ΕΘΝΙΚΑ

Γιατί είναι μακριά η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα;

Γιατί είναι μακριά η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα;

Από τα λόγια και τις καλές προθέσεις μέχρι τις πράξεις μπορεί να μεσολαβήσουν… αιώνες ολόκληροι. Τι θα γίνει με τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με Ερντογάν τόνισε ότι με βάση αυτές τις παραδοχές θα προχωρήσουν και στα επόμενα βήματα με συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών προκειμένου να διευρυνθεί η θετική ατζέντα.

«Θα εντείνουμε την οικονομική μας συνεργασία, θα επεκτείνουμε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου όταν οι συνθήκες ωριμάσουν μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αρθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας. Με πυξίδα πάντοτε το διεθνές δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας που αποτελεί τον πιο ασφαλή πλοηγό στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών».

Συνεπώς έχουμε δρόμο μπροστά μας παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο έκανε για πρώτη φορά ο Ταγίπ Ερντογάν. «Ειλικρινή μας ευχή είναι να επιλύσουμε τα υφιστάμενα προβλήματά μας με κοινές προσπάθειες, στο πλαίσιο του εποικοδομητικού διαλόγου καλής γειτονίας και διεθνούς δικαίου», τόνισε από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν που μέχρι προχθές δεν ήθελε να ακούει για Δίκαιο και για συνθήκες που παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Βεβαίως για να γίνουν όλα τα παραπάνω ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να αποδεχθεί το δικαστήριο της Χάγης, που δεν το αποδέχεται… Σε κάθε περίπτωση του πήρε 3 με 4 χρόνια να καταλάβει πώς λειτουργούν διπλωματικά οι σύγχρονες χώρες. Υπολογίστε πόσα θα χρειαστούν για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα…