ΕΛΛΑΔΑ

Ασπρόπυργος: Σε εμπρησμό αποδίδει η Πυροσβεστική την πυρκαγιά - Κατασβήστηκε πλήρως

Ασπρόπυργος: Σε εμπρησμό αποδίδει η Πυροσβεστική την πυρκαγιά - Κατασβήστηκε πλήρως

Ανακοίνωση εξέδωσαν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργεια για την πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης Ασπροπύργου μετά από συντονισμένες προσπάθειες των κρατικών υπηρεσιών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα της Περιφέρειας Αττικής και πρώτα απ’ όλα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, παρά τις ειδικές δυσκολίες και τις αντιξοότητες, έχει πλήρως κατασβεστεί.

Χαιρετίζουμε τις ηρωικές προσπάθειες που από την πρώτη στιγμή και μέσα σε επικίνδυνες και βεβαρημένες συνθήκες κατέβαλαν οι άνδρες και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος.

Απομένει το δύσκολο έργο της αποκατάστασης της περιοχής και σε κάθε περίπτωση της προστασίας της υγείας των κατοίκων πέριξ του εργοστασίου και είναι πολύ θετικό ότι το Πράσινο Ταμείο εξέφρασε τη διάθεση να προσφέρει στην πολιτεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλα τα απαραίτητα κονδύλια σε αυτή την κατεύθυνση».

Σε εμπρησμό αποδίδει η Πυροσβεστική την πυρκαγιά

Σε εμπρησμό προερχόμενο από εξωτερικό χώρο αποδίδει η Πυροσβεστική Υπηρεσία την αιτία της πυρκαγιάς η οποία εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (6/6/2015) στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο και κατασβέστηκε πλήρως ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες.

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου για την πυρκαγιά

«Ήμασταν παρόντες στην κρίση με την αγωνία να συμβάλλουμε στον έλεγχο και την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Είμαστε παρόντες και την επόμενη ημέρα της καταστροφής, να προωθήσουμε ρυθμίσεις για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και των διαδικασιών αδειοδότησης ώστε να επαλειφθούν περιστατικά σαν αυτό», τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε ομιλία της στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το ζήτημα της πυρκαγιάς σε ιδιωτική επιχείρηση στον Ασπρόπυργο.

Η κ Δούρου βεβαίωσε το σώμα ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει δρομολογήσει τη ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, βάζοντας «τέλος στο πλήρως αποτυχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο της Φυλής, που παράγει διαφθορά και οδηγεί σε πυρκαγιές». Υποσχέθηκε ότι σύντομα θα αλλάξει γενικώς το τοπίο τόσο στη Δυτική Αττική όσο και συνολικά στην Περιφέρεια. Αποσαφήνισε ότι η Περιφερειακή Αρχή έχει επιλέξει την πορεία της η οποία είναι «αδιαπραγμάτευτη στην πλευρά της νομιμότητας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών της. Στην πλευρά της νομιμότητας και της εφαρμογής του νόμου. Έναντι όλων».

Η κ. Δούρου αναφέρθηκε στη συμβολή της Περιφέρειας στο έργο της κατάσβεσης τονίζοντας ότι ουδέποτε ζητήθηκε από την Πυροσβεστική η συνδρομή της για την επιχωμάτωση. Απευθυνόμενη σε όσους «τα τελευταία 24ωρα έχουν καταστήσει εαυτούς επαϊόντες και στα της πυρόσβεσης βιομηχανικών πυρκαγιών», ενημέρωσε ότι η Πυροσβεστική δεν πρόκρινε τη συγκεκριμένη μέθοδο ως απαραίτητη για την κατάσβεση.

Διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια έδωσε από την πρώτη στιγμή το παρών, με έργα και με πράξεις, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό σώμα και με τον αρμόδιο υπουργό, Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Με σοβαρότητα, ψυχραιμία, υπευθυνότητα και αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο. Μακριά από εντυπωσιασμούς, ακολουθώντας τον δρόμο του έργου και της ευθύνης τον οποίο συνειδητά έχει επιλέξει και βαδίζει από την 1η Σεπτεμβρίου δημιουργώντας νέα δεδομένα στην άσκηση της εξουσίας».

Η Περιφέρεια διευκρίνισε, υπερβαίνοντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια, είτε πρόκειται για την πυρκαγιά στην επιχείρηση του Ασπρόπυργου, είτε για τις πλημμύρες του Οκτωβρίου του 2014, έδειξε, απέδειξε εμπράκτως ότι διαθέτει την πολιτική βούληση και τη γνώση να πράττει και να συμπράττει όπου χρειάζεται με τους συναρμόδιους φορείς φέρνοντας σε πέρας το έργο που της ανέθεσαν οι πολίτες.

Αναφορικά με την πυρκαγιά, σημείωσε, «λειτούργησε ως καθρέφτης όλων των χρόνιων παθογενειών του κρατικού μηχανισμού και των φορέων της εξουσίας.

«Μόνη της η συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία πήρε άδεια, η οποία διέπραττε σωρηδόν παραβάσεις της νομοθεσίας, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός μοντέλου στρεβλής ανάπτυξης, η οποία στηρίζεται στην ανεξέλεγκτη παράνομη δραστηριότητα, σε βάρος των πολιτών, του κοινωνικού συνόλου αλλά και της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος». Μια ανάπτυξη, πρόσθεσε, δυστυχώς ταυτισμένη με την Δυτική Αττική και με το αποτυχημένο, συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, της Φυλής.

Κλείνοντας επισήμανε ότι η καταστροφική, πυρκαγιά στην επιχείρηση του Ασπρόπυργου, «επιβεβαίωσε με τραγικό τρόπο την επείγουσα ανάγκη να μπει τέλος σε αυτό το μοντέλο και να αλλάξει άμεσα η φιλοσοφία της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μιας διαχείρισης που παραβιάζει την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία».

Σχετικές ειδήσεις