ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνοαμερικανοί βουλευτές αντιδρούν στην πώληση F-16 στην Τουρκία

Ελληνοαμερικανοί βουλευτές αντιδρούν στην πώληση F-16 στην Τουρκία
AP Photo

Διακομματική ομάδα βουλευτών απαίτησε οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία για τα F-16 να περιλαμβάνει μηχανισμούς που θα την ακυρώνουν αν η Άγκυρα προχωρήσει σε ενέργειες που θα βλάψουν τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ ή της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Ο συμπρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας του Κογκρέσου, βουλευτής των Δημοκρατικών, Κρις Πάπας, ήταν αυτός που ηγήθηκε της διακομματικής ομάδας έτσι ώστε να προχωρήσουν στην επιστολή διαμαρτυρίας. Μεταξύ άλλων ανέφεραν «Δεδομένης της ιστορίας της Τουρκίας να χρησιμοποιεί αμερικανικά F-16 για υπερπτήσεις στο Αιγαίο και να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία, ζητάμε μηχανισμούς που προβλέπουν την παύση, την καθυστέρηση ή την απόσυρση της μεταφοράς αμερικανικών όπλων στην Τουρκία. εάν συνεχίσει τις αποσταθεροποιητικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο που απειλούν ή υπονομεύουν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ ή την αρχιτεκτονική ασφάλειας του ΝΑΤΟ».

Επιπλέον, ανέφεραν πως «Στον Νόμο του 2023 Εθνικής Άμυνας για Εξουσιοδότηση (NDAA), η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε μια τροπολογία που θα έθετε λογικούς περιορισμούς στην ικανότητα της διοίκησης να μεταφέρει Αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού F-16 στην Τουρκία. Αυτή η διάταξη πέρασε από τη Βουλή σε δικομματική βάση και με το 73% των βουλευτών να ψήφισαν υπέρ».

«Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να διασφαλίσει ότι τα F-16 που παρέχονται από τις ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούνται για να υπονομεύσουν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ», καταλήγει η επιστολή.