ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέες αναφορές για τη «Γαλάζια Πατρίδα» – «Καμία υποχώρηση από τις θέσεις μας»

Τουρκία: Νέες αναφορές για τη «Γαλάζια Πατρίδα» – «Καμία υποχώρηση από τις θέσεις μας»
AP, φωτογραφία αρχείου.

«Θέλω να πιστεύω πως δεν υπάρχει καμία υποχώρηση από τις θέσεις της Τουρκίας», τόνισε ακαδημαϊκός από τη γείτονα χώρα, επαναφέροντας στο προσκήνιο το θέμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Τούρκοι ακαδημαϊκοί επαναφέρουν το θέμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», οι οποίοι ισχυρίσθηκαν εκ νέου ότι τα νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ενώ, εξέφρασαν φόβους για επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα.

«Θέλω να πιστεύω πως δεν υπάρχει καμία υποχώρηση από τις θέσεις της Τουρκίας (σ.σ. για τη “Γαλάζια Πατρίδα”) καθώς αυτό θα είναι το χειρότερο ράπισμα στο μέλλον της Τουρκίας. Οιαδήποτε υποχώρηση θα έχει τέτοιο αποτέλεσμα, αφού είδαμε τα θετικά των ενεργειών μας», υπογράμμισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Γενισεχίρ, Γιασάρ Χατζησαλίχογλου, σε τηλεοπτική συνέντευξη.

«Τα σύνορα της “Γαλάζιας Πατρίδας” καλύπτουν όλες μας τις θάλασσeς και αποτελούν τη συνέχεια των συνόρων μας. Όπως είναι σημαντική μία σπιθαμή εδάφους μας, έτσι και η μία σταγόνα από τις ακτές μας», τόνισε ο Τούρκος ακαδημαϊκός.

«Θέλουμε να εκμεταλλευθούμε τον πλούτο μας σε αυτά τα μέρη, δίχως να παραβιάζουμε τα δικαιώματα των άλλων. Για την Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε κάνει πολλές προσκλήσεις διά στόματος του Προέδρου (σ.σ. Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν. Διαθέτουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο κα είναι φανερό ποιοι διαθέτουν ακτές εκεί», προσέθεσε.

Για την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα σημείωσε ότι «αν ισχυρισθούν πως όλα τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, σε αυτό δεν υπάρχει καμία λογική. Όπως και αν επεκτείνουν (οι Έλληνες) τα χωρικά ύδατα από τα 6 μίλια στα 12 μίλια, αν και στη Συνθήκη της Λωζάνης είναι 3 μίλια», επεσήμανε ο Γιασάρ Χατζησαλίχογλου.

Σχετικές ειδήσεις