ΕΘΝΙΚΑ

Πρώην αρχηγός τουρκικού στόλου: Να είστε έτοιμοι για πόλεμο στο Αιγαίο

Πρώην αρχηγός τουρκικού στόλου: Να είστε έτοιμοι για πόλεμο στο Αιγαίο

Σε «πόλεμο» προκλητικών δηλώσεων που ανεβάζουν επικίνδυνα την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιδίδεται τις τελευταίες ώρες ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, Νουσρέτ Γκιουνέρ, με αφορμή το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων πέραν των έξι ναυτικών μιλίων, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στη γειτονική χώρα, Μαρία Ζαχαράκη.

Ο πρώην αρχηγός του τουρκικού στόλου, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2013, λόγω των υποθέσεων «Βαριοπούλα» και «Εργκένεκον», διεμήνυσε μέσω Twitter ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι σε ετοιμότητα στο Αιγαίο και ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε “casus belli” (αιτία πολέμου) την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα του ant1news.gr.

Σύμφωνα δε με τις πολεμοχαρείς διαδικτυακές του αναρτήσεις «οι ΗΠΑ και ΕΕ κάνουν πλάτες στην Ελλάδα για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια από τη φυσική ακτογραμμή». Σε μία τέτοια περίπτωση, υποστηρίζει ότι η χώρα μας «θα είναι η πιο επικίνδυνη απειλή που θα έχουμε αντιμετωπίσει από το 1923 και μετά».

Capture
guner



Αναλυτικότερα, την ώρα που οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ο Τούρκος ναύαρχος, γράφει μεταξύ άλλων:

«Ελπίζω η Ελλάδα, με τις πλάτες της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, να μην προβεί στην “τρέλα” και να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 μιλίων. Αν προβεί σε μία τέτοια τρέλα η Ελλάδα, θα είναι η πιο επικίνδυνη απειλή που θα έχουμε αντιμετωπίσει από το 1923 κι έπειτα. Δεν θα μοιάζει ούτε με το Ιράκ, ούτε με τη Συρία».



«Η Κυβέρνηση ΑΚΡ πρέπει να αναθεωρήσει το έγγραφο που δεν θεωρεί “casus belli” την επέκταση από την Ελλάδα πέραν των 6 μιλίων των χωρικών της υδάτων και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα».

Ο Τούρκος ναύαρχος υποστηρίζει ότι το casus belli έχει πάψει να ισχύει από τότε που ήρθε στην εξουσία η τωρινή τουρκική κυβέρνηση και αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει τίποτα. «Ακόμη και η Τουρκία να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, επειδή η Ελλάδα διαθέτει τόσα πολλά νησιά στο Αιγαίο, θα γίνει μία ελληνική λίμνη, που δεν θα μπορεί να περνάει καν ο τουρκικός στόλος από το Αιγαίο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας.

Σχετικές ειδήσεις