ΕΘΝΙΚΑ

Αλλοπρόσαλλος Ακάρ: Το πρωί υπερπτήσεις και το απόγευμα παρακάλια για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

Αλλοπρόσαλλος Ακάρ: Το πρωί υπερπτήσεις και το απόγευμα παρακάλια για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

Επανέρχεται ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και ζητάει συνεκμετάλλευση του Αιγαίου - «Ελάτε εσείς ή καλέστε εμένα στην Αθήνα».

Η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Χώρας μας τον τελευταίο καιρό χαρακτηρίζεται από μία αλλοπρόσαλλη προσέγγιση. Από τη μία, μέσω των κυβερνητικών αξιωματούχων της μας προσκαλεί «ευγενικά» σε ένα διάλογο και από την άλλη οι ίδιοι αξιωματούχοι ζητούν αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου, μιλούν για γαλάζιες πατρίδες, απειλούν και προκαλούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα όσα συμβαίνουν σήμερα, 23 Μαρτίου, όπου το πρωί καταγράφηκαν υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά και συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και το μεσημέρι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ μας καλούσε στο τραπέζι του διαλόγου για το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.

«Ελάτε εσείς εδώ ή καλέστε εμένα στην Αθήνα», διεμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δηλώνοντας έτοιμος για διαβουλεύσεις ώστε «να αξιοποιηθεί από κοινού ο πλούτος του Αιγαίου». Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι συζήτησε το ζήτημα με τον Έλληνα ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, με τον κ. Παναγιωτόπουλο ωστόσο να ξεκαθαρίζει ότι ποτέ δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο.
«Όταν πήγαμε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, μιλήσαμε, συζητήσαμε με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας στη συνάντηση του ΝΑΤΟ. Συζητήσαμε τα γεγονότα και είπαμε τις σκέψεις μας όπως ήταν. «Σας προσκαλώ. Ελάτε εδώ. Αν όχι, καλέστε με εσείς και θα έρθω», του είπα. «Ας λύσουμε τα θέματα μόνοι μας. Γιατί, εάν δεν μπορείτε να λύσετε μόνοι σας ένα πρόβλημα, τότε αρχίζουν να μιλούν άλλοι για εσάς διεθνώς. Λοιπόν, ας συζητήσουμε για την επίλυση των ζητημάτων μας», είπε ο Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. «Ελάτε, σας περιμένουμε. Εμείς λέμε επίσης να μιλήσουν κι οι υπουργοί Τουρισμού και Ενέργειας για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον πλούτο του Αιγαίου. Ας συζητήσουν. Είπαμε, ελάτε το συντομότερο δυνατό στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά ακόμη δεν μας απάντησαν», υποστήριξε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι «οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, δεν είμαστε απειλή για κανέναν. Αντίθετα, για τους φίλους, για τους συμμάχους, για τις συμμαχίες μας, για τη Δημοκρατία της Τουρκίας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι ένας αξιόπιστος, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος. Θέλουμε να το γνωρίζουν όλοι αυτό. Όσοι καταλαβαίνουν την αξία αυτού, το κατάλαβαν και όσοι δεν την καταλαβαίνουν, θα την καταλάβουν».

Παναγιωτόπουλος: Καμία συζήτηση με τον Ακάρ για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο

«Ουδεμία κουβέντα έγινε στη συνάντηση που είχα με τον Τούρκο ομόλογό μου, για συνεκμετάλλευση με αντικείμενο φυσικούς πόρους στο Αιγαίο», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας την Τρίτη στην ολομέλεια της Βουλής.

«Ούτε είχα καμία τέτοια εξουσιοδότηση, ούτε είχα καμιά τέτοια αρμοδιότητα για να συζητήσω με τον ομόλογό μου, Τούρκο υπουργό Άμυνας, θέμα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, όσον αφορά φυσικούς πόρους», απάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Εκείνο που συζητήθηκε – διευκρίνισε ο υπουργός – είναι πως με δεδομένη τη μεγάλη γεωπολιτική αναταραχή στην περιοχή, θα είναι προς το συμφέρον αμφοτέρων «να πέσουν οι εντάσεις που μας δοκίμασαν ως χώρες το περασμένο καλοκαίρι και επομένως, οι υπουργοί Άμυνας θα πρέπει να επεξεργαστούν τρόπους που θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των εντάσεων και στην εμπέδωση ηρεμότερου κλίματος στην περιοχή, προκειμένου να υπάρξει ένα ήρεμο καλοκαίρι, και από αυτό το ήρεμο καλοκαίρι να ωφεληθεί η τουριστική οικονομία και για τις δύο χώρες».