ΕΘΝΙΚΑ

25η Μαρτίου: Εντυπωσίασε η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

25η Μαρτίου: Εντυπωσίασε η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Στιγμές εθνικής ανάτασης και εθνικής υπερηφάνειας - Ολοκληρώθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, που ξεκίνησε στις 11 το πρωί - Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος, ο Ελληνικός Στρατός απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι συνιστά μια ισχυρή δύναμη αποτροπής απέναντι σε κάθε πιθανή επιβολή και επίθεση του εχθρού - Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου

Ολοκληρώθηκε η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο κέντρο της Αθήνας, με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821.

Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

Στα κύρια χαρακτηριστικά της φετινής παρέλασης αναφέρονται:

  • Η εμφάνιση για πρώτη φορά στον αττικό ουρανό ζεύγους των νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας Μ-346 Block 5+,
  • Η παρέλαση για πρώτη φορά του Σώματος των δασοκομάντος,
  • Η συμμετοχή για πρώτη φορά της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» της Κέρκυρας,
  • Για άλλη μία χρονιά ο συντονισμός της στρατιωτικής μπάντας της ΑΣΔΥΣ στον ακριβή βηματισμό των παρελαυνόντων Ευζώνων και
  • Η δυναμική διέλευση των στελεχών των ειδικών δυνάμεων -αλεξιπτωτιστών πεζοναυτών, καταδρομέων, βατραχανθρώπων, υποβρυχίων καταστροφέων του Λιμενικού και της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών, του Πυροσβεστικού Σώματος, που απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα της πολιτειακής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και του συγκεντρωμένου κόσμου.

Την παρέλαση των μηχανοκίνητων και πεζοπόρων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας άνοιξαν οι ανάπηροι πολέμου και ακολούθησαν τα εθελοντικά σώματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού την ίδια ώρα που στον αττικό ουρανό έκανε την εμφάνιση του το θρυλικό αεροσκάφος Supermarine SPITFIRE MJ755 συνοδευόμενο από αεροσκάφος F-16.

Ακολούθησαν τα μέσα του μηχανοκίνητου Πεζικού, όπου μεταξύ άλλων παρέλασαν τα θωρακισμένα οχήματα M1117 Guardian, τα επιβλητικά άρματα μάχης Leopard, το μηχανοκίνητο Πυροβολικό, το αντιαεροπορικό πυροβολικό, το Μηχανικό, οι Διαβιβάσεις, μία διμοιρία Πυρηνικής-Βιολογικής-Χημικής (ΠΒΧ) Άμυνας, το Υγειονομικό, τα αντιαεροπορικά συστήματα της Πολεμικής Αεροπορίας «PATRIOT» και «ΒΕΛΟΣ». Τη φάλαγγα των πεζοπόρων τμημάτων άνοιξε η εντυπωσιακή διέλευση του λόχου Ευζώνων και ακολούθησε η παρέλαση των πολεμικών σημαιών.

Επίσης παρέλασαν σε άρτιους σχηματισμούς πεζοπόρα τμήματα των Τριών Όπλων και των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Πάνω από τον αττικό ουρανό πέταξαν σε άψογους σχηματισμούς όλοι οι τύποι αεροσκαφών και ελικοπτέρων των Ενόπλων Δυνάμεων (F-16 Viper, Rafale, F-16, Mirage2000-5 και F-4,CL-215,C-130 C-130), το ιπτάμενο ραντάρ, ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού (Apache, chinook, NH-90, kiowa warrior,), του Πολεμικού Ναυτικου SH-70 καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνεχάρη τον έχοντα το Γενικό Πρόσταγμα διοικητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Υποστράτηγο Αναστάσιο Πολύχρονο για το άρτιο της παρέλασης.

Της στρατιωτικής παρέλασης προηγήθηκε η επίσημη έπαρση της Εθνικής Σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ενώ στις 10:00 ξεκίνησε η επίσημη δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Β', παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για 25η Μαρτίου

«Απέναντι στις προκλήσεις της εποχής μας, ότι οι Έλληνες αντλούμε στην ιστορία μας δύναμη από την ενότητα και την ομοψυχία» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά την παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Ειδικότερα στη δήλωσή της η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε: «Γιορτάζουμε σήμερα την 25η Μαρτίου 1821, κορυφαία στιγμή στη μακραίωνη πορεία του έθνους μας. Τη μέρα που οι πρόγονοί μας ξεσηκώθηκαν κατά του τουρκικού ζυγού, ελευθέρωσαν την πατρίδα και έθεσαν την απαρχή της δημιουργίας του ελληνικού κράτους. Το ηρωικό τους παράδειγμα, η αυταπάρνηση και η γενναιότητά τους, μας υπενθυμίζουν, απέναντι στις προκλήσεις της εποχής μας, ότι οι Έλληνες αντλούμε στην ιστορία μας δύναμη από την ενότητα και την ομοψυχία. Χρόνια πολλά!».

Νίκος Δένδιας

«Είμαστε υπερήφανοι για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, για το ηθικό τους, για τα συστήματα που υποστηρίζουν το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό τους. Για να επιτελούν το καθήκον τους χρειάζονται ενίσχυση.

