ΕΛΛΑΔΑ

Ροδόπη: Νέος συνεταιρισμός καλλιεργητών ρόδων

Ροδόπη: Νέος συνεταιρισμός καλλιεργητών ρόδων

Ίσως είναι αρκετοί που δεν ξέρουν ότι η οροσειρά της Ροδόπης πήρε το όνομά της από τα πολλά Ρόδα που υπήρχαν και έτσι προέκυψε και το όνομα του νομού της Ροδόπης!


Αυτή τη φήμη πριν σβηστεί τελείως, θέλησαν οι κάτοικοι της ορεινής Ροδόπης και συγκεκριμένα από την περιοχή της Χλόης και της Οργάνης, να «περισώσουν» και να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ξεκινώντας την καλλιέργεια τριαντάφυλλων, για την παραγωγή ροδέλαιου!

Η ιδέα ξεκίνησε από πέρυσι , όταν κυρίως νέοι άνθρωποι από την περιοχή, εκτιμώντας ότι η εποχή των επιδοτήσεων και των δυναμικών καλλιεργειών παρουσιάζει φθίνουσα πορεία και μάλιστα με καλπάζοντες ρυθμούς, αποφάσισαν να επενδύσουν και στον μέχρι τώρα αναξιοποίητο πλούτο της περιοχής, που είναι οι δενδρώδεις καλλιέργειες και τα Αρωματικά φυτά!

Ενενήντα περίπου είναι τα στρέμματα με τριαντάφυλλα σε Χλόη και Οργάνη, 23 άτομα αποτελούν το συνεταιρισμό που έχει συσταθεί και μάλιστα, πρόκειται να προστεθούν κι άλλα 8 άτομα. Το όνομα αυτού;Συνεταιρισμός «Ρόζα Ροδόπης»!

Ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός έχει υπογράψει συμφωνία με επιχείρηση της Βουλγαρίας,-σ.σ. κάτι σαν συμβολαιακή γεωργία- η οποία τους προμήθευσε και τα φυτά και προβλέπει ότι για 7 χρόνια, η πρώτη ύλη, δηλαδή τα ροδοπέταλα θα μεταφέρονται στη Βουλγαρία, όπου εκεί θα γίνεται και η απόσταξη του ροδέλαιου.

Σημειωτέον ότι τα ροδοπέταλα θα συλλέγονται από τις αρχές Μάη έως και τα τέλη του μήνα και μάλιστα πάντα τις πρώτες πρωϊνές ώρες(σ.σ από τις 4 τα ξημερώματα έως τις 9-10 το πρωΐ), γιατί τότε το άνθος βρίσκεται στην ακμή της παραγωγικότητάς του σε έλαιο, ενώ παράλληλα εξασφαλίζονται και οι καλύτερες συνθήκες συντήρησης, προκειμένου να μεταφερθεί για την απόσταξη του ροδέλαιου. Η τιμή του Ροδέλαιου έχει ενδιαφέρον: Για την πρώτη κατηγορία πάει και 6.700 ευρώ το λίτρο!!!

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η γειτονική χώρα είναι μία από τις δυνατές χώρες σε παραγωγή ροδέλαιου,-όπως και η Τουρκία- το οποίο το εξάγει κατά ένα ποσοστό 70% στην Γαλλία και το υπόλοιπο το εξάγει στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ιδρυτικό το μέλος του συνεταιρισμού Αλή Κιρμιτζή, τα Ρόδα χρειάζονται υψόμετρο, τουλάχιστον 800 μέτρα, υγρασία, αγαπάνε το κρύο και καθόλου τις υψηλές θερμοκρασίες.

Στα πλάνα του συνεταιρισμού είναι μέσα στο 2015 να αυξήσουν τα στρέμματα καλλιέργειας Ρόδων, να λειτουργήσουν στην Χλόη ή στην Οργάνη ένα αποστακτήριο, να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα και να επεκταθούν στην Μεταποίηση του προϊόντος, καθώς έχει πολλές εφαρμογές κυρίως στην κοσμετολογία και όχι μόνο! «Έτσι με περισσότερα στρέμματα και καλή ποιοτική παραγωγή, θα μπορέσουμε και μόνοι μας να χτυπήσουμε πόρτες μεγάλων αγορών, γιατί πάνω από όλα, οι μεγάλες αγορές, θέλουν από εμάς, συνέπεια και συνέχεια, ως προς την ποσότητα και την ποιότητα του προϊόντος. Πιστεύουμε βέβαια ότι αυτό θα βοηθήσει στο να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, για όλους τους κατοίκους της περιοχής. Φυσικά είμαστε ανοικτοί στο να ενταχθούν κι άλλοι όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την καλλιέργεια Ρόδων. Πρέπει επίσης να προσθέσω ότι θέλουμε να ασχοληθούμε και με την καλλιέργεια της Λεβάντας, καθώς και η Λεβάντα καλλιεργείται στο ίδιο υψόμετρο και μπορούμε να παράγουμε αιθέριο έλαιο Λεβάντας, στις ίδιες εγκαταστάσεις. Ήδη με μια ομάδα παιδιών από το Τυχηρό, που θέλουν να καλλιεργήσουν Λεβάντα, έχουμε κάνει τις πρώτες συζητήσεις για συνεργασία», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Κιρμιτζή.

Τέλος αξίζει να υπογραμμισθεί ότι το παρόν τους οι καλλιεργητές των Ρόδων της ορεινής Ροδόπης, θα δώσουν ένα δυναμικό παρόν και στις 5 Μάρτη στις Σάπες στη δεύτερη συνάντηση της υπό σύσταση ομάδας παραγωγών Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, από καλλιεργητές του Έβρου και της Ροδόπης!

Komotinipress.gr

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Προβλήματα υδροδότησης σε περιοχές λόγω μετρό