ΕΛΛΑΔΑ

Χιλιάδες μεταλλωρύχοι στην Αθήνα - Επεισόδια με αντιεξουσιαστές στα Προπύλαια

Χιλιάδες μεταλλωρύχοι στην Αθήνα - Επεισόδια με αντιεξουσιαστές στα Προπύλαια

Δυναμική, με ένταση και παλμό ήταν η πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή που πραγματοποίησαν πάνω από 4.000 μεταλλωρύχοι, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ, ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Οι μεταλλωρύχοι έφτασαν το πρωί της Πέμπτης από τις Σκουριές Χαλκιδικής, με συνολικά 82 λεωφορεία. «Τσίπρα, δώσε λύσεις και όχι απολύσεις», ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά συνθήματα των διαδηλωτών.

Αρχικά οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία, από συνολικά 14 σωματεία, συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Οι μεταλλωρύχοι ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή, όπου και έχουν προαναγγείλει ότι θα κατασκηνώσουν έως το βράδυ.

Ο όγκος των διαδηλωτών ήταν πολύ μεγάλος με αποτέλεσμα να κλείσουν κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας και να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος.

Οι μεταλλωρύχοι ζητούν τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι η επένδυση στα μεταλλεία χρυσού θα συνεχιστεί και θα κρατήσουν τις δουλειές τους. Στις σημαίες και στα πλακάτ έγραφαν: «Ναι στην ανάπτυξη - Ναι στα μεταλλεία».

Μετά τη συνάντηση που είχαν με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη και τον γγ ΥΠΕΚΑ, Άρη Αλεξόπουλο δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων, Γιώργος Χατζής, δεν υπήρξε καμία σαφής απάντηση από τον κ. Τσιρώνη. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, ανέφερε ο κ. Χατζής, διεμήνυσε στους μεταλλωρύχους πως το υπουργείο θα τηρήσει τη νομιμότητα.

Το παρών στη διαδήλωση υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των μεταλλείων έδωσε και ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Δεν υπάρχει περίπτωση να τους αφήσουμε να σας κλείσουν τα σπίτια» είπε απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους και φορώντας το κράνος των μεταλλωρύχων.

Λίγο αργότερα, κλιμάκιο στελεχών της ΝΔ συναντήθηκε με εκπροσώπους των συγκεντρωμένων μεταλλωρύχων έξω από τη Βουλή.

Αμέσως μετά, ο Γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Παπαμιμίκος δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ιδιωτικές επενδύσεις, γιατί μόνο έτσι θα χτίσει ισχυρή οικονομία και θα δημιουργηθούν δουλειές.

«Ας αφήσει επιτέλους η κυβέρνηση τα επικοινωνιακά παιχνίδια και ας ασχοληθεί επί της ουσίας με τους ανθρώπους και τη χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι μεταλλωρύχοι κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από την Αθήνα, εάν η κυβέρνηση δεν πάρει ξεκάθαρη θέση σε σχέση με τη λειτουργία των μεταλλείων. «Είμαστε οι πραγματικοί κάτοικοι της Χαλκιδικής που έχουμε την τιμή να δουλεύουμε στα μεταλλεία. Ήρθαμε στην Αθήνα να διαδηλώσουμε για την ευημερία του τόπου μας, για τη συνέχιση της επένδυσης και θα μείνουμε όσο χρειαστεί» δήλωσε ο Γιώργος Χατζής, πρόεδρος του σωματείου εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων Αγίας Βαρβάρας.

«Ζητάμε το μεροκάματό μας. Ο πρωθυπουργός πρέπει να δώσει την τελική απάντηση», τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Ζαγοράκης, πρόεδρος της κοινότητας Στρατωνίου και εργαζόμενος στα μεταλλεία.

Από τα τρία υποέργα μεταλλείων στη Χαλκιδική, σήμερα λειτουργεί μόνο το ένα, εξήγησε ο Δημήτρης Μπάλας, πρόεδρος του επιστημονικού προσωπικού των μεταλλείων Κασσάνδρας «Αριστοτέλης», επισημαίνοντας ότι η περιβαλλοντική μελέτη της επένδυσης έχει εγκριθεί από επτά υπουργεία, ενώ έχει λάβει και θετική γνωμοδότηση από το ΣτΕ.

Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα οι εργαζόμενοι στις Σκουριές αποχώρησαν με κατεύθυνση προς το Καλλιμάρμαρο με σκοπό να επιστρέψουν στα λεωφορεία. Ο λόγος που πήραν αυτήν την απόφαση είναι η αντισυγκέντρωση που διοργανώνεται στα Προπύλαια και προκειμένου να μην σημειωθούν επεισόδια.

Ένταση και δακρυγόνα στην αντισυγκέντρωση

Πορεία στα Προπύλαια διοργανώσε στις 18.00 το απόγευμα η Επιτροπή Αλληλεγγύης Αττικής στη Χαλκιδική σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους που ζητούν να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού.

Στην ευρύτερη περιοχή υπήρχε μεγάλη δύναμη της Αστυνομίας προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια μεταξύ των εργαζόμενων στα μεταλλεία και αυτών που αντιτίθεται στη λειτουργία τους.

1

Ένταση επικράτησε στο σημείο με τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών, καθώς ομάδα αντιεξουσιαστών κινήθηκε κατά των αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να σπάσουν τον κλοιό γύρω από το κτήριο της Πρυτανείας.

Κατά τη διάρκεια της έντασης, αντιεξουσιαστές πέταξαν αντικείμενα και μπογιές κατά των αστυνομικών μέσα από το υπό κατάληψη κτήριο.

Η κατάσταση ωστόσο εκτονώθηκε λίγη ώρα αργότερα. Η πορεία ξεκίνησε περίπου στις 7 που διαμέσου των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου, έφτασε στην πλατεία Συντάγματος.

Κατά την πορεία διαμαρτυρίας άτομα με καδρόνια και κράνη έβαλαν φωτιές σε σκουπίδια στην Ιπποκράτους.

1 copy

Στην συνέχεια μετά την ολοκλήρωση της πορείας ομάδα αντιεξουσιαστών 150 περίπου ατόμων κατέφυγαν στην περιοχή των Εξαρχείων όπου έστησαν οδοφράγματα με φλεγόμενους κάδους και προκάλεσαν ζημιές, καθώς αναποδογύρισαν ένα όχημα, προκάλεσαν φθορές σε ένα άλλο και έσπασαν και την βιτρίνα ενός μαγαζιού.

11

Σχετικές ειδήσεις