ΕΘΝΙΚΑ

Έξαλλος ο Γιούνκερ με την Τουρκία: «Γελοίοι οι ισχυρισμοί σας για τους Έλληνες στρατιωτικούς»

Έξαλλος ο Γιούνκερ με την Τουρκία: «Γελοίοι οι ισχυρισμοί σας για τους Έλληνες στρατιωτικούς»

Έλληνες στρατιωτικοί | Ειδήσεις: Την οργισμένη αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, προκάλεσαν σήμερα, Τετάρτη (18/04/2018) οι θέσεις του καθεστώτος Ερντογάν, ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ο υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο ΕΠ. ΟΠ. λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης που εξακολουθούν να κρατούνται για 49η ημέρα στις φυλακές της Αδριανούπολης, συνιστούν απειλή για την Τουρκία.

Φανερά εκνευρισμένος και απαντώντας σε παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών, όπως του Δημήτρη Παπαδημούλη και του Νότη Μαριά, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε: «Όσον αφορά το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, αξιωματικό και υπαξιωματικό, που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, τα είπα αυτά και στη Βάρνα, παρουσία του Προέδρου Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου. Είπα ότι δεν θα το δεχτούμε, και είπαμε ότι πριν από το ορθόδοξο Πάσχα θέλαμε να απελευθερωθούν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι γελοίο να λέμε ότι δυο Έλληνες αξιωματικοί οι οποίοι έκαναν ένα λάθος στα σύνορα, απείλησαν την Τουρκία. Είναι γελοίο».

Την αυστηρότατη παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν επικρότησε, παράλληλα, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος αμέσως μετά τη δήλωση του κ. Γιούνκερ είπε: «Ευχαριστώ κ. πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όσον αφορά τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, συμφωνώ με την άποψή σας».

Διαβάστε σχετικά:

Παπαδημούλης και Μαριάς ζητούν την άμεση απελευθέρωση των δύο Έλληνων στρατιωτικών

papadimoulis

Σημειώνεται ότι η παρέμβαση του κ. Γιούνκερ, έγινε κατόπιν των εισηγήσεων που είχαν κάνει οι Έλληνες ευρωβουλευτές, Δημήτρης Παπαδημούλης και Νότης Μαριάς, στις 22 και 23/03/2018, οπότε κι έθιξαν εκ νέου το ζήτημα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, είπε απευθυνόμενος στο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ ότι το ορθόδοξο Πάσχα πέρασε δίχως να έχουν απελευθερωθεί οι δύο Έλληνες αξιωματικοί. Τόνισε επίσης ότι οι ευρωβουλευτές πρόκειται να ψηφίσουν ομόφωνα την Πέμπτη (19.04.2018) ζητώντας από τη κυβέρνηση Ερντογάν την άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών οι οποίοι φύλαγαν τα ευρωτουρκικά σύνορα.

«Ζητούμε από σας, όχι απλώς θετικές δηλώσεις, αλλά πιέσεις, πρωτοβουλίες και μέτρα, έτσι ώστε οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, που υπερασπίζονται την Ευρωπαϊκή πολιτική και τα Ευρωπαϊκά σύνορα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα τους, το ελληνικό στράτευμα και τις οικογένειές τους. Δεν το ζητά αυτό μόνο η Ελλάδα, το ζητά ομόφωνα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό πρέπει να το δείξετε εσείς, κ. Τουσκ και κ. Γιούνκερ, με κλιμάκωση των πιέσεων», είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

marias

Τέλος, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, σημείωσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κομισιόν: «Πρέπει να γίνει διακοπή των διαπραγματεύσεων, πρέπει να γίνει πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων, πρέπει να γίνει εμπάργκο στα αγροτικά τουρκικά προϊόντα που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. […] Ναι κ. Γιούνκερ, αυτό πρέπει να κάνετε. Δεν μπορεί να χαϊδεύετε τη Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν δεν καταλαβαίνει από λόγια...».

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Σχετικές ειδήσεις