ΕΛΛΑΔΑ

Εγκλήματα με θύματα παιδιά που συγκλόνισαν το πανελλήνιο

Εγκλήματα με θύματα παιδιά που συγκλόνισαν το πανελλήνιο

Πότε τα ναρκωτικά, πότε η ζήλια και πότε η υπόσχεση για ένα... καινούριο αμάξι. Όταν, μια κοινωνία ανέχεται ή σιωπά και όταν η πολιτεία απλώς παρατηρεί πόσα παιδιά και πότε μπαίνουν στην... γκιλοτίνα της πιο άγριας πλευράς της ζωής, υπάρχει πρόβλημα.

ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΓΡΙΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΑΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

Της Γεωργίας Λινάρδου

Η στάση του 27χρονου παιδοκτόνου που σκότωσε με τον πιο φρικιαστικό τρόπο το 4χρονο παιδί του, θυμίζει αυτή του Μανώλη Δουρή. Μαζί με την αστυνομία έψαχνε με «αγωνία» τότε το παιδί του που ο ίδιος είχε βιάσει, είχε δολοφονήσει και είχε κρύψει το κορμί του. Στην κηδεία του, μία έσκυβε το κεφάλι και μία κοιτούσε την κάμερα, έτσι και ο 27χρονος πατέρας της μικρής Άννυ, όταν την αναζητούσαν εδώ και μέρες, έβγαινε στα κανάλια και δήλωνε: «Αν βρεθεί το παιδί όλα θα είναι μια χαρά»!

Γονείς- Παιδοκτόνοι. Υπάρχουν και είναι η πιο σκοτεινή πλευρά της ζωής

Ένα τετράχρονο κορίτσι η Άννυ, την οποίαν αναζητούσαν οι Αρχές εδώ και μερικές μέρες, αποκαλύφθηκε ότι δολοφονήθηκε από τον πατέρα της. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, το κοριτσάκι δολοφονήθηκε, τεμαχίστηκε και τα μέλη της μοιράστηκαν σε κάδους απορριμμάτων, για να εξαφανίσει ο 27χρονος δράστης τα ίχνη του.

Το καλοκαίρι του 2013 ένα ακόμη παιδάκι, μόλις τριών μηνών δολοφονήθηκε από την 31χρονη μητέρα του στο Αλεποχώρι Αχαΐας, γιατί το μωρό δεν έτρωγε. Η μάνα του το χτύπησε στο πρόσωπο και ύστερα το έριξε με οργή σε ένα παρκοκρέββατο, έπειτα το έκρυψε στο ψυγείο.

Πριν από λίγο καιρό έφτασε στα δικαστήρια μία ακόμη σοκαριστική υπόθεση απ' το χωριό Μεσαρά του Ηρακλείου Κρήτης. Η 19χρονη μητέρα και ο 27χρονος πατέρας ενός αγοριού τριών ετών οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη για τη δολοφονία του παιδιού τους. Επί ημέρες το έκαιγαν με καυτό νερό, μέχρι που το παιδάκι ξεψύχησε. Όταν το παιδάκι μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο, από την ιατροδικαστική εξέταση διαπιστώθηκαν σημάδια και παλαιότερης κακοποίησης.

Τέλη Μαρτίου του 2011 ένας 25χρονος βρέθηκε ενώπιον της Δ' ανακρίτριας Θεσσαλονίκης., γιατί σκότωσε και βίασε την 18 μηνών κόρη του, διότι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού το μωρό σκόρπισε την ηρωίνη...

Τον Αύγουστο του 2013 βγήκε στη δημοσιότητα ακόμη μια ιστορία γροθιά στο στομάχι. Ένας 47χρονος επιχειρηματίας από το Αργος πυροβόλησε την 17χρονη κόρη του, Ασπασία.

Σε έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί στο σπίτι του, βρήκαν χειρόγραφη επιστολή, η οποία ανέφερε: «Σκοτώνω την κόρη μας για να μη γίνει σαν και εσένα. Κανονικά θα έπρεπε να σκοτώσω εσένα, αλλά επειδή θα ζήσεις, όσο ζήσεις, με το βάρος του θανάτου της, θα είναι καλύτερα»!

Τέλη Απριλίου του 2002, ένα 13χρονο κοριτσάκι από την Πελασγία Φθιώτιδας, βρίσκεται κυριολεκτικά κατακρεουργημένο με 17 μαχαιριές. Ο πατέρας του Χρ. Βουλγαράκης, ο οποίος βρισκόταν σε διάσταση με την σύζυγό του, καταδικάζεται

Στον Αλμυρό ποταμό στο Ηράκλειο Κρήτης το 1999, ένας πατέρας πετά στο ποτάμι τα τρία από τα τέσσερα παιδιά του. Τον δεκάχρονο Γιάννη, τον τετράχρονο Νίκο και τον πιο μικρό δύο ετών. Στη συνέχεια εγκαταλείπει και το 12χρονο κοριτσάκι του που το είχε δέσει μέσα στο αμάξι.

Ο παιδοκτόνος στο ημερολόγιό του έγραφε: «Αγαπάω τα παιδιά μου. Αλλά εσύ μου τα στερείς. Εσύ φταις για όλα. Όταν πεθάνω, να με θάψετε μαζί τους». Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής –βάση των πληροφοριών που έδινε η αστυνομία τότε- ο δολοφόνος είχε σχεδιάσει από καιρό την πράξη του, «τρομοκρατήθηκε μόνο όταν άκουσε τους αστυνομικούς να λένε, μπλοφάροντας, πως ο ένας γιος του ζει». Έσπασε και ομολόγησε...

«Η Κωστούλα με ξεφτίλισε!»

Μια μάνα 48 ετών –με πέντε παιδιά- τον Φεβρουάριο του 1997 στην Ηλεία, δηλητηριάζει την κόρη της 22 ετών η οποία ήταν έγκυος εννέα μηνών και... ανύπαντρη!

«Η Κωστούλα με ξεφτίλισε. Έπρεπε να ξεπλύνω τη ντροπή και ζητώ η κοινωνία και ο Θεός να με συγχωρήσουν», είπε μεταξύ άλλων στην απολογία της.

Εκτέλεσε το παιδί του

Στις 2 Μαΐου 1996, η εφημερίδα Μακεδονία γράφει: «Στον εισαγγελέα Αγρινίου οδηγήθηκε το πρωί ο στυγνός παιδοκτόνος Κώστας Ματσούκας, που εκτέλεσε την περασμένη Τρίτη, εν ψυχρώ, τον πεντάχρονο γιο του, Γιάννη, μπροστά στα μάτια του αστυνομικού διευθυντή Ακαρνανίας και του αντιδημάρχου Αγρινίου. Ο 35χρονος μικροπωλητής, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αγρινίου, υπέστη χθες το πρωί σοκ και επιτέθηκε εναντίον των γιατρών, απειλώντας να τους σκοτώσει, με γυαλιά από τζάμια του παραθύρου, που προηγουμένως είχε σπάσει. Στο μεταξύ, η κοινή γνώμη έχει μείνει άφωνη, από το πρωτοφανές έγκλημα του Ματσούκα, που διαπράχθηκε χωρίς καμία αιτία, λίγο έξω από το Αγρίνιο. Ο μικροπωλητής σκότωσε τον γιο του, Γιάννη, επειδή, όπως ο ίδιος είπε, δεν ήθελε να γυρίσει στη μητέρα του, στην Αθήνα. Το πεντάχρονο αγοράκι έμενε με την μάνα του... με την οποία ο Ματσούκας διατηρούσε εξωσυζυγικές σχέσεις. Τον τελευταίο μήνα η ... είχε στείλει το παιδί στο Αγρίνιο, για τις γιορτές του Πάσχα. Όμως, ο Ματσούκας δεν ήθελε να επιστρέψει το αγοράκι στην μητέρα του».

Την επόμενη χρονιά και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 1995 μία νεαρή μητέρα 27 ετών, σκότωσε τον μοναχογιό της τον Δημήτρη, τριών ετών. Η γυναίκα έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα και το δικαστήριο είχε διατάξει τότε τον εγκλεισμό της σε ψυχιατρείο.

