenna.
6) Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ.
7) Η Κυπριακή εταιρεία «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP), συμφερόντων του Γιάννη Βαρδινογιάννη.

Σχετικές ειδήσεις