Ο ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ ΚΑΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

ΕΘΝΙΚΑ

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: «Το πρόσημο είναι θετικό, αλλά οι διαφορές παραμένουν χαώδεις»

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: «Το πρόσημο είναι θετικό, αλλά οι διαφορές παραμένουν χαώδεις»
INTIME.

Ο διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης, υποστήριξε ότι το πρόσημο του ταξιδιού του Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα είναι θετικό, ενώ, προχώρησε και σε μία σημαντική προειδοποίηση για τη συνέχεια των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Απέχοντας από την «εμπρηστική» ρητορική και τονίζοντας πως «αυτές οι συναντήσεις θα αποτελέσουν ευκαιρία για μία νέα εποχή στις σχέσεις μας», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε σήμερα (07/12) την Αθήνα και συνομίλησε κατ’ ιδίαν με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης, υπογράμμισε πως το πρόσημο του ταξιδιού του Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα είναι θετικό, ωστόσο, επανέλαβε ότι «μακροπρόθεσμα, αν δεν επιχειρήσουμε να λύσουμε τα κοινά μας προβλήματα, θα μας ακολουθούν», μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Το πρόσημο είναι θετικό, αλλά οι διαφορές παραμένουν χαώδεις»

Αρχικά, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τις συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «το πρόσημο είναι θετικό, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Η ελληνική πλευρά επιθυμούσε να υπάρξει μία δήλωση προθέσεων, που εισήλθε σε αυτή τη Διακήρυξη των Αθηνών για συνέχιση της αποκλιμάκωσης και αυτό επετεύχθη.

Η Διακήρυξη προβλέπει ότι θα διατηρηθούν οι συνθήκες αποκλιμάκωσης, θα υπάρξει μία “θετική ατζέντα”, θα γίνουν και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στα δύο μέρη. Όλα αυτά είναι σημαντικά γιατί “δένουν” τις σχέσεις, αλλά δεν αρκούν για την επίλυση των διαφορών, που είναι χαώδεις και δεν συζητούνται αυτήν τη στιγμή».

«Αν δεν επιχειρήσουμε να λύσουμε τα κοινά μας προβλήματα, θα μας ακολουθούν»

Στη συνέχεια, ο διεθνολόγος σχολίασε ότι «ο (σ.σ. Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν έκανε δύο αναφορές στην –κατ’ αυτόν– “τουρκική μειονότητα”, θέμα το οποίο είναι πάντοτε ενοχλητικό για εμάς και γι’ αυτό τού απάντησε ο Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

Το θετικό είναι ότι ο Ερντογάν δεν ζήτησε ξανά τον λόγο. Από εκεί και πέρα, τα δύο μέρη εστιάζουν στα θετικά και ό,τι τούς ενώνουν και επαναλαμβάνω ότι για την ώρα, είναι σημαντικό και αυτό που θέλουμε, γιατί περάσαμε μία περίοδο μεγάλης έντασης. Ακόμη, αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη για το μέλλον, αλλά μακροπρόθεσμα, αν δεν επιχειρήσουμε να λύσουμε τα κοινά μας προβλήματα, θα μας ακολουθούν».

«Η Άγκυρα έχει “κλείσει” την πόρτα στη Χάγη»

Παρουσιάζοντας τα δικά του συμπεράσματα από τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, ο Κωνσταντίνος Φίλης υποστήριξε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ό,τι και η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή, πως η Αθήνα συζητά μονάχα ένα θέμα. Από την αρχή, ο (σ.σ. Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν είχε αναφέρει ότι η Άγκυρα θέλει να συζητήσει τα πάντα στη Χάγη.

Όμως, ουσιαστικά έχει “κλείσει” την πόρτα, αφού γνωρίζει ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί την επέμβαση του Διεθνούς Δικαστηρίου σε ζητήματα αποστρατικοποίησης και αμφισβήτησης των ελληνικών νησιών. Αναμφίβολα, τα νησιά είναι ελληνικά.

Αυτός ήταν ένας τακτικός ελιγμός από πλευράς του Προέδρου της Τουρκίας, για την οποία τοποθετήθηκε και ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του».

«Πιστεύω ότι η ρητορική ηρεμίας από πλευράς Τουρκίας θα συνεχισθεί»

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Φίλης τόνισε πως «πιστεύω ότι η ρητορική ηρεμίας από πλευράς Τουρκίας θα συνεχισθεί, για τους επομένους μήνες. Δηλαδή, εκτιμώ πως δεν θα δούμε κάποια έξαρση από την Άγκυρα· ούτε ρητορική, ούτε δράσεις επί του πεδίου», μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις