ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Υπό έλεγχο όλα τα πύρινα μέτωπα

Πυρκαγιές: Υπό έλεγχο όλα τα πύρινα μέτωπα

Είτε σε ύφεση, είτε υπό μερικό έλεγχο βρίσκονται όλα τα πύρινα μέτωπα που κατέκαψαν για μία ακόμη ημέρα την Ελλάδα - «Κρανίου τόπος» έγινε το δάσος στο όρος Σκοπός στο Καλάμακι Ζακύνθου, όπου η μεγάλη πυρκαγιά συνέχισετο καταστροφικό της έργο από το απόγευμα του Σαββάτου (18/07) - Νέες εστίες σε Πρέβεζα, Άργος, Αιτωλοακαρνανία και Τρίπολη.

Δεν λένε να ησυχάσουν οι πυροσβέστες, καθώς με το που έσβηναν ή έθεταν μία φωτιά υπό έλεγχο, ένα άλλο μέτωπο «ξεπεταγόταν». Τις τελευταίες ώρες πάντως φαίνεται πως κατάφεραν να βγουν νικητές στην άνιση αυτή μάχη με τις φλόγες.

Σε ύφεση, έτσι, βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι, κοντά στον οικισμό Σκλάβαινα, στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας.

Η πυρκαγιά έχει ήδη κάψει μεγάλη αγροτοδασική έκταση, αλλά δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Πάντως, στον τόπο της φωτιάς εξακολουθούν να επιχειρούν εννέα οχήματα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας με 25 άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα με έξι άτομα, καθώς και δύο υδροφόρα οχήματα του δήμου. Το έργο των πυροσβεστών βοηθά και το γεγονός, ότι έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων.

Για την κατάσβεση της φωτιάς που ήταν η πιο απειλητική, επιχείρησαν εννέα οχήματα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας με 15 άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα με έξι άτομα, καθώς και δύο υδροφόρα οχήματα του δήμου.

Επίσης, στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετείχαν και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Την ίδια ώρα, υπό μερικό έλεγχο βρίσκονται οι φωτιές που εκδηλώθηκαν σήμερα το μεσημέρι και το απόγευμα στην Πελοπόννησο, αφού δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο πουθενά.

Η φωτιά στο Μαλαντρένι Αργολίδας περιορίστηκε από τη μεγάλη προσπάθεια που έκαναν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι αγρότες της περιοχής με τα ψεκαστικά μηχανήματα, ενώ καθοριστική ήταν και η συμβολή των εναέριων μέσων.

Υπό έλεγχο είναι και η φωτιά που εκδηλώθηκε στα Ατζινέικα στον 'Αη Γιάννη Κυνουρίας, όπου η άμεση επέμβαση των πυροσβεστών απέτρεψε τα χειρότερα, καθώς πρόλαβαν να μην επεκταθεί το πύρινο μέτωπο στο δάσος του Πάρνωνα.

Η πυρκαγιά είχε γρήγορη ανάπτυξη, ενώ έχει επεκταθεί καίγοντας δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Στο σημείο επιχείρησαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ δύο αεροσκάφη (PZL) Πεζετέλ από το αεροδρόμιο Τρίπολης έκαναν ρίψεις νερού.

Επιπλέον φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στην Ιερά Μονή Μπούρα στην περιοχή της Φαλαισίας, στη Μεγαλόπολη, όπου η Πυροσβεστική υπηρεσία την πρόλαβε εν τη γενέσει της, θέτοντας την υπό έλεγχο.

Παράλληλα, θετική είναι η εξέλιξη της φωτιάς και στη Νεάπολη Λακωνίας, όπου οι πυροσβέστες, όπως και σε όλα άλλωστε τα μέτωπα, επιχειρούν για πλήρη κατάσβεση με ισχυρές δυνάμεις, ενώ πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Νωρίτερα, στη Ζάκυνθο, η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε ένα πανέμορφο δάσος, που ήταν και από τους τελευταίους «πνεύμονες» πρασίνου στην περιοχή.

