ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Ρουπακιώτη-κοινωνικών εταίρων για τη μετενέργεια

Συνάντηση Ρουπακιώτη-κοινωνικών εταίρων για τη μετενέργεια

Συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους θα έχει την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας, κ. Αντώνης Ρουπακιώτης.

Ο κ. Ρουπακιώτης έχει ζητήσει από τις εργοδοτικές οργανώσεις και τους συνδικαλιστικούς φορείς να συμφωνήσουν σε «μορατόριουμ» μέχρι τις εκλογές, ώστε να διατηρηθεί η μετενέργεια και να παγώσουν οι μειώσεις στους βασικούς μισθούς.

Ωστόσο, οι κοινωνικοί εταίροι έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά στην πρόταση του κ. Ρουπακιώτη.

Ο ΣΕΒ δέχεται το «πάγωμα» των διατάξεων που προέρχονται από το 2ο μνημόνιο και ζητά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προηγούμενα επίπεδα. Επίσης, θέτει θέμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5%, την επαναφορά της 6μηνης διάρκειας της μετενέργειας και τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους.

Επαναφορά της μετενέργειας στους έξι μήνες ζητούν ΓΣΕΒΕΕ αλλά και η ΕΣΕΕ, που πάντως αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα ενός προεκλογικού «μορατόριουμ».

Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ διατηρεί επιφυλάξεις για το «μορατόριουμ» και ζητά να συγκληθεί η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης «ώστε ο διάλογος να έχει θεσμική υπόσταση, ώστε η κυβέρνηση που θα εκλεγεί να λάβει σοβαρά υπόψη της τα πορίσματα του διαλόγου».

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΕΣΕΕ με την ΓΣΒΕΕ και την ΟΙΤΕ των ιδιωτικών υπαλλήλων για την υπογραφή της νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης. Κατά τη συνάντηση οι εργοδοτικές οργανώσεις πρότειναν, σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση των κατώτερων αμοιβών κατά 11%, τη μείωση δηλαδή του βασικού μισθού στον κλάδο, δηλαδή από τα 918 ευρώ που είναι σήμερα, να μειωθεί στα 815 ευρώ, και την κατάργηση όλων των επιδομάτων. Ζήτησε, επίσης, η διαπραγμάτευση για τη νέα σύμβαση να γίνει από μηδενική βάση και να επαναφερθεί ο θεσμός της επεκτασιμότητας, δηλαδή της υποχρεωτικής εφαρμογής της κλαδικής σύμβασης για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.