ΕΘΝΙΚΑ

Γιος Φρέντι Μπελέρη στο Newsbomb.gr: «Στημένη η κατηγορία» – Μήνυμα ελευθερίας στις ευρωεκλογές

Γιος Φρέντι Μπελέρη στο Newsbomb.gr: «Στημένη η κατηγορία» – Μήνυμα ελευθερίας στις ευρωεκλογές

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνέντευξη του γιου του Φρέντι Μπελέρη, Πέτρου, στο Newsbomb.gr και την Αμαλία Κάτζου.

Ο Πέτρος Μπελέρης, γιος του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας και υποψήφιου ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία, Φρέντι Μπελέρη, παραχωρεί συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Newsbomb.gr και την Αμαλία Κάτζου.

Ο Φρέντι Μπελέρης εξακολουθεί να βρίσκεται φυλακισμένος στις πιο σκληρές φυλακές της Αλβανίας, στο Φιέρι, ετοιμάζοντας το έδαφος προκειμένου να καταθέσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση να καταδικασθεί σε φυλάκιση δύο ετών από το Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK).

Παρακολουθήστε LIVE τη συζήτηση:

Αρχικά, ο κ. Μπελέρης τόνισε πως «ο πατέρας μου υποδέχθηκε με μεγάλη συγκίνηση και χαρά (σ.σ. την είδηση ότι βρίσκεται στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας). Είναι μία στιγμή υπερηφάνειας και πέρασε το μήνυμα ότι ο αγώνας συνεχίζεται.

Αποτελεί μία υπερκομματική, εθνική άκρως συμβολική υποψηφιότητα, που συμβολίζει τον αγώνα για το Κράτος Δικαίου, τα δημοκρατικά δικαιώματα κάθε κοινότητας σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, για τον σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας και του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Αυτή η υποψηφιότητα περνά το μήνυμα ότι δεν μπορεί να φυλακίζεται εν έτει 2024 ένας άνθρωπος με μία κενή δικογραφία και έναν μάρτυρα πληρωμένο από την αλβανική αστυνομία, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος στο δικαστήριο. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα, είμαστε ευγνώμονες στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ευκαιρία που μας δίνει».

Εν συνεχεία, στάθηκε στη δυσκολία για τον πατέρα του να κάνει προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό είναι οξύμωρο. Ο πατέρας μου θα ήθελε να ήταν έξω, να μπορούσε να μιλήσει σε εσάς, να ταξιδέψει στην επαρχία ανά την Ελλάδα, να ανταμώσει με τους φίλους του, αλλά αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει.

Ευχαριστώ πάρα πολύ που μού δίνετε την ευκαιρία και εσείς αλλά και όπου πάω, να μεταφέρω δύο λόγια εκ μέρους του. Νομίζω πως ένας άνθρωπος που βίωσε στο πετσί του τι σημαίνει αδικία, μη σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του θεσμού της Δημοκρατίας, μπορεί να μεταφέρει καλύτερα από τον καθένα αυτού του είδους τα προβλήματα στις Βρυξέλλες. Πόσω μάλλον για μία χώρα όπως η Αλβανία, που είναι υποψήφια προς ένταξη και πρέπει να κάνει κάποιες βελτιώσεις, ώστε να έρθει στην ευρωπαϊκή οικογένεια», μεταξύ άλλων.

Ο Πέτρος Μπελέρης συμπλήρωσε πως «ο πατέρας μου καταδικάσθηκε από τις αλβανικές αρχές με μία εντελώς στημένη κατηγορία. Η κατηγορία είναι πως υποτίθεται ότι δωροδόκησε έναν άνθρωπο για να του φέρει οκτώ ψήφους με 340€. Για αυτό το αδίκημα, η αλβανική δικαιοσύνη τον κρατά έγκλειστο 11 μήνες στις φυλακές. Δεν υπάρχει κανένα ιστορικό στην Αλβανία και κανένας δεν έχει φυλακισθεί για ένα τέτοιο αδίκημα.

Επίσης, δεν υπήρξε ούτε ένα στοιχείο –ένα βίντεο, μία φωτογραφία, μία ηχογραφημένη συνομιλία– που να αποδεικνύει την ενοχή του. Βρίσκεται άδικα στις φυλακές. Ο πατέρας μου είναι στο στόχαστρο των Αλβανών, επειδή τυγχάνει να είναι και από τους ηγέτες της ελληνικής μειονότητας. Κατά καιρούς, έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν προβλήματα, και στις σχέσεις των δύο χωρών. Ωστόσο, όλα αυτά έχουν διαλευκανθεί από τη Δικαιοσύνη.

Ο πατέρας μου έχει καθαρό ποινικό μητρώο και στην Ελλάδα και στην Αλβανία και δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Προσπαθούν κάποιοι να χρησιμοποιήσουν αυτά τα σενάρια, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα που συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή στη Χειμάρρα», αναφορικά με τις καταδίκες του πατέρα του και τι ακριβώς ισχύει.

Σε ερώτηση αν ο Φρέντι Μπελέρης είχε δεχθεί προτάσεις και από άλλα κόμματα να «κατέβει» υποψήφιος στις ευρωεκλογές, ο γιος του, Πέτρος, σημείωσε πως «όλο αυτό το διάστημα, υπάρχει μία διαρκής υποστήριξη από όλα τα κόμματα. Είναι αλήθεια, όντως, υπήρξαν προτάσεις. Ο πατέρας μου ανήκε στη Νέα Δημοκρατία, είναι μέλος από μικρό παιδί, έχει συμμετάσχει σε πολιτικές μάχες, ενώ, υπάρχει και το σημαντικό ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η ελληνική κυβέρνηση».

Για το πώς υποδέχθηκαν οι Βορειοηπειρώτες την υποψηφιότητα του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, ο Πέτρος Μπελέρης υποστήριξε πως «αισθάνθηκαν δικαιωμένοι. Είναι υπερήφανοι για αυτόν τον αγώνα. Δώσαμε μία άνιση μάχη στις 14 Μαΐου και καταφέραμε να κερδίσουμε. Είναι μία ιστορική ευκαιρία να αναδείξουμε τα δίκαια αιτήματά μας και να ανάψουμε προβολείς πάνω σε αδικίες που κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν εκ του πονηρού».

Ολοκληρώνοντας, ο γιος του Φρέντι Μπελέρη, Πέτρος, επεσήμανε πως «είναι μία βαθιά και ωμή πρόκληση, να μην αφήνεις να ορκισθεί έναν εκλεγμένο Δήμαρχο και να τον φυλακίζεις. Σίγουρα υπάρχει ένα σχέδιο (σ.σ. περιορισμού του ελληνικού στοιχείου στην Αλβανία).

Υπάρχει ένα πρόβλημα με τις ελληνικές περιουσίες των γηγενών κατοίκων σε όλα τα παράλια της νότιας Αλβανίας. Υπάρχει άπειρο κάλλος σε αυτόν τον χώρο και είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές της χώρας. Έτσι πολιτευθήκαμε και κερδίσαμε τον Δήμο Χειμάρρας: Με ένα σχέδιο φιλίας, συνεργασίας, ταυτόχρονα όμως και σεβασμού και όρων. Κάποιοι δεν το δέχθηκαν αυτό και για αυτό δημιούργησαν μία τεράστια αδικία.

Η απόφαση δεν έχει τελεσιδικήσει, είμαστε εν αναμονή κατάθεσης έφεσης και να γίνει το Εφετείο. Θα υπάρξει ένας νέος κύκλος δικαστηρίων. Θέλω να πιστεύω ότι θα λειτουργήσουν ανεξάρτητα. Θα αποδειχθεί εκ νέου ότι δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο, όπως έγινε και στην πρώτη φάση των δικαστηρίων και όλο το κατηγορητήριο έπεφτε θεαματικά. Νομίζω ότι αυτό θα ξαναγίνει στο Εφετείο.

Θέλω να σας πω ότι δεν είμαι αισιόδοξος, ωστόσο, με αυτήν την κίνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, νομίζω ότι αλλάζουμε πίστα. Είναι μία δύσκολη μάχη. Είμαστε αποφασισμένοι να τη δώσουμε και θα τη φτάσουμε μέχρι το τέλος. Ο αγώνας συνεχίζεται. Εύχομαι να σταλεί ένα μήνυμα εθνικής υπερηφάνειας και ελευθερίας στις εκλογές της 9ης Ιουνίου και εύχομαι σύντομα να πανηγυρίζουμε μαζί με τον πατέρα μου».

Σχετικές ειδήσεις