ΕΘΝΙΚΑ

Στην απομόνωση ο Ερντογάν! Colpo grosso Παναγιωτόπουλου με Εμιράτα και άνοιγμα στον Αραβικό κόσμο

Στην απομόνωση ο Ερντογάν! Colpo grosso Παναγιωτόπουλου με Εμιράτα και άνοιγμα στον Αραβικό κόσμο

Καθοριστική η εμβάθυνση της συνεργασίας της χώρας μας με χώρες της Μέσης Ανατολής, την ώρα που η Τουρκία απομονώνεται ακόμα και από μουσουλμανικές χώρες – Πώς οι κινήσεις Παναγιωτόπουλου ισχυροποιούν τη δημιουργία ενός άξονα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με βασική στρατηγική τη διπλωματική κινητικότητα και την επιχειρησιακή ετοιμότητα απέναντι στην επιθετική τακτική της Τουρκίας, η Ελλάδα προχωρά με μεθοδικές κινήσεις και χωρίς τυμπανοκρουσίες, στην ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες - «κλειδιά» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Δεν είναι μόνο η στρατηγική σχέση με τη Γαλλία ή το Ισραήλ, που ήδη έχουν μπει σε στέρεες βάσεις. Η Χώρα μας προχωρά σε εμβάθυνση της συνεργασίας και με χώρες του αραβικού κόσμου, με στόχο τη δημιουργία ενός άξονα ασφάλειας και σταθερότητας σε μια περιοχή που κυριολεκτικά μυρίζει μπαρούτι.

Με τις χώρες της Μέσης Ανατολής μας ενώνει η κοινή επιθυμία για σταθερότητα και ασφάλεια, για τήρηση του διεθνούς δικαίου, για ειρήνη και ευημερία. Και είναι γεγονός πως οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα αξιοπιστίας και νομιμότητας σε μια περιοχή γεωστρατηγικά κρίσιμη, αλλά και ασταθή λόγω των γνωστών και επιβεβαιωμένων στην πράξη τουρκικών αναθεωρητικών βλέψεων.

Στο πλαίσιο αυτό, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας βρίσκονται από το Σάββατο (20/02) στα Ηνωμένα Αραβικά, σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού που προκαλεί νευρικό κλονισμό στην Άγκυρα. Το ταξίδι του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στο Άμπου Ντάμπι πραγματοποιείται με αφορμή τις εκθέσεις αμυντικού υλικού «IDEX2021» και «NAVDEX 2021» οι οποίες φιλοξενούνται στην αραβική χώρα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των δύο χωρών επισφραγίζουν τις άριστες σχέσεις τους και τη βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας τους.

Υπενθυμίζουμε πως μέσα στο 2020 οι Εμιρατιανοί έστειλαν δύο φορές δυνάμεις στην Ελλάδα για συνεκπαίδευση. Στη Σούδα, τα F-16 block 60 των ΗΑΕ πέταξαν επί ένα σχεδόν μήνα φτερό με φτερό με τους «μπαρουτοκαπνισμένους» πιλότους των ελληνικών μαχητικών, ενώ μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΑΕ συμμετείχαν στην άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», η οποία πραγματοποιήθηκε στην θαλάσσια περιοχή του Καΐρου και έλαβαν μέρος Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία και Εμιράτα. Ήταν το πιο ηχηρό μήνυμα στο «παλάτι», ότι ο «σουλτάνος» δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Χώρα μας λοιπόν «ανταποδίδει» τις συμμετοχές των ΗΑΕ σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, στέλνοντας τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στον Περσικό Κόλπο. Από τις 19 Φεβρουαρίου, η ελληνική φρεγάτα δίνει το «παρών», έχοντας καταπλεύσει στον λιμένα Ζάγεντ του Άμπου Ντάμπι.

