ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Διάσκεψη για τον θρησκευτικό πλουραλισμό και την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Διάσκεψη για τον θρησκευτικό πλουραλισμό και την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Διεθνής διάσκεψη για την Ειρήνη διεξάγεται στην Ελλάδα, με κορυφαίες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο να δίνουν το «παρών».

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Με την παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων όλων των θρησκευτικών δογμάτων ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας (19/10) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Διεθνής Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

Αφορμή για την Διεθνή Διάσκεψη αποτέλεσε η βία κατά Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, οι λεηλασίες εκκλησιών και Μουσείων, γεγονότα που εντάθηκαν με τη δράση των τζιχαντιστών, με τη θρησκεία να χρησιμοποιείται πολλές φορές ως «μέσο» για την επίτευξη γεωπολιτικών στόχων.

Χαρακτηριστικό της σημασίας της Διάσκεψης, είναι ότι εκτός από τον Νίκο Κοτζιά, μίλησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ αναμένεται να μιλήσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Δήλωση Κοτζιά για τον διωγμό Χριστιανών στη Μέση Ανατολή

«Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική συνδέονται με χιλιετίες κοινής ιστορίας με Ελλάδα. Απαιτείται προώθηση μεγάλων έργων ανοικοδόμησης όλης της περιοχής. Υπερασπιζόμαστε για κάθε άνθρωπο το δικαίωμα παραμονής στην εστία του και επιλογής όποιας θρησκείας επιθυμεί. Οι εξτρεμιστές εγκληματούν σε βάρος ανθρώπων και ιστορίας. Αλλά αυτή θα εκδικηθεί όποιον δεν τη σέβεται. Στηρίζουμε λύση του Συριακού, ζητάμε από την ΕΕ ειδική στρατηγική σχέση έναντι Ιορδανίας και Λιβάνου», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στην διάσκεψη παραβρίσκεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αντιόχειας, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων και άλλοι εκπρόσωποι από Πατριαρχεία κι εκκλησίες παγκοσμίως.

Χαρακτηριστικό της σημασίας, επίσης, είναι ότι μεταξύ των συμμετεχόντων είναι η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Ιμπραήμ αλ Τζααφαρί -συνολικά θα παραβρεθούν θρησκευτικοί και πολιτικοί εκπρόσωποι 47 χωρών- καθώς και ακαδημαϊκοί και διπλωμάτες.

Κορυφαίοι θρησκευτικοί ηγέτες – όλα τα δόγματα

Κορυφαίοι εκπρόσωποι όλων των θρησκευτικών δογμάτων, όχι μόνο από την περιοχή, αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο θα συμμετάσχουν στην διάσκεψη.

Διεθνείς Πρωτοβουλίες

Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται διάφορες θρησκευτικές, πολιτιστικές και εθνοτικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή, ενώ θα αναπτυχθούν και θα αξιολογηθούν διεθνείς πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα για την προστασία κοινοτήτων που βρίσκονται υπό κίνδυνο, της εθνικιστικής τους κληρονομιάς και των μνημείων τους, καθώς και για την προώθηση μιας ειρηνικής συνύπαρξης των θρησκειών μέσω του διαλόγου μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών.

Δημιουργία Διεθνούς Παρατηρητηρίου στην Αθήνα

Στόχος του Συνεδρίου η κοινή δέσμευση για την απόρριψη των θρησκευτικών διώξεων, αλλά και η υιοθέτηση ενός διεθνούς σχεδίου για τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης στις πληγείσες περιοχές.

Σχετικές ειδήσεις