ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η Πιερία αναδεικνύει τον προσκυνηματικό τουρισμό

Η Πιερία αναδεικνύει τον προσκυνηματικό τουρισμό

Τις προοπτικές ανάπτυξης του προσκυνηματικού τουρισμού διερεύνησε η Εκκλησία της Ελλάδος κατά το Β' Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, που πραγματοποιήθηκε στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού.

Στην Πιερία, η Περιφέρεια, η τοπική Εκκλησία, οι ξενοδόχοι, εστιάζουν στην ανάδειξη 33 προσκυνημάτων που συνδέονται με τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, προκειμένου να ενισχύσουν τον ειδικό και εναλλακτικό τουρισμό.

Εικονική ξενάγηση στα προσκυνήματα έκανε ο μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνας, Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην ιστορία της Μονής Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο.

Μια άλλη διάσταση, αυτή της όχλησης των μοναχών και μοναζουσών αλλά και των προσκυνητών που βρίσκουν στα μοναστήρια καταφύγιο ψυχής, ανέδειξε ο αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, γραμματέας του συνοδικού γραφείου προσκυνηματικών περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδας.

«Στα μοναστήρια που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, πολλές φορές ολόκληρες αδελφότητες φεύγουν αναζητώντας ησυχαστικό κάθισμα. Απαιτείται λοιπόν απόλυτος σεβασμός στο πρόγραμμα, στην τάξη, στις ακολουθίες, στους κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Όχι να τα δίδουμε όλα, για να εισπράττουμε από τα εκθετήρια ειδών ευλαβείας. Απαιτείται μεγάλη προσοχή» είπε ο πατ. Σπυρίδωνας.

Η κ. Σοφία Μαυρίδου, αντιπεριφερειάρχης Πιερίας τόνισε ότι «ο θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει επικουρική μορφή ανάπτυξης και να αποτελεί ένα "προορισμό" σταθμό ενός μεγαλύτερου τουριστικού ταξιδιού ή να αποτελεί αυτοτελή μορφή τουρισμού, συνήθως μικρής διάρκειας σε διαφορετικές εποχές του χρόνου».

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Ξυπτερά, τόνισε ότι πρέπει να γίνει καταγραφή των προσκυνηματικών προορισμών, φωτογράφησή τους, συλλογή των δεδομένων που έχουν να κάνουν με την ιστορία του κάθε τόπου (παραδόσεις, θαύματα), ώρες που μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επισκεφθούν τους θρησκευτικούς τόπους, πότε και πού επιτρέπεται να τελούνται μυστήρια.

Ο επίκουρος καθηγητής τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, κ. Χρήστος Τσιρώνης είπε ότι οι περιηγήσεις του θρησκευτικού τουρισμού έχουν και μεικτό χαρακτήρα καθώς όπως είπε: «Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο μιας ομάδας πιστών που επισκέπτεται την Ελλάδα για να προσκυνήσει, να επισκέπτεται και τα μνημεία της αρχαίας πολιτισμικής κληρονομιάς και να απολαμβάνει στο πλαίσιο του ψυχαγωγικού ή και του περιβαλλοντικού τουρισμού λίγες στιγμές χαλάρωσης στο όμορφο ελληνικό τοπίο».

Στο συνέδριο παρέστησαν ο μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι μητροπολίτες Δωδώνης, Χρυσόστομος και Λευκάδος & Ιθάκης, Θεόφιλος, ο μητροπολίτης Λουγκάνσκ, Μητροφάνης και εκπρόσωπος του Πατριαρχείου της Μόσχας, ο μητροπολίτης Δοβίων, Δαυίδ και εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Σερβίας, ο επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Ρουμανίας και εκπρόσωποι της εκκλησίας της Κρήτης, ο γενικός γραμματέας τουριστικής πολιτικής και ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αλέξανδρος Θάνος.

Σχετικές ειδήσεις