Αφού έκαψε ό,τι βρήκε μπροστά της, η φωτιά πέρασε στην άλλη πλευρά του βουνού, στην περιοχή Σεκάνια στο Βασιλικό, όπου και ήταν συγκεντρωμένη όλη η Πυροσβεστική δύναμη του νησιού. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι για την κατάσβεσή της, ζητήθηκε βοήθεια από γειτονικούς νομούς.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 1 υδροφόρο ΟΤΑ και 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών να σώσουν ό,τι μπορούσαν από τις φλόγες έπιασαν εν μέρει τόπο, καθώς η φωτιά δεν κατέστρεψε ούτε το αρχαίο δάσος με τις βελανιδιές, ούτε το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Σκοπιώτισσας.

Αν μη τι άλλο, το θετικό είναι ότι η συγκεκριμένη πυρκαγιά είναι η μόνη που αποτελεί πραγματικό πρόβλημα καθώς όλες οι υπόλοιπες βρίσκονται σε ύφεση.

Νέες πυρκαγιές σε Άργος και Πρέβεζα

«Συναγερμός» σήμανε στην Πυροσβεστική το μεσημέρι της Κυριακής (19/07/2015) για φωτιά στην περιοχή Κοκκινόρεμα, στο Άργος.

Στο σημείο επιχείρησαν 19 άνδρες της Πυροσβεστικής με επτά οχήματα, έξι άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ στην κατάσβεση πήραν μέρος από αέρος τρία αεροσκάφη. Δεν απειλήθηκαν, πάντως, κατοικημένες περιοχές.

Σε ό,τι αφορα στην Πρέβεζα, η φωτιά εκδηλώθηκε μετά τις 13.00 μ.μ κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες στην περιοχή Καλαμίτσι, σε απόσταση αναπνοής από το κάμπινγκ.

Οι φλόγες έκαψαν φοίνικες και καλάμια, ενώ η φωτιά κατευθύνθηκε προς την πλευρά της θάλασσας. Στο σημείο επιχείρησαν τρία οχήματα της Πυροσβεστικής, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνέβαλαν η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Πρέβεζας και η αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του prevezatoday.gr η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

Αναζωπύρωση στη Νεάπολη

Αν και εδώ και αρκετές ώρες η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή (17/07) στη Νεάπολη Λακωνίας βρίσκεται σε ύφεση, οι άνδρες της Πυροσβεστικής εξακολουθούν να βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει πάντα ο φόβος της αναζωπύρωσης.

Αρκετές μικρές εστίες φωτιάς παρέμεναν ενεργές και δεδομένου ότι στην περιοχή πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι, δεν θέλει πολύ για να ζωντανέψει ο εφιάλτης που έζησαν οι κάτοικοι.

Ενδεικτικό είναι ότι από μια τέτοια μικρή εστία λίγο έλειψε να κινδυνεύσουν σπίτια. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής, η εστία περιορίστηκε πριν προλάβει να εξαπλωθεί.

Σάββατο στις φλόγες με 74 πυρκαγιές!

Εβδομήντα τέσσερις πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου 24ώρου, ενώ σε ύφεση βρίσκονται οι τέσσερις μεγαλύτερες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Ειδικότερα, σε ύφεση βρίσκονται:

H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές, Παρασκευή, σε δασική έκταση στο Φαρακλό, στη Νεάπολη Λακωνίας. Στην κατάσβεση συμμετέχουν 105 πυροσβέστες με 42 οχήματα, 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 1 όχημα ΟΤΑ.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή, σε δασική έκταση, στον Καρέα. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 31 υδροφόρες ΟΤΑ και 30 ιδιωτικά βυτιοφόρα.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή, σε δασική έκταση στη Μαλακάσα Αττικής. Στο συμβάν επιχειρούν 63 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 19 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 12 οχήματα ΟΤΑ.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες, σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Ατσίτσα Σκύρου. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 20 πυροσβέστες με 9 οχήματα, 6 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 3 οχήματα ΟΤΑ και 1 ελικόπτερο.

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκονται οι πυρκαγιές στη Ν. Αρτάκη Ευβοίας,, όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 2 υδροφόρες και 1 μηχάνημα ΟΤΑ και στην περιοχή Μαυσωλείο Διστόμου - Αράχωβας, στην κατάσβεση της οποίας συμμετέχουν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα και 5 υδροφόρες ΟΤΑ.

Για σήμερα και λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν, πολύ υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 4), σύμφωνα με το Xάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προβλέπεται στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κυκλάδων και στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σκύρο, Κύθηρα και Ζάκυνθο.

Η Πυροσβεστική, για μια ακόμη φορά, απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Σχετικές ειδήσεις