ΕΘΝΙΚΑ

Στην Τουρκία κατέφυγε η πρώην ΥΠΕΞ της Λιβύης – Δικαίωση του Νίκου Δένδια για τη στάση τον Νοέμβριο

Στην Τουρκία κατέφυγε η πρώην ΥΠΕΞ της Λιβύης – Δικαίωση του Νίκου Δένδια για τη στάση τον Νοέμβριο
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Η Νάιλα Μανγκούς «ξηλώθηκε» από υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης και βρήκε «καταφύγιο» στην Τουρκία. Η πρώην επικεφαλής της διπλωματίας της Τρίπολης είχε επιχειρήσει να «νομιμοποιηθεί» μέσω και του Νίκου Δένδια, ο οποίος ωστόσο δικαιώνεται για τη στάση που τήρησε στο ταξίδι του Νοεμβρίου του 2022.

Τον Νοέμβριο του 2022 ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε επίσημο ταξίδι στη Λιβύη. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε θέσει ξεκάθαρο όρο ότι θα επισκεπτόταν την Τρίπολη, μόνο για να συναντήσει τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου, Μοχάμεντ Μένφι. Ωστόσο, όταν προσγειώθηκε το αεροπλάνο του στην πρωτεύουσα της χώρας, τον περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς. Η κ. Μανγκούς είχε επιχειρήσει επί της ουσίας να φέρει προ τετελεσμένων τον Έλληνα υπουργό, εκβιάζοντας μία συνάντηση μαζί του που θα λειτουργούσε ως «νομιμοποίηση» της ίδιας και της κυβέρνησής της.

Τώρα, αρκετούς μήνες μετά, η Νάιλα Μανγκούς καθαιρέθηκε από υπουργός καθώς συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ. Οι πληροφορίες θέλουν τη μέχρι πρότινος επικεφαλής της διπλωματίας της Λιβύης, να καταφεύγει στην Τουρκία μετά τη διαθεσιμότητα στην οποία τέθηκε. Μάλιστα, στη Λιβύη αναφέρεται πως θα διεξαχθεί και «διοικητική έρευνα» σε βάρος της, συνεπώς η ίδια έσπευσε να βρει «καταφύγιο» στην Άγκυρα. Η κίνηση αυτή, βέβαια, καταδεικνύει τις στενές σχέσεις που έχει με την Τουρκία η Νάιλα Μανγκούς και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Οι εξελίξεις αυτές, δικαιώνουν απόλυτα τη στάση του Νίκου Δένδια τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και αντιλήφθηκε το «τρικ» που επιχείρησε να κάνει η κυβέρνηση της Τρίπολης και το απέφυγε αφήνοντας παράλληλα «αιχμές» για τους «αχυρανθρώπους» του Ερντογάν που δρούσαν και δρουν στη Λιβύη.

Τότε, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως ο κ. Δένδιας είχε αντιληφθεί αμέσως τη μεθόδευση - λόγω της αλλαγής του προγράμματος που στάλθηκε από το Λιβύη- ωστόσο ξεκίνησε το ταξίδι κανονικά. Οι ίδιες πηγές, τότε, ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης, ο Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος.

Η Μανγκούς, που ήταν η υπουργός η οποία υπέγραψε το παράνομο Τουρκολυβικό μνημόνιο, είχε επιχειρήσει να στήσει «παγίδα» στον Νίκο Δένδια, καθώς τον περίμενε στην αίθουσα υποδοχής του αεροδρομίου. Ο υπουργός αμέσως ενημέρωσε ότι δεν θα κατέβει από το αεροπλάνο και πως η επίσκεψη στην Τρίπολη ακυρώνεται. Είχε διαμηνύσει, μάλιστα, κατηγορηματικά ότι «δεν θα επιβάλλει κανείς στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ποιον θα συναντήσει και ποιον όχι».

Οι κουτοπονηριές της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης είχαν πέσει στο κενό, και ο τότε επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δικαιώθηκε περίτρανα με την κατάληξη που είχε η Νάιλα Μανγκούς...