ΕΘΝΙΚΑ

Η Κομισιόν δίνει 31 εκατ. ευρώ στα κατεχόμενα

Η Κομισιόν δίνει 31 εκατ. ευρώ στα κατεχόμενα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την έγκριση χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους 31 εκατ. ευρώ στην τ/κ κοινότητα, σε συνέχεια του προγράμματος της ΕΕ για την προώθηση της οικονομικής ολοκλήρωσης στη νήσο και τη βελτίωση των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και της Ένωσης.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η χρηματοδότηση θα επικεντρωθεί στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των προηγουμένων παρεμβάσεων, με την έμφαση να δίνεται στην προετοιμασία προς τα πρότυπα της ΕΕ, κυρίως στους τομείς των υδάτινων πόρων και της υγιεινής των ζώων.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, αναφέρει ότι αυτή η χρηματοδότηση υπογραμμίζει τη δέσμευση και την ισχυρή στήριξη της ΕΕ, ώστε να υπάρξει αναβάθμιση της καθημερινότητας των Τ/κ και να τους φέρει πιο κοντά στην ΕΕ, ανοίγοντας το δρόμο για τη συμφιλίωση και επανένωση της Κύπρου.

Το πρόγραμμα θα συνεχίσει επίσης να επικεντρώνεται στη συμφιλίωση και σε δράσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης μέσα από τη στήριξη της Επιτροπής για τους αγνοούμενους, αλλά και της δικοινοτικής τεχνική Επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά, όπως επίσης και στη συνεχή δέσμευση για στήριξη της κοινωνίας των πολιτών, αναφέρει η Κομισιόν.

Επίσης, θα συνεχιστεί, όπως τονίζει, το πρόγραμμα υποτροφιών που χαίρει ευρείας εκτίμησης και το οποίο επιτρέπει σε Τ/κ να σπουδάζουν στην ΕΕ.

Μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει χορηγήσει πάνω από 380 εκατ. ευρώ μέσα από το πρόγραμμα βοήθειας προς την τ/κ κοινότητα σε εφαρμογή του κανονισμού του Συμβουλίου 380/2006.