ΕΘΝΙΚΑ

ΓΕΕΘΑ: Ολοκληρώθηκε η εντυπωσιακή εκπαίδευση στον εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης των ΗΑΕ

ΓΕΕΘΑ: Ολοκληρώθηκε η εντυπωσιακή εκπαίδευση στον εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης των ΗΑΕ
ΓΕΕΘΑ

Ένα ακόμα αποδεικτικό της εξαιρετικής στρατηγικής που ανέπτυξε η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο και της σύσφιξης σχέσεων με χώρες κομβικές για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, ήταν η εκπαίδευση προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όπως είχε αναλύσει το Newsbomb.gr, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας βρέθηκαν από το Σάββατο (20/02) στα Ηνωμένα Αραβικά, σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού που προκάλεσε νευρικό κλονισμό στην Άγκυρα. Το ταξίδι του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στο Άμπου Ντάμπι πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις εκθέσεις αμυντικού υλικού «IDEX2021» και «NAVDEX 2021» οι οποίες φιλοξενούνται στην αραβική χώρα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των δύο χωρών επισφραγίζουν τις άριστες σχέσεις τους και τη βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας τους.

Πέρα από τις επισκέψεις δυνάμεων των Εμιρατινών στην Ελλάδα, δυο φορές μέσα στο 2020, και την παρουσία ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ασκήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον Περσικό Κόλπο, στελέχη της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων βρέθηκαν στο Ντουμπάι και εκπαιδεύτηκαν στον εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης. Τα ΗΑΕ διαθέτουν «αεροσήραγγα», δηλαδή εξομοιωτή για την εκπαίδευση αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης. Οι Άραβες κάλεσαν τους Έλληνες SOF οι οποίοι δέχτηκαν φυσικά να μεταβούν στα Εμιράτα και να εκπαιδευτούν μαζί με τους Εμιρατινούς κομάντο σε πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον.

Η εκπαίδευση του προσωπικού της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ έγινε από την Παρασκευή 19 ως την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021. Η αξιοποίηση του εξομοιωτή έδωσε την δυνατότητα στο προσωπικό των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων να αποκομίσει εμπειρία αντίστοιχη με εκείνη της εκτέλεσης πραγματικών αλμάτων (από Ε/Π ή Α/Φ), με εκτέλεση μεγάλου αριθμού αλμάτων «εξομοίωσης» σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε ασφαλές περιβάλλον και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρόνο και πολύτιμους πόρους.

Η εν λόγω εκπαίδευση, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των 2 χωρών για το τρέχον έτος, έχει σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων. Συντονίστηκε από το ΓΕΕΘΑ και σχεδιάστηκε από τη ΔΔΕΕ αποσκοπώντας στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της ανταλλαγής εμπειριών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας με φίλες και σύμμαχες χώρες και ειδικά με τα ΗΑΕ.

Επιπρόσθετα κατέδειξε το άριστο επίπεδο συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, όσο και τη διαρκή εμβάθυνση τους.

Το ΓΕΕΘΑ έχει θέσει ως στόχο την κατασκευή αεροσήραγγας στην Ελλάδα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, επ’ ωφελεία των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων σε Στρατόπεδο της Αττικής που ήδη έχει επιλεγεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τούρκοι πιλότοι: «Ουρλιαχτά» μέσα στο κοκ πιτ - Να ποιοι ρίχνουν θερμοβολίδες για να ξεφύγουν