ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τον Ιανουαρίο στον Άρειο Πάγο οι αναιρέσεις των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών

Τον Ιανουαρίο στον Άρειο Πάγο οι αναιρέσεις των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών

Στις 10, 11 και 13 Ιανουαρίου 2017 θα συζητηθούν στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου οι αναιρέσεις κατά των εφετειακών αποφάσεων αναφορικά με την έκδοση των 8 Τούρκων, οι οποίοι έφτασαν με ελικόπτερο και συνελήφθησαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, στις 15 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, υπό διαφορετικές συνθέσεις έχει εκδώσει εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις ως προς την έκδοση των 8 στρατιωτικών στην Τουρκία. Στη μια περίπτωση οι δικαστές αποφάσισαν ομόφωνα να μην εκδοθούν οι πέντε Τούρκοι αξιωματικοί ενώ στη δεύτερη κρίθηκε ότι οι υπόλοιποι τρεις πρέπει να εκδοθούν.

Για την πρώτη περίπτωση ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιώγας άσκησε έφεση υποστηρίζοντας ότι το Συμβούλιο «έσφαλε περί την εκτίμηση των αποδείξεων» και ότι οι πέντε Τούρκοι έπρεπε να εκδοθούν. Κατόπιν αυτού η υπόθεση οδηγήθηκε για οριστική κρίση στον Άρειο Πάγο.

Στη συνέχεια όμως, οι συνήγοροι των 8 Τούρκων Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος κατέθεσαν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου αίτηση συνεκδίκασης όλων των όλων υποθέσεων, υποστηρίζοντας ότι επειδή είναι συναφείς πρέπει να εκδικαστούν όλες μαζί για τους εξής λόγους: α) την ορθή ανάδειξη της αποδεικτικής διαδικασίας, β) την ανάδειξη της αλήθειας, γ) τη διευκόλυνση των μαρτύρων και των δικηγόρων, δ) την οικονομία των δικών και ε) προς αποφυγή έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων, από διαφορετικά Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου.

Σχετικές ειδήσεις