ΕΘΝΙΚΑ

Η Κομισιόν υιοθετεί την πρόταση Παπασταύρου για την παράνομη διακίνηση μεταναστών

Η Κομισιόν υιοθετεί την πρόταση Παπασταύρου για την παράνομη διακίνηση μεταναστών

Στόχος, η καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης μεταναστών

Θετικά υποδέχθηκε η αρμόδια επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον την πρόταση που της είχε εγχειρίσει κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Μέγαρο Μαξίμου και τη συνάντησή της για τη δημιουργία ενός δικτύου εθνικών συντονιστών για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Όπως κάνει γνωστό η Καθημερινή σήμερα, τη Δευτέρα έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου επιστολη από την Ευρωπαία Επίτροπο στην οποία ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα οργανωθεί συνάντηση των «συντονιστών απελάσεων» και των εμπλεκόμενων υπουργείων όλων των κρατών -μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι χώρες θα είναι σε ανοικτή γραμμή και θα μπορούν να συνεργάζονται σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα οι επιστροφές.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη συνάντηση του κ. Παπασταύρου με την Ίλβα Γιόχανσον επιβεβαιώθηκε η κονή δέσμευση καταπολέμησης της δράση των παράνομων δικτύων διακίνησης μεταναστών που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπασταύρου χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μίας παγκόσμιας συμμαχίας για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών, λέγοντας πως «είναι ένα εγχείρημα που πρέπει να μετουσιωθεί άμεσα σε δράσεις, ενώ αποτελεί κεντρικό ζήτημα που πρέπει να προσελκύσει παγκόσμια υποστήριξη».

Μάλιστα, ο υπουργός πρότεινε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο εθνικών συντονιστών για την καταπολέμηση των διακινητών μεταναστών, την οποία η Επίτροπος καλωσόρισε και δεσμεύτηκε να εξετάσει. «Χρειαζόμαστε ένα καινούργιο νομικό πλαίσιο που να εμποδίζει και να πατάσσει τη διακίνηση μεταναστών. Το παλαιό -20 χρονών πλέον- πλαίσιο πρέπει να εκσυγχρονιστεί και το πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας πρέπει να ενισχυθεί» υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού, ευρωπαϊκού πλαισίου επιστροφών μεταναστών, οι οποίες και, όπως είπε, πρέπει να γίνουν «πιο αποτελεσματικές και πιο πρακτικές». Οι επιστροφές δεν είναι διμερές, αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα. Και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως αμέσως μετά η επίτροπος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Μητσοτάκης στο CNN για μεταναστευτικό: Πρέπει να χτίσουμε φράχτες αλλά χρειαζόμαστε και πόρτες

Αναφορικά με την μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός ανέφερε από το Νταβός: «Κερδίσαμε τις εκλογές γιατί καταφέραμε να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό μέσω μίας συγκεκριμένης πολιτικής που είναι γνωστή. Προστατεύουμε τα σύνορά μας, ανοίγουμε όμως και οδούς για όσους θέλουν να έρθουν. Πρέπει να χτίσουμε φράχτες αλλά χρειαζόμαστε και πόρτες κι αυτό θέλουμε να κάνουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα το διαχειρίστηκε πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γι’ αυτό και δεν ήταν σημαντικό θέμα στις εκλογές μας. Το αντιμετωπίσαμε με σκληρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική».

Πρόσθεσε ότι «ανοίξαμε νόμιμες οδούς για όσους θέλουν να έρθουν να εργαστούν στην Ευρώπη. Το κρίσιμο είναι ποιος αποφάσιζε για το ποιος θα έρθει στην Ευρώπη, δεν είναι οι λαθροδιακινητές που είναι υπεύθυνοι».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «αυτοί που δεν παίρνουν άσυλο, πρέπει να επιστρέφονται για να σταλεί ένα μήνυμα ότι, αν έρθεις στην Ευρώπη και δεν παίρνεις άσυλο, πρέπει να γυρίσεις πίσω».

Αναφορικά με την απόφαση για τα 50 δισ. στην Ουκρανία υποστήριξε ότι θα ξεπεραστεί το ουγγρικό εμπόδιο και θα προχωρήσουμε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια εναλλακτική να κάνουμε τη συμφωνία οι 26 μας, δηλαδή χωρίς την Ουγγαρία, αλλά αυτό «θα είναι πιο σύνθετο και θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο».

Πάντως επισήμανε ότι «υπάρχει ο τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις ουγγρικές επιφυλάξεις και να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία».