ΕΘΝΙΚΑ

Σάλος με τη σύλληψη του Ρώσου φιλόσοφου Αλεξάντερ Ντούγκιν από τις ελληνικές αρχές

Σάλος με τη σύλληψη του Ρώσου φιλόσοφου Αλεξάντερ Ντούγκιν από τις ελληνικές αρχές

Ως τραγική στιγμή για τις ελληνορωσικές σχέσεις καταγράφηκε στην ιστορία η σύλληψη του Ρώσου φιλόσοφου και στενού συνεργάτη του Πούτιν, Αλεξάντερ Ντούγκιν από τις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης όταν εκείνος έφτασε στο αεροδρόμιο από την Μόσχα προκειμένου να μεταβεί στο Άγιο Όρος για την έλευση του Ρώσου προέδρου.

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΟΥΤΙΝ - ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Ο μέντορας του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα και μάλιστα στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει και ομιλίες σε ελληνικά πανεπιστήμια.

Χθες το απόγευμα, όμως, λίγο μετά τις 18:00 όταν ο Αλεξάντερ Ντούγκιν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» οι ελληνικές αστυνομικές αρχές δεν του επέτρεψαν την είσοδο στην χώρα και τον συνέλαβαν. Μετά από τρεις ώρες στα κρατητήρια και πιέσεις από την ρωσική κυβέρνηση αφέθηκε, τελικά, ελεύθερος, ενώ η ταλαιπωρία του Ρώσου φιλοσόφου δεν είχε τελειωμό.

Στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε, ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ένταλμα της Ουγγαρίας, χωρίς να του εξηγηθούν σαφώς οι αιτίες της απαγόρευσης, κάτι το οποίο όφειλαν.

Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, ο οποίος στο παρελθόν είχε μιλήσει αποκλειστικά στο newsbomb.gr για την πολιτική που ακολουθεί η Ρωσία, μετέβαινε στο Άγιο Όρος, προκειμένου να βρίσκεται εκεί στην ιστορική επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Πατριάρχη Κυρίλλου στο ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.

Επειδή ο κ. Ντούγκιν είναι παράλληλα και διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού «Tsargrad» («Βασιλεύουσα»), στις ενέργειες των ελληνικών μεθοριακών αρχών διαφαίνονται οι προφανείς περιορισμοί των δικαιωμάτων υπαλλήλων των ΜΜΕ, καθώς και η καταπάτηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, δήλωσαν ρώσοι διπλωμάτες σχολιάζοντας την σύλληψή του αποκλειστικά στο newsbomb.gr.

Από τις ρωσικές αρχές μάλιστα ελέγχθηκε και η περίπτωση λάθους, καθώς το πρόσωπο, στο οποίο στην πραγματικότητα απαγορεύτηκε από τον Σεπτέμβριο του 2014 η είσοδος στην Ουγγαρία (και κατά συνέπεια και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.) είχε παρόμοιο όνομα με αυτό του Ρώσου φιλόσοφου.

Το συμβάν αξιολογείται από το ρωσικό ΥΠΕΞ από νομικής άποψης. Κατά πάσα πιθανότητα, θα εφαρμοστούν ανταποδοτικές κυρώσεις κατά υπεύθυνων δημοσίων στελεχών της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, δηλώνουν κυβερνητικές πηγές στο newsbomb.gr.

«Εν όψει της επίσκεψης του Προέδρου Πούτιν και του Ρώσου Πατριάρχη στο Άγιο Όρος προσωποκρατήθηκα στον αερολιμένα της πόλης "Θεσσαλονίκη". Κατευθυνόμουν προς το Άγιον Όρος με στόχο την κάλυψη της ιστορικής επίσκεψης του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Πατριάρχη Κυρίλλου. Η προσωποκράτησή μου έγινε με πρόσχημα τις κυρώσεις, που, δήθεν, εφαρμόστηκαν εκ μέρους της Ουγγαρίας. Είναι αρκετά παράξενο, επειδή τους τελευταίους μήνες έχω εισέλθει στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για απόπειρα επισκίασης των ελληνο-ρωσικών σχέσεων», δήλωσε o φιλόσοφος και πολιτικολόγος Αλεξάντρ Ντούγκιν, διευθυντής στην ρωσική τηλεόραση Tsargrad και δημιουργός της δεξαμενής σκέψεων katehon.

H δεξαμενή σκέψεως katehon, μάλιστα, και οι στενοί του συνεργάτες σχολίασαν την κατάσταση με τον ακόλουθο τρόπο: «Ο Ντούγκιν προωθεί πολιτικά δόγματα, τα οποία τυχαίνουν επιδοκιμασίας στην Ευρώπη, ενώ οι ιθύνοντες νόες του ευρωατλαντισμού, χάνουν τις θέσεις τους μην έχοντας να του αντιπαραθέσουν αξιόλογες θεωρίες με αποτέλεσμα οι φιλελεύθερες ιδέες δέχονται όλο και πιο σκληρές κριτικές στην Ε.Ε. Ουσιαστικά, τα μόνα αποδοτικά μέσα επιρροής των ΗΠΑ παραμένουν τα πραξικοπήματα και η υποκίνηση εμφύλιων διενέξεων».

«Ο Ντούγκιν ασκούσε δριμύτατη κριτική σε βάρος της αντιευρωπαϊκής και αντιχριστιανικής πολιτικής της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, η οποία δεν εξυπηρετεί τα έθνη της Ευρώπης».

«Κάποιο αίτημα εκ μέρους της Ουγγαρίας, η οποία δεν ήταν ποτέ στο επίκεντρο της κριτικής του Ντούγκιν, αποτελεί απλά ένα πρόσχημα. Οι πραγματικοί εχθροί του Ντούγκιν είναι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, οι φιλελεύθεροι και οι ευρωατλαντιστές, που οικειοποιήθηκαν την εξουσία στη σύγχρονη Ευρώπη».

«Είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί σοβαρά για την διάδοση του ευρωσκεπτικισμού και για τις απαιτήσεις εκ μέρους πολλών πολιτικών κομμάτων της Ευρώπης να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Ως αποτέλεσμα το State Department προσπαθεί να δυσφημίσει τόσο ορισμένες κοινωνικές πρωτοβουλίες, όσο και τους φορείς τους – πράγμα που επιβεβαιώθηκε από το συμβάν στη Θεσσαλονίκη».

Σχετικά με τις ενέργειες Ελλήνων αξιωματικών ο ίδιος δήλωσε: «Δεν έχω ουδεμία απαίτηση έναντι των Ελλήνων αστυνομικών, επειδή εκπληρώνουν το καθήκον τους, χωρίς όμως να καταλαβαίνουν προς το παρόν σε τί πρέπει να συνίσταται».

Άμεση ήταν και η αντίδραση του Κονσταντίν Μολοφέεφ ιδιοκτήτη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Tsargrad της Ρωσίας που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική και το Πατριαρχείο της Μόσχας: «Η κατάσταση είναι τραγική. Δύο αδελφοί λαοί, ο ρωσικός και ο ελληνικός, πάντα ζούσαν μαζί, ενώ τώρα αναγκάζονται να υποφέρουν λόγω των επιβουλών των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, οι οποίες προσπαθούν να απομονώσουν το Άγιο Όρος, όπου ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον Αγιότατο Πατριάρχη Κύριλλο και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν έχουν τι άλλο να μας αντιπαραθέσουν. Παρά τις κυρώσεις, παρότι θέλουν να χωρίσουν την Ελλάδα από τη Ρωσία, στο Άγιο Όρος με μεγάλο σέβας, ευλάβεια και χαρά περιμένουν τους ιθύνοντες του ρωσικού κράτους.

Επειδή οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες φοβούνται αυτά που προβάλλουμε στον αέρα ως τηλεοπτικός σταθμός, άσκησαν πιέσεις στους Έλληνες εταίρους τους, οι οποίοι βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχό τους, και εκείνοι χωρίς καμία αιτία – επειδή δεν υπάρχει καμία νομική αφορμή να προσωποκρατηθεί ο Αλεξάντρ Ντούγκιν – δεν τον άφησαν να εισέλθει στο Άγιο Όρος. Είναι απαράδεκτο που ο απεσταλμένος του τηλεοπτικού σταθμού Tsargrad, αλλά και της Αγίας Ρωσίας γενικότερα. Παρότι προσπαθούν να μας εμποδίσουν, θα προβάλουμε σε ζωντανή μετάδοση την επίσκεψη του Πατριάρχη Κυρίλλου και του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Άγιο Όρος στις 28 Μαΐου».

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αποσβολωμένη τις αντιδράσεις της Ρωσίας ενώ ως τώρα δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη δήλωση.

Σχετικές ειδήσεις