ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκία: Νέες αναφορές του Υπουργείου Ενέργειας στη «Γαλάζια Πατρίδα»: «Οι γεωτρήσεις συνεχίζονται»

Τουρκία: Νέες αναφορές του Υπουργείου Ενέργειας στη «Γαλάζια Πατρίδα»: «Οι γεωτρήσεις συνεχίζονται»
AP.

Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εμμένουν στην «εμπρηστική» ρητορική.

Ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ενημέρωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί γεωτρήσεις έως 6.000 μέτρα στις περιοχές που έχουν καθορισθεί για εξερεύνηση κατά προτεραιότητα στην ανατολική Μεσόγειο, αναφερόμενος ξανά στη «Γαλάζια Πατρίδα».

«Ολοκληρώθηκαν δέκα γεωτρήσεις βαθέων υδάτων»

Όπως σημείωσε, οι δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεχίζονται αδιάλειπτα σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές με τον «ερευνητικό στόλο βαθέων υδάτων» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα».

Ο Μπαϊρακτάρ ενημέρωσε ότι με την προσθήκη του γεωτρύπανου Fatih («Πορθητής») στο δυναμικό το 2017, ξεκίνησαν οι δραστηριότητες γεώτρησης για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα και μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί δέκα γεωτρήσεις βαθέων υδάτων.

Ο Μπαϊρακτάρ επεσήμανε ότι το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν», το οποίο προστέθηκε πρόσφατα στο δυναμικό της Τουρκίας, εργάζεται στην ανατολική Μεσόγειο από τον Αύγουστο του 2022 και συνεχίζει τη γεώτρηση στο κομμάτι Akseki–1. «Οι δραστηριότητες συλλογής σεισμικών δεδομένων για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, συνεχίζονται», τόνισε ακόμη.

«Οι δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιούνται από το Υπουργείο μας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και δεν δίνεται περιθώριο για καμία ζημία στα δικαιώματα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Τα γεωτρύπανα Fatih και Yavuz στη Μεσόγειο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν γεωτρήσεις σε βάθος 12.000 μέτρων και μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί γεωτρήσεις σε βάθος 6.000 μέτρων στις περιοχές που έχουν καθοριστεί για έρευνα κατά προτεραιότητα στην ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ακόμη, απαντώντας στις γραπτές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του βουλευτή της επαρχίας Ζονγκουλντάκ του CHP, Ντενίζ Γιαβούζγιλμάζ, σχετικά με τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο.