ΕΛΛΑΔΑ

Εκρηκτικό το κλίμα στη Μυτιλήνη-Εγκλωβισμένο παραμένει πλοίο που θα μετέφερε μετανάστες στον Πειραιά

Εκρηκτικό το κλίμα στη Μυτιλήνη-Εγκλωβισμένο παραμένει πλοίο που θα μετέφερε μετανάστες στον Πειραιά

Ιδιαίτερα τεταμένο είναι το κλίμα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να βρουν μια θέση σε κάποιο από τα πλοία που αναχωρούν καθημερινά για Πειραιά.

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής (6/9) στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου είναι συγκεντρωμένοι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τρόπο να φύγουν από τη Λέσβο.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν συγκεντρωμένοι πρόσφυγες, οι οποίοι δεν είχαν ακόμα στα χέρια τους τα απαραίτητα χαρτιά ώστε να μπορούν να επιβιβαστούν σε πλοίο και να φύγουν από τη Μυτιλήνη, είδαν το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» να φτάνει και ζήτησαν να καταγραφούν άμεσα ώστε να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε αυτό άμεσα.

Για μια ακόμα φορά επικράτησε μεγάλη ένταση και χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Δύο άτομα, κάτοικοι Λέσβου, έχουν προσαχθεί και αναμένεται να συλληφθούν, ως δράστες της διπλής επίθεσης με βόμβες μολότοφ εναντίον μεταναστών.

Σύμφωνα με τον athina984, η αστυνομία κάνει λόγο για διαδοχικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σε δύο πάρκα στο κέντρο της Μυτιλήνης, όπου έχουν κατασκηνώσει πρόσφυγες. Ένας εξ αυτών τραυματίστηκε - ευτυχώς ελαφρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού.

Πάντως το «Ελευθέριος Βενιζέλος» παραμένει στο λιμάνι «εγκλωβισμένο» ενώ επρόκειτο να αναχωρήσει νωρίτερα για τον Πειραιά με 2.500 επιβάτες αλλά όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν έχουν ακόμα εκδοθεί περισσότερα από 1.000 εισιτήρια.

Παράλληλα, ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην πόλη της Μυτιλήνης συνεχώς αυξάνεται ενώ αυτοί που δεν έχουν ακόμα καταγραφεί ξεπερνούν τα 10.000 άτομα και διαμένουν σε δημόσιους χώρους της πόλης ακόμα και σε παλιά σπίτια και αυλές.

H διαδικασία της καταγραφής τους θα σταματήσει να γίνεται στο λιμάνι και θα γίνεται πλέον στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, περίπου τρία χιλιόμετρα βόρεια της πόλης.

Αυτό σημαίνει ότι οι χιλιάδες αυτοί άνθρωποι θα πρέπει να μετακινηθούν στον καταυλισμό όπου όμως σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, το καταγραφικό κέντρο δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Νωρίς το πρωί στη Μυτιλήνη έφτασαν δυο διμοιρίες των ΜΑΤ προκειμένου να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες στο νησί ομάδες αποκατάστασης της τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας και των ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος. Μαζί τους έφθασαν και 30 στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας προκειμένου να ενισχύσουν το έργο της καταγραφής.

Επίσης, το πρωί της Κυριακής έφθασε στη Μυτιλήνη και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας.

Εντάσεις και τραυματισμοί το Σάββατο

Επεισόδια με τραυματισμούς σημειώθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, μεταξύ μεταναστών και Αστυνομίας και το βράδυ του Σαββάτου (5/6). Όλα ξεκίνησαν όταν περίπου 500 Αφγανοί αφού πραγματοποίησαν διαδήλωση στο λιμάνι, διαμαρτυρόμενοι τόσο για τις συνθήκες που διαβίωσής τους εκεί αλλά και για την καθυστέρηση που παρουσιάζεται στη διαδικασία ταυτοποίησής τους ώστε να μπορέσουν να φύγουν από το νησί, επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πλοίο που προοριζόταν για τον Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των συμπλοκών τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα, το ένα εκ των οποίων σοβαρά.

Σχετικές ειδήσεις