Και αυτή η ενίσχυση έρχεται με την υλοποίηση της Ατζέντας 2030, της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στην ιστορία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους».

Αυτό επισήμανε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε δήλωση του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεγαλειώδους στρατιωτική παρέλασης των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο κέντρο της Αθήνας, με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1821.

Παράλληλα σχολίασε ότι «γιορτάζουμε σήμερα την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, 203 χρόνια μετά την έναρξη της Επανάστασης που οδήγησε στην Εθνική Παλιγγενεσία. Συγχρόνως όμως, τιμάμε τις εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που έπεσαν μέσα σ αυτά τα 203 χρόνια, για να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη και υπερήφανη».

Νίκος Ανδρουλάκης

«Η Επανάσταση του 1821 είναι το μεγαλύτερο γεγονός στη νεότερη ελληνική ιστορία μας. Οι αγώνες του ελληνικού λαού, η στιγμή της απελευθέρωσης, η στιγμή της νίκης είναι η μεγάλη υπογραφή στην εθνική μας ταυτότητα για την οποία είμαστε πολύ υπερήφανοι. Στις εποχές των μεγάλων προκλήσεων έχουμε χρέος να αναλογιστούμε τον αλτρουϊσμό, την αλληλεγγύη όσων επαναστάτησαν απέναντι στην πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία και να είναι αυτές οι αξίες των προγόνων μας η πυξίδα για να πετύχουμε περισσότερη ευημερία και να κάνουμε την πατρίδα μας πιο ισχυρή.

Δεν αξίζουν στο λαό μας νέες απογοητεύσεις.

Χρόνια πολλά σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου

«Έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε την Ελευθερία που κατέκτησαν οι πρόγονοί μας με αίμα και θυσίες» τονίζει σε γραπτή δήλωσή της η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Το 1821 οι πρόγονοί μας, σε πείσμα κάθε υπολογισμού και ψυχρής λογικής, ξεσηκώθηκαν και αποτίναξαν το ζυγό της σκλαβιάς 400 ετών! Ονειρεύτηκαν, διεκδίκησαν και κατέκτησαν, με αίμα και θυσίες, την πανάκριβη Ελευθερία μας.

Αυτή την Ελευθερία έχουμε Χρέος να τη διαφυλάξουμε και να την εμβαθύνουμε εμείς, οι επόμενοι. Με δικαιώματα, διαφάνεια, δημοκρατία και Δικαιοσύνη» επισημαίνει η κ. Κωνσταντοπούλου και προσθέτει: «Έτσι τιμούμε αυτούς που αγωνίστηκαν και μας κληροδότησαν το πιο πολύτιμο αγαθό.

Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία.

Η Πλεύση Ελευθερίας, με 1821 λέξεις στην Ιδρυτική της Διακήρυξη, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την Ελευθερία και την Δικαιοσύνη».

Πλεύση Ελευθερίας

«Η "Πλεύση Ελευθερίας" αυτονοήτως θα στηρίξει την πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης για τις οργιώδεις και συνεχιζόμενες ενέργειες συγκάλυψης του Εγκλήματος των Τεμπών και των κραυγαλέων κυβερνητικών ευθυνών για το έγκλημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

Και συνεχίζει: «Είναι, άλλωστε, η "Πλεύση Ελευθερίας" που έχει προσκαλέσει όλα τα Κόμματα να κάνουν σχετικές ενέργειες από τις 7 Μαρτίου, με πρόταση μομφής στο Προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής. Και είναι η Πλεύση Ελευθερίας που καλεί σταθερά κι επίμονα τον κ. Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή να απολογηθεί».

«Η πρόταση μομφής», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η "Πλεύση Ελευθερίας" «είναι οφειλόμενη ενέργεια απέναντι σε μία Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό, αλλά και σε μία Κοινοβουλευτική Κυβερνητική Πλειοψηφία, που θεωρούν ότι ούτε ο θάνατος 57 ανθρώπων κι ο τραυματισμός 180, επί διακυβέρνησής τους και εξαιτίας πράξεων και παραλείψεών τους, δεν είναι γεγονός για το οποίο οφείλουν να απολογηθούν. Μια Κυβέρνηση που επιχειρεί ακόμη και σήμερα να κατηγορήσει τα θύματα και τις οικογένειές τους για να καλύψει τις ευθύνες της».

Στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου ο Στέφανος Κασσελάκης

Στην παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου έλαβε μέρος ο στρατευμένος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης, με τον ουλαμό παρελάσεως του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θήβας.

Σε ανάρτηση στο προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνοδεύεται από τις σχετικές φωτογραφίες, αναφέρει: «25/3/2024. Για τους Ήρωές μας. Για το Χώμα μας. Για τα Όνειρά μας. Παρέλαση στη Θήβα. Με τον ουλαμό παρελάσεως του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θήβας. Ελληνίδες, Έλληνες, Χρόνια πολλά!».

Σχετικές ειδήσεις