ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αργία και καθαίρεση σε Ιερείς από την Εκκλησία της Αμερικής

Αργία και καθαίρεση σε Ιερείς από την Εκκλησία της Αμερικής

Η Ιερή Επαρχιακή Σύνοδος επέβαλε ένα χρόνο αργία στον ιερέα Δημήτριο Ντόκο από το Σικάγο και επίσης εισηγείται την καθαίρεση του ιερέα Αναστάσιου Γούναρη και την επαναφορά του στις τάξεις των λαϊκών.

Υπενθυμίζεται ότι ο π. Ντόκος κατηγορήθηκε επίσημα από τις εισαγγελικές Αρχές του Ουισκόνσιν ότι έκλεψε χρήματα από λογαριασμό Τραστ πρώην ενορίτισσάς του, όταν υπηρετούσε στην κοινότητα του Ευαγγελισμού του Μιλγουόκι.

Ο π. Ντόκος τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016, μία μέρα πριν από την έναρξη της δίκης του δήλωσε «ενοχή» (guilty plea) στο Δικαστήριο προκειμένου να αποφύγει τη φυλάκιση.

Η Ιερή Επαρχιακή Σύνοδος επικύρωσε την απόφαση του Πνευματικού Δικαστηρίου της Μητρόπολης Σικάγου για την οποία ο «Ε.Κ.» είχε γράψει την Τρίτη 12 Απριλίου 2016 τα εξής:

«Η Μητρόπολη Σικάγου με έγγραφό της προς την Ιερή Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία άρχισε τις συνεδριάσεις της, το οποίο απηχεί την απόφαση του Πνευματικού της Δικαστηρίου, ζητά ως τιμωρία για τον ιερέα Δημήτριο Ντόκο να τεθεί σε αργία ενός έτους. Επειτα από τη λήξη της αργίας ο π. Ντόκος θα μπορεί να συνεχίσει κανονικά το ιερατικό του έργο, δηλαδή να ιερουργεί, να κηρύττει, να συμβουλεύει, να εξομολογεί. Το έγγραφο βρίσκεται από τις αρχές Μαρτίου στα χέρια του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της Ιερής Επαρχιακής Συνόδου».

Ο «Εθνικός Κήρυξ» απεκάλυψε τον Αύγουστο του 2013, πως η ηλικιωμένη ενορίτισσα Μάργκαρετ Φρανζάκ ίδρυσε Τραστ όταν ο π. Ντόκος υπηρετούσε στην κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν και τον όρισε διαχειριστή (trustee).

Το Τραστ δημιουργήθηκε το έτος 2008 και είχε μέσα περί τα δύο εκατομμύρια δολάρια. Ο π. Ντόκος, σύμφωνα πάντοτε με τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Κ.», όχι μόνο πλήρωσε δικούς του λογαριασμούς, αλλά έδωσε χρήματα και σε ιεράρχες.

Συγκεκριμένα, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.» καθότι προκύπτει από τα έγγραφα, ο π. Ντόκος έδωσε επιταγές ύψους $7.200 στον Επίσκοπο Μωκησού Δημήτριο, Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Σικάγου, χωρίς καμία ένδειξη που να εξηγεί για ποιο λόγο εδόθησαν, στον Μητροπολίτη Μπουένος Αϊρες (Νοτίου Αμερικής) κ. Ταράσιο επιταγές συνολικού ύψους $10.000 χρησιμοποιώντας μάλιστα το κοσμικό του όνομα Πίτερ Αντον, καθώς επίσης και στον Μητροπολίτη Δαρδανελίων κ. Νικήτα Λούλια επιταγές συνολικού ύψους $4.500.

Ο Μητροπολίτης κ. Νικήτας είναι διευθυντής του Αθηναγορείου Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας στην Καλιφόρνια, ενώ αυτή την περίοδο είναι και μέλος της Ιερής Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Εν τω μεταξύ, ο π. Ντόκος μετετέθη αιφνιδίως έπειτα από 22 χρόνια ιερατείας από την κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Μιλγουόκι Ουισκόνσιν, στην κοινότητα των Αγίων Πέτρου και Παύλου στο Γκλένβιου του Ιλινόις, ενώ έγινε αμοιβαία μετάθεση με τον ιερέα Αντζελο Αρτεμάκη, ο οποίος υπηρετούσε στην κοινότητα Αγίων Πέτρου και Παύλου.

Εξάλλου, ο π. Γούναρης ο οποίος διετέλεσε επί τριετία ιερατικός προϊστάμενος του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης και στη συνέχεια επί ένα έτος προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας, εγκατέλειψε την κοινότητα και την οικογένειά του, ενημέρωσε με e-mail τον Μητροπολίτη του Ατλάντας κ. Αλέξιο και εξαφανίστηκε μετά γυναικός από τον Καναδά όπως απεκάλυψε ο «Ε.Κ.» στις 29 Δεκεμβρίου 2015.

Ο κ. Γούναρης μοιράζεται τον χρόνο του μεταξύ Καναδά και Χανίων Κρήτης, όπου η ερωμένη του διατηρεί θερινή κατοικία.

Οταν υπηρετούσε στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στη Νέα Υόρκη είχαν δημιουργηθεί τραγελαφικές καταστάσεις με το ανεβοκατέβασμα της ελληνικής σημαίας επί μήνες, ενώ είχε καταραστεί και τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου κ. Ντιν Πολ μέσω e-mail.

Υπενθυμίζεται ότι την Ιερή Επαρχιακή Σύνοδο, η οποία προοδεύεται από τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο, την συγκροτούν οι εξής ιεράρχες:

Σικάγου κ. Ιάκωβος, Βοστώνης κ. Μεθόδιος, Ντένβερ κ. Ησαΐας, Ατλάντας κ. Αλέξιος, Ντιτρόιτ κ. Νικόλαος, Πίτσμπουργκ κ. Σάββας, Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος και Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος.

Αρχιγραμματέας της Ιερής Συνόδου είναι ο Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός.

Σχετικές ειδήσεις