ΕΘΝΙΚΑ

Ερντογάν: Το θέμα της ΑΟΖ θα λυθεί μόνο με καλή προαίρεση

Ερντογάν: Το θέμα της ΑΟΖ θα λυθεί μόνο με καλή προαίρεση

Με το κλίμα φορτισμένο από  τις ρηματικές διακοινώσεις των  δύο χωρών στον ΟΗΕ τις τελευταίες εβδομάδες αναφορικά με την διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας συναντώνται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Μπορεί οι δύο πρωθυπουργοί να θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα βελτίωσης των σχέσεων και οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης στις δύο πλευρές του Αιγαίου, ωστόσο είναι δεδομένο πως οι σχέσεις των δύο πλευρών δεν βρίσκονται και στην καλύτερή τους φάση..

Επισημαίνοντας πως έχουν γίνει λάθη στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε πως πρέπει να γίνουν βήματα ώστε ο 21ος αιώνας να γίνει αιώνας της ειρήνης.

«Καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας μου προσπάθησα πάντοτε να έχω καλές σχέσεις με όλες τις κυβερνήσεις που υπήρχαν στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Ερντογάν διευκρινίζοντας πως οι όποιες διαφορές πρέπει να ξεπεραστούν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως έχουν γίνει λάθη τα οποία υποστήριξε πως είμαστε υποχρεωμένοι να τα διορθώσουμε αμοιβαίως.

«Πιστεύω ότι αν το επιτύχουμε, όλοι μας οι δεσμοί, στρατιωτικοί, πολιτικοί, οικονομικοί, εμπορικοί, πολιτιστικοί θα πάρουν μια νέα κατεύθυνση», σημείωσε σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση.

Σχετικά με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, τόνισε πως «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για όλα τα προβλήματα της υφαλοκρηπίδας και για τα θέματα του Αιγαίου, αρκεί οι δύο πλευρές να αντιμετωπίζουν τα θέματα με καλή προαίρεση. Αν τα αντιμετωπίζουν έτσι, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υπάρξει αποτέλεσμα».

Εξέφρασε παράλληλα τη βούληση της χώρας του να συνδράμει στην προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. «Λέμε στους επιχειρηματίες μας, κοιτάξτε, στην Ελλάδα γίνονται ιδιωτικοποιήσεις, πηγαίνετε και συμμετάσχετε».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Κύπρου δημιουργεί νέες προοπτικές για πρόοδο και λύση στο Κυπριακό, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πως φυσικά και δεν είναι και ούτε θα είναι προκατειλημμένοι.