Ο Δουρής και οι άλλοι...

unnamed 1

Το έγκλημα του Μανώλη Δουρή παραμονές του 1994, δυστυχώς επαναλαμβάνεται. Παραμονές πρωτοχρονιάς πήγε μόνος του στην αστυνομία να δηλώσει την εξαφάνιση του γιου του. Του μικρότερου από τα επτά παιδιά του, του εξάχρονου Νίκου. Μάλιστα, συνόδευε και τους αστυνομικούς στην έρευνα. Λίγες ώρες αναζήτησης και το μικρό παιδί βρίσκεται σεξουαλικά κακοποιημένο και βασανισμένο. Βρέθηκε κοντά στο σπίτι του. Ξεκινούν έρευνες για τον εντοπισμό του δολοφόνου. Μόλις νιώθει ότι οι υποψίες πέφτουν πάνω του, ξεσπά και ομολογεί. Μεταξύ άλλων αναφέρει κατά την ανάκριση: «Με κυριεύει μία σπάνια ασθένεια η οποία με μεταμορφώνει. Με έπιαναν κρίσεις και δεν έβλεπα μπροστά μου. Ο καθένας στη θέση μου το ίδιο μπορεί να έκανε». Όταν, όμως, έγινε η δίκη, ο παιδοκτόνος θυμήθηκε μία ακόμη «ασθένεια». Απευθυνόμενος στη σύζυγό του, είπε: «Θα είσαι ελεύθερη να ζήσεις τη ζωή σου, όπως εσύ το ζήτησες, μαζί με τον εραστή σου, με τον οποίο σκοτώσατε τον Νίκο».

Του επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη και είκοσι χρόνια. Δεν θα φτάσει στο Εφετείο. Τον βρήκαν κρεμασμένο στη φυλακή.

Την ίδια χρονιά ένας ακόμη πατέρας στη Φθιώτιδα, αυτήν την φορά, σκοτώνει τον 16χρονο γιο του την ώρα που κοιμάται, με τσεκούρι, γιατί το νεαρό παιδί του έκανε παρατήρηση ότι πίνει πολύ!

Ο τελευταίος της θανατικής ποινής

unnamed 2

Το 1972 ο Βασίλης Λυμπέρης κατηγορήθηκε με τη μέγιστη ποινή, τη θανατική, μαζί με έναν ακόμη τον Παύλο Αγγελόπουλο ο οποίος και αυτός κρίθηκε «πρωταίτιος του εγκλήματος».

Στο σπίτι του Λυμπέρη στο Χαλάνδρι, έλουσε με βενζίνη τη γυναίκα του, την πεθερά του και τα δυο του παιδιά. Τους έκαψε όλους ζωντανούς.

Από δημοσιεύματα της εποχής:

Πρόεδρος: Η πεθερά σου μπορεί να σου έπταιε. Η γυναίκα σου να σε εξόργισε, αλλά τα μωρά; Η Παναγιώτα των δυόμισι ετών κι ο Γιωργάκης που δεν έχει κλείσει ακόμη το ένα και τον βρήκε η φωτιά στην κούνια του; Το μικρό σου παιδί περπάταγε;

Λυμπέρης: Οχι, ήταν μωρό.

Πρόεδρος: «Σκέψου πως θα υπέφερε, να καίγεται και να μην μπορεί να κινηθεί... Κι εσένα, Αγγελόπουλε, ποιος σε πείραξε, η πεθερά, η γυναίκα ή τα παιδιά του Λυμπέρη και πήγες να τα κάψεις;»

Αγγελόπουλος:...

Πρόεδρος: Σήκωσε το κεφάλι και μίλα. Μια σπιθαμή άνθρωπος».

Μαζί με τους δύο, καταδικάστηκε σε ισόβια τέσσερις φορές και ο Θεόδωρος Καπρέτσος. Στη δίκη είχε καταθέσει: «Εγώ, δεν πήγα μέσα στο σπίτι. Τους άφησα να προχωρήσουν μόνοι τους. Σε λίγο άκουσα την έκρηξη και είδα φωτιές να πετιούνται από τα κεραμίδια. Ταυτόχρονα άκουσα ουρλιαχτά. Σκέφθηκα: Λες να μας έκανε καμιά λαδιά ο Λυμπέρης και είναι μέσα άνθρωποι; Πρώτος γύρισε στο αυτοκίνητο ο Αγγελόπουλος. Έκλαιγε. Μετά φάνηκε ο Λυμπέρης. Τον ρώτησα αν ήταν άνθρωποι μέσα στο σπίτι. Ότι έγινε, έγινε, μου είπε...».

Σύμφωνα με την κατάθεση του Αγγελόπουλου, ο πατέρας των δύο παιδιών του είχε υποσχεθεί να του κάνει δώρο ένα αυτοκίνητο εάν βοηθούσε στο σχέδιο του: «Μου έταξε ένα αυτοκίνητο αν τον βοηθούσα»!

Σχετικές ειδήσεις