ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Επικύρωση της ποινής σε βάρος του ζεύγους Παπαντωνίου

Επικύρωση της ποινής σε βάρος του ζεύγους Παπαντωνίου

Την ποινή φυλάκισης των 4 ετών (μετατρέψιμη προς 10 ευρώ ημερησίως) και το χρηματικό πρόστιμό των 10.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και στη σύζυγο του, Σταυρούλα Κουράκου, για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του οικονομικού έτους 2009 επικύρωσε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 175/2017 απόφασή του.

Όπως είναι γνωστό το ζεύγος Παπαντωνίου καταδικάστηκε λόγω της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες του έτους 2009, καθώς δεν είχε συμπεριλάβει στη δήλωση πόθεν έσχες την κατάθεση της Σταυρούλας Κουράκου στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρν η οποία ανερχόταν στο ποσό των 1.311.000 ευρώ

Σύμφωνα με την εφετειακή απόφαση η αρχική κατάθεσης των 1.311.000 ευρώ έγινε το 2000 που ανοίχτηκε ο τραπεζικός λογαριασμός στην Ελβετική Τράπεζα και η κατάθεση φτάνει μέχρι και το 2010 που τα χρήματα αυτά επαναπατρίστηκαν σε λογαριασμό των γιων της κυρίας Κουράκου από τον πρώτο της γάμο.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών κατά την ακροαματική διαδικασία της δίκης είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του επίμαχου ποσού» και ότι ο Γιάννος Παπαντωνιου γνώριζε εξαρχής την κατάθεση της συζύγου του στην Ελβετία λόγω και του ρόλου που έπαιξε στην εξαγωγή του ποσού ο κουμπάρος τους, επιχειρηματίας Γεώργιος Κανδαλέπας.

Σε πρώτο βαθμό στο ζεύγος Παπαντωνίου είχε επιβληθεί η ίδια ποινή φυλάκισης, αλλά μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ύψους 50.000 ευρώ, στον καθένα.

Κατόπιν αυτών, οι αρεοπαγίτες του Ποινικού Τμήματος του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 175/2017 απόφασή τους απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του ζεύγους Παπαντωνίου με τους οποίους ζητούσαν να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση, επικυρώνοντας έτσι το «δια ταύτα» της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών.

Το ζεύγος Παπαντωνίου έχει καταδικαστεί για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες και προηγούμενων ετών, δηλαδή προ του 2009 με μικρότερες ποινές.

Όμως, για την ανακριβή δήλωση του 2009 το Ελληνικό Δημόσιο δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή στο ζεύγος Παπαντωνίου, από ότι τα άλλα οικονομικά έτη.

Σχετικές ειδήσεις