Παράλληλα, στελέχη της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων βρίσκονται στο Ντουμπάι και εκπαιδεύονται στον εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης. Τα ΗΑΕ διαθέτουν «αεροσήραγγα», δηλαδή εξομοιωτή για την εκπαίδευση αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης. Οι Άραβες κάλεσαν τους Έλληνες SOF οι οποίοι δέχτηκαν φυσικά να μεταβούν στα Εμιράτα και να εκπαιδευτούν μαζί με τους Εμιρατιανούς κομάντο σε πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον. Την κοινή εκπαίδευση θα παρακολουθήσει μάλιστα ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Θα πρέπει να τονίσουμε πως οι Εμιρατιανοί επισημαίνουν συνεχώς την αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετώπισε η Χώρα μας τις τουρκικές προκλήσεις και το γεγονός αυτό τους ώθησε να θέλουν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους μαζί μας.

Όσο πιο αποφασισμένοι και αξιόπιστοι δείχνουμε και είμαστε, τόσο ισχυρότερες θα είναι οι συμμαχίες που θα οικοδομούνται. Η σημασία τους, άλλωστε, σε ζητήματα όπως οι εμπειρίες από την συνεκπαίδευση του προσωπικού, η ανταλλαγή πληροφοριών και η συνδρομή σε στρατιωτικό υλικό, είναι τεράστια.

Παναγιωτόπουλος: Εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, συναντήθηκε σήμερα με τον διάδοχο πρίγκηπα του Αμπού Ντάμπι, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν.

Όπως ανακοινώθηκε, ο Ν. Παναγιωτόπουλος και ο σεΐχης Αλ Ναχαγιάν συζήτησαν τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στον τομέα της άμυνας.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας υπογράμμισε ότι η στρατηγική σχέση της Ελλάδος με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνεισφέρει στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος παρακολούθησε την τελετή ενάρξεως των διεθνών εκθέσεων αμυντικού υλικού «IDEX 2021»και «NAVDEX 2021», που πραγματοποιούνται υπό την ευγενική υποστήριξη του προέδρου των Η.Α.Ε. σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν στο Εθνικό Εκθεσιακό Κέντρο του Αμπού Ντάμπι. Στη συνέχεια μετέβη στο ελληνικό περίπτερο των διεθνών εκθέσεων, όπου είχε συναντήσεις με συμμετέχοντες εκπροσώπους της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

«Εξαιρετικά εποικοδομητική η σημερινή μου συνάντηση στα ΗΑΕ με τον διάδοχο Πρίγκηπα του AbuDhabi #HHSheikhMohamedBinZayed". Αυτό έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο τουίτερ ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας σχετικά με τη συνάντηση του με τον Διάδοχο Πρίγκηπα του Αμπού Ντάμπι και αναπληρωτή Ανώτατο Διοικητή των Εμιρατινών Ε.Δ. Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν.

Οι κρίσιμες επαφές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρακολούθησε σήμερα την τελετή έναρξης των εκθέσεων IDEX & NAVDEX 2021.

Την τελετή τίμησε με την παρουσία του ο διάδοχος πρίγκηπας του Άμπου Ντάμπι, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχαγιάν τον οποίο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε την ευκαιρία να χαιρετίσει μαζί με τους υπολοίπους υψηλούς προσκεκλημένους.

Στη συνέχεια, ο κ. Φλώρος περιηγήθηκε στους χώρους του Εκθεσιακού Κέντρου, επισκέφθηκε τα περίπτερα εκπροσώπων της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και υψηλής αμυντικής τεχνολογίας των ΗΑΕ, καθώς και τον εκθεσιακό χώρο της Lockheed Martin όπου και είχε συνομιλίες με υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε, επίσης, την ευκαιρία να συναντηθεί με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στρατηγό Χαμάντ Μοχάμεντ Θάνι Αλ Ρουμαΐθι, με τον οποίο επιβεβαίωσαν την άριστη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Επιπλέον, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε και με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας υποστράτηγο Γιουσέφ Χουνεΐτι, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ακόμη, στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Τέλος, ο υποστράτηγος Χουνεΐτι κάλεσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επισκεφθεί επισήμως την Ιορδανία το ταχύτερο δυνατό και σε χρόνο της επιλογής του, με τον Έλληνα Στρατηγό να αποδέχεται την πρόσκληση.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: